NEDGRADERES: Kongehusvennen Christian Kjær fratas alle kongelige titler, etter å ha kjørt ned en trafikkdirigent. Foto: Liselotte Sabroe / NTB Scanpix
NEDGRADERES: Kongehusvennen Christian Kjær fratas alle kongelige titler, etter å ha kjørt ned en trafikkdirigent. Foto: Liselotte Sabroe / NTB Scanpix Vis mer

Det danske kongehuset

Fratas alle kongelige titler

Dronning Margrethe med hard avskjed til mangeårig venn av kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danmarks dronning Margrethe har besluttet å inndra samtlige av Christian Kjærs (76) kongelige titler. Det bekrefter kongehusets kommunikasjonsavdeling overfor Ekstra Bladet.

Den velstående advokaten ble utnevnt til kammerherre i 2005, etter mange års vennskap med kongehuset. Et spesielt nært vennskap hadde han til prins Henrik, som gikk bort i februar i fjor.

Prinsen var forlover da Kjær og kona Susan Astani-Kjær giftet seg på hans private øy i Karibien i 2014.

Avisa skriver at degraderingen er en direkte konsekvens av at Kjær i mars ble dømt for å ha kjørt ned en trafikkdirigent i forbindelse med et sykkelløp i Hørsholm i august i fjor. Han skal være orientert om dronningens beslutning.

Mente han ble utsatt for vold

Da saken var for retten i februar krevde Kjærs forsvarer frifinnelse på alle punkter.

Ifølge hans forklaring var han på vei fra eiendommen sin til bakeriet søndag morgen 18. august. Det skal ha oppstått uenigheter om trafikale anvisninger rundt et kryss, der frivillige fra den lokale sykkelklubben i gule vester forsøke å dirigere trafikken i forbindelse med løpet.

Det endte med at en av dem ble påkjørt i lav fart. Ifølge tiltalen skal vedkommende ha falt og pådratt seg et blåmerke på høyre kne.

Kjær selv mente han ble utsatt for vold.

- Han ble så sint, jeg har aldri sett noe liknende. Så tar han staven sin og slår meg på kinnet, skal han ha sagt i retten, ifølge danske TV 2.

På spørsmål om hvorfor han ikke anmeldte volden, skal han ha svart at han synes politiet hadde nok å ta seg til.

Vil straffe kommunen

Tingretten var uenig med Kjærs forsvarer i kravet om frifinnelse. Han ble tildelt 30 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner i bot. I tillegg er han fratatt lappet i ett år.

Utenfor rettslokalet skal Kjær ha avfeid overfor pressen at dommen kom til å få konsekvenser for hans ærestitler.

Kjær var på ingen måte fornøyd med dommen, og i midten av april fortalte hans kone, Susan Astani-Kjær, at familien vurderer å flytte for å straffe kommunen.

- Etter denne urettferdige behandlingen og opplevelsen vurderer vi å legge ut eiendommen for salg og flytte, sa hun til danske Se og Hør.

Overfor Ekstra Bladet opplyser Christian Kjærs sekretær at han ikke ønsker å kommentere dronningens beslutning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer