Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Andrea Sveinsdottir fra «Paradise Hotel»

Friskmeldt fra «sex­sykdommen»: - Har vært mye vondt

«Paradise»-Andrea har jobbet hardt for å komme tilbake til «normalen».

FRISKMELDT: Andrea Sveinsdottir har slitt med vaginisme siden i sommer, og forteller nå at hun er på bedringens vei. Reisen dit har ikke vært helt uproblematisk. Foto: Ole Johannes Ferkingstad
FRISKMELDT: Andrea Sveinsdottir har slitt med vaginisme siden i sommer, og forteller nå at hun er på bedringens vei. Reisen dit har ikke vært helt uproblematisk. Foto: Ole Johannes Ferkingstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste månedene har to tidligere «Paradise Hotel»-deltakere skapt overskrifter her til lands.

Ikke på grunn av hard festing, sexskandaler eller regelbrudd, slik mange av deres forgjengere har sørget for, men fordi de har valgt å være åpne om en sjelden sykdom. Sofie Nilsen (23) og Andrea Sveinsdottir (23) lider begge av såkalt vaginisme.

Lidelsen kjennetegnes av ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen, som lukker vagina. Samleie kan derfor oppleves svært ubehagelig, og i enkelte tilfeller er det ikke mulig å føre verken en finger eller bomullspinne inn i skjeden.

Det er derimot mulig å bli frisk. I et nytt innlegg på bloggen avslører Sveinsdottir at hun nå går bedre tider i møte.

FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Andrea Sveinsdottir (t.v.) og Sofie Nilsen påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat
FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Andrea Sveinsdottir (t.v.) og Sofie Nilsen påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat Vis mer

Svært sjelden

Først og fremst - før vi går videre med Sveinsdottirs historie - er det greit å ha noen fakta på bordet. Ifølge NHI er det anslått at 0,5 til en prosent av befolkningen blir rammet av den sjeldne underlivssykdommen.

Overfor Dagbladet har gynekolog Jørn-Hugo Karlsen tidligere uttalt at sammentrekningene i underlivet fungerer som en beskyttelsesrefleks fra kroppens side. Årsaken til denne refleksen kan derimot være både fysisk og psykisk.

- Dette kan føre til ufrivillige sammentrekninger i ytre del av vagina, og det vil da bli vanskelig å gjennomføre samleie. Det kan føles som om det er for trangt, eller at noe stenger for. Man forsøker å penetrere og man føler det blir for trangt og at man støter mot noe, sa han.

Diagnosen stilles ved en underlivsundersøkelse, og behandling som kan hjelpe er blant annet massasje, fysioterapi og samleiepauser.

Karlsen påpekte at nesten alle blir helt bra etter korrekt behandling, men at det er viktig å finne riktig årsak til tilstanden. Noen ganger kan det være vonde, psykiske opplevelser som ligger bak.

- Ofte er det snakk om yngre kvinner i sin tidligere seksuelle karriere. Man blir mer moden og mer trygg, og barnefødsel kan også endre hele bildet, sa han.

ÅRETS ANSIKT: Disse ti personene sjekker inn første uka på luksushotellet i Mexico. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Se og Hør Vis mer

- Merket bedring

Det var hos osteopat at realityprofilen valgte å oppsøke behandling. I tillegg til å ha slitt med underlivet siden i fjor sommer, har hun også hatt problemer med smerter i korsryggen og hyppig vannlating.

Etter å ha oppsøkt behandling, ble situasjonen straks bedret for Sveinsdottir.

- Jeg merket bedring nesten allerede etter første behandling og det gikk framover ganske lenge. Så stoppet plutselig progresjonen opp og jeg fikk et tilbakefall. Etter det gikk det rett og slett bare oppover, forteller hun til Dagbladet.

SMERTER: Andrea Sveinsdottir forteller at hun nesten er friskmeldt fra vaginismen. Foto: Privat
SMERTER: Andrea Sveinsdottir forteller at hun nesten er friskmeldt fra vaginismen. Foto: Privat Vis mer

I et blogginnlegg med tittelen «Et stort steg i riktig retning» forteller hun at hun nå er på bedringens vei. Det var etter å ha forsøkt å utvide ved hjelp av en rekke objekter, at hun kom på bedringens vei.

- Til slutt kom vi til et punkt hvor jeg måtte gjøre mesteparten av jobben selv, både i form av å bli trygg på at dette faktisk går bra og at samleie ikke kommer til å gjøre vondt så lenge jeg føler meg trygg, forteller hun.

Det var i høst at Sveinsdottir først valgte å åpne seg om lidelsen med leserne sine. Realityprofilen skrev da at hun ikke klarte å ha sex, fordi det gjorde «utrolig vondt». «Det har vært helt lukket der nede, totalt stengt», skrev hun.

- Det har vært mye vondt i hverdagen, og det er egentlig det verste. Jeg har slitt med mye kramper og en brennende følelse nederst i magen. Det er egentlig de hverdagslige plagene som har vært verst, forteller hun og fortsetter:

- Samtidig har jeg blitt ganske usikker når det kommer til å skulle ha samleie. Jeg er ennå veldig redd for at det skal gjøre vondt, så jeg kommer ikke akkurat til å hoppe til køys med den første fyren jeg ser, ha-ha, sier hun.

TV-FJES: Andrea Sveinsdottir (t.v.), Kevin René Gustavsson og Sofie Nilsen var alle deltakere i fjorårets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Sølve Hindhamar
TV-FJES: Andrea Sveinsdottir (t.v.), Kevin René Gustavsson og Sofie Nilsen var alle deltakere i fjorårets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Sølve Hindhamar Vis mer

Gode råd

Selv om det nå er blitt mye bedre for realityprofilen, erkjenner hun at det fortsatt ikke er hundre prosent bra. Etter et besøk hos gynekologen forrige uke, ble hun informert om at høyresida hennes er nesten helt frisk.

- Det er et stort steg og kjempebra. Det er litt igjen på venstresida, og det skal jeg fortsette å jobbe med hos osteopaten min fram til det også blir bra. Akkurat nå er jeg ikke redd for et tilbakefall, fordi det går såpass bra, men det kan jo skje, lyder det fra tv-profilen.

At hun og «Paradise»-kollega Sofie Nilsen begge har åpnet seg om problematikken, er blitt godt mottatt av fansen. Begge har fått henvendelser om hvilke råd de har for andre i samme situasjon. Sveinsdottir mener det viktigste en kan gjøre, er å ikke gi opp.

- Ha tro på behandlingen, selv om det tar tid. Det er også viktig å få riktig hjelp. Dessverre er ikke alt helsepersonell i Norge helt oppdatert, og jeg har hørt noen skrekkhistorier, forklarer hun.

Hun mener derfor at det er viktig å oppsøke profesjonelle med kompetanse på kvinnehelse. Likevel anbefaler hun å ikke presse seg selv for hardt:

- Ikke gi opp i dårlige perioder og ikke forhast noe som helst. Ikke press deg til å øke størrelsen på dilatoren eller presse gjennom et samleie. Det gjør det bare verre, forklarer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!