Kronprinsesse Amalia:

Frasier seg million-apanasjen

Den unge tronarvingen ønsker ikke lenger å få penger av staten. Det har aldri skjedd før.

ØNSKER IKKE BETALT: Kronprinsesse Catharina-Amalia, som en gang skal bli Nederlands dronning, har valgt å frasi seg apansjen midlertidig. Foto: SplashNews / NTB
ØNSKER IKKE BETALT: Kronprinsesse Catharina-Amalia, som en gang skal bli Nederlands dronning, har valgt å frasi seg apansjen midlertidig. Foto: SplashNews / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at apanasje stadig er et tema som dukker opp. Flere og flere ønsker nemlig å frata de kongelige i Europa apanasjen, blant annet i Danmark.

Nylig ble det nemlig kjent at 49 prosent av den danske befolkningen er helt eller delvis enige i at prins Joachim (52) bør fratas apanasjen fra 2022. Det kom fram i en underøkelse utført av Berlingske Tidende.

Ei som imidlertid har tatt på seg den oppgaven helt selv, er den nederlandske kronprinsessen Catharina-Amalia (17).

Hun har nemlig nå valgt å frasi seg apanasjen - i hvert fall foreløpig.

TID FOR KAKE: Dronning Elizabeth skulle sprette en stor kake på mektig vis. Video: AP Vis mer

Skal dekke utgifter

Kronprinsesse Catharina-Amalia er datter av dronning Maxima og kong Willem-Alexander (54), sønn av den tidligere dronning Beatrix av Nederland. De har også prinsessebarna Alexia (16) og Ariane (14).

Den unge tronarvingen fyller 18 år i desember. Dermed vil hun også kunne forvente å motta en årlig apanasje på rundt 16 millioner kroner, skriver det nederlandske medier NOS.

Rundt 3 millioner skal være lønn, mens resterende millioner er til å dekke utgifter i forbindelse med å være kronprinsesse.

OVERRASKER: Dronning Letizia av Spania overrasker med ny sveis - se bildene. Video: Instagram/YouTube Vis mer

Frasier seg apanasjen

Disse pengene ønsker imidlertid ikke 17-åringen å få rullende inn på konto. I et håndskrevet brev til den nederlandske statsministeren Mark Rutte frasier hun seg nemlig apanasjen inntil videre.

«7. desember 2021 fyller jeg 18 år, og vil, ifølge loven, motta apanasje. Jeg finner det ubehagelig så lenge jeg ikke gjør noe for pengene, og mens andre studenter har det mye vanskeligere, spesielt i denne perioden med coronaviruset», skriver kronprinsessen, som selv nylig ble student.

Etter å ha mottatt brevet godkjente statsministeren å stoppe utbetaling av apanasje til kronprinsessen fra dagen hun fyller 18.

Det kommende året vil hun ha et pauseår for å utforske verden, før hun returnerer til studiebenken neste år.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Første gang

Kronprinsessas beslutning kommer etter at det nederlandske kongehusets økonomi og Amalias apanasje har blitt en heftig debatt blant politikere i hjemlandet, skriver NOS.

Nederlandske medier skriver også at dette er første gang et medlem av kongefamilien har frasagt seg apanasje.

Ifølge The Guardian kom det i 2012 fram i en undersøkelse at det nederlandske kongehuset er et av de dyreste å drive i Europa. Det året overgikk det også det britiske kongehuset, som i flere år har vært ansett som det dyreste.

Den gang kostet det nederlandske skattebetalere 39,4 millioner euro i året. Det tilsvarer 397 millioner norske kroner.

Til sammenlikning var det fire ganger så mye som det spanske kongehuset kostet spanske skattebetalere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer