Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Peter Jöback i «Stjärnona på slottet»:

Fortalte om seksuelle overgrep på TV: - Jeg ble sjokkert

Den svenske artistens tøffe historie rørte til tårer.

DRAMATISK: Den svenske artisten Peter Jöback bryter sammen når han i «Stjärnona på slottet» forteller om seksuelle overgrep han skal ha blitt utsatt for som tenåring. Foto: SVT
DRAMATISK: Den svenske artisten Peter Jöback bryter sammen når han i «Stjärnona på slottet» forteller om seksuelle overgrep han skal ha blitt utsatt for som tenåring. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I romjula var den svenske artisten Peter Jöback (46) å se i SVT-programmet «Stjärnona på slottet». Der valgte han å avsløre en over 30 år gammel hemmelighet:

Som 13-åring, da Jöback jobbet som barneskuespiller på et teater, skal han ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av mer enn én mann på teatret.

- Første gang jeg hadde sex med en mann var da jeg var 13, og det var med noen jeg ikke ville ha sex med, fortalte artisten i programmet.

- Det var forferdelig

Og rundt bordet der Jöback satt og fortalte om sin store hemmelighet, var skuespillerne Regina Lund og Marianne Mörck, artist Ann-Louise Hanson og imitatoren Bosse Parnevik samlet.

Expressen skriver at spesielt Ann-Louise Hanson (73), som er en personlig venn av Peter Jöback, ble svært berørt av avsløringen hans.​

Til tross for vennskapet, kjente heller ikke Hanson til de traumatiske opplevelsene Jöback skal ha blitt utsatt for i tenåra:

STERKT: Peter Jöbacks tøffe beretning får blant annet Ann-Louise Hanson til å ta til tårene. «Stjärnona på slottet»-episoden er tilgjengelig på SVT Play. Foto: SVT
STERKT: Peter Jöbacks tøffe beretning får blant annet Ann-Louise Hanson til å ta til tårene. «Stjärnona på slottet»-episoden er tilgjengelig på SVT Play. Foto: SVT Vis mer

- Det var forferdelig. Jeg ble sjokkert. Men samtidig så visste jeg at han ikke ville brenne inne med noe, men få det ut. Jeg tror det er bra for ham. Jeg tror det er en form for terapi at han gjør dette. Men det er sterkt gjort. Og modig, sier hun i programmet.

Mens Jöback snakker gråtkvalt om opplevelsene sine, må Hanson fram med servietten og tørke tårene. Også Mörck ser ut til å bli svært berørt av beretningen hans.

- Noen har spurt meg: «Hvorfor sa du ikke noe til foreldrene dine?». Men jeg ville ikke plage dem, for de hadde liksom så mye annet, forteller Jöback.

Både Mörck og Hanson rister på hodet og ser preget ut mens artisten forklarer.

BLIR BERØRT: Skuespiller Marianne Mörck (t.v.) og Ann-Louise Hanson. Peter Jöback helt til høyre i bildet. Foto: SVT
BLIR BERØRT: Skuespiller Marianne Mörck (t.v.) og Ann-Louise Hanson. Peter Jöback helt til høyre i bildet. Foto: SVT Vis mer

- Mitt absolutt største problem

I «Stjärnona på slottet» forteller Jöback at han har slitt mye med skyld og skam. Det skyldes blant annet at han sa til den første mannen som utsatte ham for overgrep at han kunne tilfredsstille ham flere ganger.

- Etter at han var ferdig, så sa han til meg at: «Det er helt fantastisk at du er så innmari god, du synger så bra og er så fantastisk, og du er flink til der her, og ...». Og det her har vært mitt absolutt største problem. For da sier jeg til ham: «Jeg kan gjøre det en gang til». For jeg ville så gjerne at han skulle like meg, sier sangstjerna med tårer i øynene.

PREGET: Peter Jöback. Foto: SVT
PREGET: Peter Jöback. Foto: SVT Vis mer

Artisten mener at de voksne rundt ham utnyttet det behovet han hadde for nærhet og kjærlighet, og Jöback forteller at det tok lang tid før han innså at han selv ikke hadde skyld i overgrepene.

- De ødela på en måte seksualiteten min. Gleden over kroppen min.

- Jeg kunne ikke skylde på at noen hadde voldtatt meg eller noe sånt, det var jeg som hadde sagt at det var OK fordi jeg trengte den nærheten, trengte å bli sett. Det tok kjempelang tid for meg å forstå at det ikke var min feil.

I dag er Peter Jöback gift med Oscar Jöback (42). Ekteparet, som giftet seg i 2010, har to barn sammen. I SVT-programmet «Sverige» fra 2015, fortalte artisten litt om hvordan det er å være far til to små døtre:

- Det har forandret meg kjempemye. Man får et annet perspektiv også. Men jeg synes at man sakte, men sikkert kommer inn i det. Det er herlig, de er så fine, sa han den gang, ifølge Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!