ENDRET KARRIERE: Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen gikk fra å være modell til å bli sjarkfisker. Nå forteller hun hvorfor og hvordan hennes nye liv på båten er. Foto: Ketil Sætnan / Privat
ENDRET KARRIERE: Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen gikk fra å være modell til å bli sjarkfisker. Nå forteller hun hvorfor og hvordan hennes nye liv på båten er. Foto: Ketil Sætnan / PrivatVis mer

Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen:

Fra modell til sjarkfisker: - De får heller bare le av at jeg går med veske til kjeledressen

Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen har tatt steget inn i fiskeryrket. En svært annerledes hverdag enn tidligere.

31 år gamle Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen fra Os utenfor Bergen, har tatt et noe uvanlig karrierevalg.

31-åringen dukket først opp som modell for ni år siden i «Frøken Norge»-konkurransen, hvor hun havnet på en imponerende tredjeplass. Siden den gang har hun byttet ut alt av sminke, og det hun selv beskriver som de typiske «jentetingene», med kjeledress og båt.

Mandag skrev Fiskeribladet hvordan bergenseren gikk fra å være pinup-modell til å bli sjarkreder i Finnmark.

Sjøvant familie

Til Dagbladet forteller 31-åringen at yrkesvalget ikke var noe hun så for seg som barn.

BESTEMOR DØPTE BÅTEN: Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen om bord på sin egen båt, som bestemoren har navngitt. Foto: Privat
BESTEMOR DØPTE BÅTEN: Sikke-Marie Holmefjord Therkelsen om bord på sin egen båt, som bestemoren har navngitt. Foto: Privat Vis mer

- Dette har i utgangspunktet ikke vært en drøm hele tiden, nei. Jeg ble kjent med noen i miljøet, og vipps så endte jeg opp her i Honningsvåg, sier hun lattermildt og fortsetter:

- Jeg har jobbet på sjøen i flere år, men det gikk steg for steg. Det begynte vel med at jeg var veldig nysgjerrig, i tillegg til at jeg også er oppvokst på en øy med umiddelbar nærhet til havet.

Selv om Holmefjord Therkelsen ikke så for seg at hun skulle bli sjarkfisker, har flere i familien hennes vært tilknyttet livet på sjøen. Bestefaren var både fisker og sjøkaptein og møtte bestemoren da han var ute og seilte. Holmefjord Therkelsen forteller også at onkelen driver med lofotfiske, og at han har delt flere historier derfra.

- Jeg har alltid synes at det var spennende, men det var ikke før i seinere tid at jeg tenkte at dette kunne være levebrødet mitt, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet.

«JENTE-JENTE»: Sikke-Marie savner å bli dollet opp, men innrømmer at hun trives best på sjøen. Foto: Ketil Sætnan
«JENTE-JENTE»: Sikke-Marie savner å bli dollet opp, men innrømmer at hun trives best på sjøen. Foto: Ketil Sætnan Vis mer

Mannsdominert

31-åringen fisker på den 29 fot store sjarken «Elin» - og den er det bestemoren som har navngitt. Den tidligere modellen forteller videre at det i begynnelsen bare var spennende å få være med på fiskingen, men at det gikk i rekordfart fra å være helt fersk, til hun sto der med egen sjark.

- Han jeg var med i starten sa at jeg kom til å ha egen innen et år, og dagen etter at det hadde gått et år, hadde jeg egen båt.

- Det var ikke en bevisst forvandling fra «Frøken Norge» og modellivet. Det er nok litt overdrevet. Som du sikkert vet er det ytterst få som lever av å være modell, men jeg hadde det veldig gøy.

Fra et yrke, som i stor grad er preget av kvinner, befinner hun seg nå midt i palasset til mange menn. At hun nå som ung kvinne står midt i gryta i det mannsdominerte yrket, ser hun langt ifra på som noe problem - selv om hun beskriver seg selv som den typiske «jente-jenta».

STORFANGST: Sikke-Marie forteller at det er lettere å være fisker i dag enn tidligere. Foto: Privat
STORFANGST: Sikke-Marie forteller at det er lettere å være fisker i dag enn tidligere. Foto: Privat Vis mer

- Modellivet var noe helt annet. Det kanskje ikke mange vet er at jeg er en ordentlig jente-jenta og liker å fikse meg. Det passer seg ikke helt på båten. Men jeg er jo hun i Henningsvær som går i kjeledress med veske til.

Prioriteringene har endret seg drastisk den siste tida, og den feminine siden av henne har måttet vike.

- Fiskeriene har alltid vært veldig mannsdominerte, og mange har nok ikke sett for seg unge damer i dette yrket. Utenom de som er født og oppvokst med det selvsagt, sier hun.

MULIG VERDENSREKORD: Det tok fiskerne fire timer å få om bord en gigantisk blåfinnet tunfisk på 411 kg. Donna Pascoe fra New Zeleand håper nå på verdensrekord. Tunfiksen ble fanget ved Three Kings Islands utenfor Cape Reinga. Video: TIG Media Vis mer Vis mer

Spydigheter

Overfor iFinnmark har 31-åringen tidligere uttrykt at hun er forberedt på spydige bemerkninger fra både fiskere og andre i Honningsvåg, men overfor Dagbladet kan hun fortelle at det foreløpig ser svært lovende ut.

- Det er klart det kan komme spydigheter når man skiller seg ut, men så får de heller bare le av at jeg går med veske til kjeledressen. Jeg synes det er viktig å vise at man er seg selv. De som kjenner meg vet hva jeg står for, sier hun.

Ifølge Holmefjord Therkelsen har derimot folk vært støttende når det gjelder hennes steg inn i bransjen.

- Det er viktig å bryte med det folk ser på som standard fiskere fra gammelt av. Mulighetene er også bedre i dag. Mye mer er maskindrevet, og selv om man må bruke krefter, er det lettere å være sjarkfisker i dag enn tidligere, hevder hun og legger til:

- Mange har vært veldig positive til meg og flere synes det er viktig at andre kvinner blir gjort mer oppmerksomme på at vi er flere i denne bransjen.