Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Frasier-stjernen John Mahoney er død

Ble 77 år gammel.

DØD: Skuespillere John Mahoney er død, 77 år gammel. Foto: AP Photo / Laura Rauch / NTB scanpix
DØD: Skuespillere John Mahoney er død, 77 år gammel. Foto: AP Photo / Laura Rauch / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespilleren John Mahoney er død, 77 år gammel. Det bekrefter Mahoneys manager, Paul Martino, ifølge Variety.

Spilte Frasier-pappa

Mahoney var mest kjent for å ha spilt Martin Crane i 11 sesonger i den populære TV-serien Frasier, som i Norge gikk på TV2.

Den britiskfødte skuespilleren spilte den ganske gretne faren til seriens hovedkarakter, Frasier Crane, spilt av Kelsey Grammer.

For sin rolle fikk han to Emmy-nominasjoner og to Golden Globe-nominasjoner.

«Jeg har ikke kjent en snillere mann eller mer briljant skuespiller. Vi er alle velsignet som fikk tilbringe 11 fantastiske år sammen», skriver Jeff Greenberg, casting director for Frasier.

I løpet av sine over 35 år i filmbransjen har Mahoney også spilt i kjente filmer som «The American President» og «Say Anything», og gitt sin stemme til karakterer i de animerte filmene «Antz» og «Atlantis».

Han dukket også opp i en rekke andre kjente TV-serier, deriblant «Cheers» og «3rd Rock from the Sun».

Startet karrieren sent

Mahoneys karriere var noe uvanlig. Det var først i 40-årsalderen at Mahoney begynte å jobbe som skuespiller på fulltid, skriver Chicago Tribune. Da ble han invitert til å bli med i teatergruppa Steppenwolf av John Malkovich og Gary Sinise.

De fleste medlemmene av gruppa var 15-20 år yngre enn Mahoney, men de trengte en som kunne spille litt eldre roller.

- Da jeg startet karrieren min, hadde de fleste gitt opp og begynt å selge forsikring, fortalte han avisa i 2004.

FRASIER: Her er skuespillerne i Frasier samlet etter at serien fikk Emmy-pris i 1998. F.v: Dan Butler(Bob Briscoe), John Mahoney (Martin Crane), Pero Gilpin (Roz Doyle), Kelsey Grammer (Frasier Crane), Jane Leeves (Daphne Moone) og David Hyde Pierce (Niles Crane). Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB scanpix
FRASIER: Her er skuespillerne i Frasier samlet etter at serien fikk Emmy-pris i 1998. F.v: Dan Butler(Bob Briscoe), John Mahoney (Martin Crane), Pero Gilpin (Roz Doyle), Kelsey Grammer (Frasier Crane), Jane Leeves (Daphne Moone) og David Hyde Pierce (Niles Crane). Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB scanpix Vis mer

Mahoney ble født i Blackpool i England i 1940, men flyttet som ung mann til Illinois.

Det var i Chicago han slo seg opp som skuespiller. Han hadde en rekke roller i teateret, men kunne ikke jobbe som skuespiller på fulltid før han ble med i Steppenwolf.

Og Chicago var også byen han for alvor følte seg hjemme i.

- Byen er nesten som en person for meg. Jeg kan ikke fortelle deg hvorfor hjertet mitt er så fullt av Chicago, men det er her jeg vil være. Når jeg ikke er her, er jeg ikke så glad, sa Mahoney.

Frasier

Serien som ga Mahoney sin berømmelse var altså Frasier. Den handlet om den lett nevrotiske psykiateren Frasier Crane.

Opprinnelig dukket Seattle-psykiateren opp i suksess-serien Cheers i 1984. Der var han trofast bargjest i ni år, før TV-stasjonen NBC innså at karakteren var såpass populær at han fortjente sin egen serie.

Fra 1993 til 2004 kunne TV-seere følge Frasier, hans minst like nevrotiske bror Niles, og deres nykker og vaner. I tillegg til de to var altså den noe mer jordnære, dog noe gretne, faren Martin Crane, spilt av Mahoney, og Martin Cranes hund, samt den høyst tilstedeværende hushjelpen Daphne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!