Frank Løke

Frank Løke havnet i dramatisk redningsaksjon

- Jeg fikk panikk.

<strong>REDDET OPP AV VANNET:</strong> Svømmekonkurransen gikk ikke som håpet for Frank Løke som måtte hentes opp av redningsskøyte. Foto: Frank Løke
REDDET OPP AV VANNET: Svømmekonkurransen gikk ikke som håpet for Frank Løke som måtte hentes opp av redningsskøyte. Foto: Frank Løke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helgas årlige arrangement Open Water- Horten-Moss gikk ikke helt etter planen. Det som skulle være en konkurranse om å svømme de 10 000 meterne mellom de to byene, endte med en dramatisk redningsaksjon for flere av deltakerne, det skriver NRK.

53 personer ble plukket opp fra vannet av redningsskøyta Elias på grunn av kraftig vind og strøm i fjorden. Bare 51 av de 100 deltakerne fullførte den planlagte svømmeturen. I tillegg til redningsskøyta Elias bisto Røde Kors-båten og to redningsskøyter fra Vestfold i redningsaksjonen.

To av svømmerne som deltok i konkurransen skal ha blitt drevet så langt sør at de ble nødt til å gå i land på Bastøy.

Fikk panikk

En av deltakerne på arrangementet, tidligere håndballspiller og reality-deltaker Frank Løke (39), havnet midt i dramaet som utspant seg.

Da han svømte motstrøms utenfor Moss, omtrent halvveis i konkurransen, kom Løke farlig nær en av Bastøfergene. Ifølge Løke var det 9-10 sekundmeter vind, 1,5 meter høye bølger, i tillegg til en ekstremt sterk strøm, da han oppdaget fergen som var på vei mot ham.

<strong>DRAMATISK:</strong> Det ble dramatisk da Frank Løke var blant deltakerne som endte farlig nær Bastøfergen. Her er han avbildet under fjorårets konkurranse. Foto: Frank Løke
DRAMATISK: Det ble dramatisk da Frank Løke var blant deltakerne som endte farlig nær Bastøfergen. Her er han avbildet under fjorårets konkurranse. Foto: Frank Løke Vis mer

Løke beskriver 10-15 minutter da fergen kommer stadig nærmere ham, uten at han klarer å se hvilken vei han burde svømme for å unngå båten.

- Jeg fikk panikk og var livredd for å bli tatt av dragsuget og gå under båten. For da er du ferdig. Da ferga var kommet veldig nær meg, begynte jeg til slutt å rope og hoie og blåse i fløyta for at de skulle høre meg. Heldigvis oppdaget kapteinen meg og kjørte full bakking, men jeg kjente virvlene og et sug fra båten da den til slutt endte sidelengs mot meg og stoppet få meter unna, forklarer Løke til Dagbladet.

Etter å ha lagt seg på rygg for å hente seg inn etter den dramatiske svømmeturen, ble Løke etterhvert plukket opp av redningskøyta. Den var allerede full av andre deltakere.

<strong>FIKK HJELP:</strong> Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta Elias under konkurransen. Foto: Frank Løke
FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta Elias under konkurransen. Foto: Frank Løke Vis mer

Instagram delte Løke et bilde med følgerne sine etter den dramatiske hendelsen, hvor han også benyttet anledningen til å takke redningsskøyta for innsatsen.

Før konkurransen delte Løke også et bilde på Instagram hvor han blant annet skrev at han ønsket å slå tida han fikk under fjorårets svømmekonkurranse.

«Svømme 10 km over Oslofjorden er ikke for gutta, som såvidt klarte svømmeknappen «back in the days». Målet er å pisse på tida fra i fjor på fem timer og 46 minutter og prøve å komme under 04.30. Blir jeg sist i år lover jeg å svømme tilbake», skrev han til bildet.

Kritiseres for sikkerheten

Nå kritiserer redningsselskapet sikkerheten rundt arrangementet.

- Vi har et klart inntrykk av at opplegget har et betydelig forbedringspotensial. Vi tenkte det kunne være smart å være der, og det viste seg absolutt å være behov for mer sikkerhetsopplegg enn arrangøren hadde planlagt, sier pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet til NRK.

Arrangøren av svømmekonkurransen, Tom Remman forteller til NRK at de hvert år er forberedt på å hjelpe svømmere til land. Han mener at alle visste hva de gikk til og at svømmerne fikk tildelt fløyte, flytebøye og GPS-tracker. Han sier også at alle deltakerne ble godt briefet på forhånd om konkurransen, og at de hadde muligheten til å trekke seg.

DET FØRSTE INTERVJUET: Frank Løke er hjemme igjen etter «Skal vi danse»-skandalen. Se det første intervjuet med ham her. Reporter: Linn Christin Marthinussen. Video: Andreas Fadum / Dagbladet Vis mer

Videre sier Remman at de ikke hadde anledning til å stenge av Oslofjorden for all båttrafikk.

Til tross for all dramatikken han opplevde, legger ikke Løke skylden på arrangørene. Han mener det er naturkreftene som er forklaringen på at konkurransen var tøffere i år.

- Selv om vi starta litt lenger vekk i år, var det en stor forskjell fra hvordan det opplevdes i fjor. Strømmen var helt ekstrem i år, og den blir påvirka av naturen. Det er vansklig å ta høyde for det. Og de som melder seg på til denne konkurransen, vet hva de går til, sier Løke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer