«Fristet» får kjeft av ME-foreningen

- Jeg synes dette er moralsk suspekt.

(Dagbladet): TV3s nye realitysatsning «Fristet» er allerede blitt sammenliknet med «Paradise Hotel».

Nå ser det ut til at også ut til at det kritiske fokuset sexhotellet tiltrakk seg også rammer programmet hvor en gjeng ungdommer sendes til Tyrkia for å sette sine egne grenser på prøve.

I kveldens episode triller tårene når to av deltakerne må velge mellom lukrative fordeler for familiene sine og 15 000 kroner til laget sitt.

Gråtkvalt telefonsamtale 22 år gamle Niklas får valget mellom å sende sin ME-syke mor på et såkalt Lightning Process-kurs, et opplegg mange mener kan ha positiv effekt for ME-syke, eller å få penger til laget sitt.

Studenten velger pengene, og må gråtkvalt ringe mora og fortelle at han valgte ikke å sende henne på kurset.

Valget, den såkalte fristelsen, som 22-åringen blir satt overfor, vekker nå reaksjoner.

Generalsekretær i ME-foreningen, Ruth Astrid L. Sæter, mener ME ikke hører hjemme i et underholdningsprogram.

- Moralsk suspekt - Jeg synes ME er så alvorlig at det er moralsk suspekt å bruke det som element i et underholdningsprogram. Dette er et slag under beltestedet for alle som er rammet av ME, sier hun.

Generalsekretæren mener mora til 22-åringen burde sluppet å bli dratt inn i reality-tv på denne måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er betenkelig og alvorlig at en alvorlig syk mor blir brukt på denne måten. ME er fortsatt en misforstått og lite kjent lidelse. Dette er ikke måten å bidra til folkeopplysning på. Du tuller ikke med ME, sier hun.

- Føler moralsk ansvar 95 000 så gårsdagens premiere av realityen.

Pressekontakt for «Fristet», Øyvind Skovli i TV3, sier poenget ikke er å lage underholdning av ME, men å utsette deltakerne for fristelser som gjør det vanskelig for dem å velge.

Han forteller at mora til deltakeren ikke ble varslet før hun fikk telefonen fra sønnen, men at kanalen har vært i kontakt med henne i ettertid.

- Vil hun og andre indirekte involverte i «Fristet» få tilbud om psykologhjelp og debriefing, på samme måte som deltakerne, hvis de ønsker det?

- Behovet for debriefing for deltakerne er stor fordi en sånn tv-innspilling er krevende. Dette gjelder en ytterst liten birolle, så vårt fokus er mest på deltakerne. Men dersom det skulle bli et behov, så er vi lydhøre, sier han.

- Føler dere noe moralsk ansvar overfor de som blir trukket inn i realityserien på denne måten?

- Ja, vi føler på det ansvaret, men det har ikke vært innsigelser fra noe hold på at vi bruker dette i programmet, sier Skovli.

Personliggjør fristelsene Sæter i ME-foreningen sier at det til sist er det offentlige hjelpeapparatet som har ansvar for at ME-pasienter får den behandlingen de trenger, og ikke en realitydeltaker.

Hun forteller også at opplegget som 22-åringen får mulighet til å tilby mora, ikke er vitenskapelig dokumentert, og at det kan beskrives som et treningsprogram.

KONTROVERSIELT: FHM-journalist Alexander Endsjø er programleder for den kontroversielle skandalerealityen «Fristet», som hadde premiere i går. Foto: TV3
KONTROVERSIELT: FHM-journalist Alexander Endsjø er programleder for den kontroversielle skandalerealityen «Fristet», som hadde premiere i går. Foto: TV3 Vis mer

Ifølge Skovli i TV3 er de private opplysningene om deltakerne kommet fram gjennom castingprosessen.

- I alle typer castingprosesser er det vanlig å bli kjent med deltakerne, men her er det ekstra viktig for å kunne gjøre fristelsene personlige, sier han.

- Går lenger enn antatt Skovli forteller at TV3 og produksjonsselskapet er blitt tatt på senga av hvor langt deltakerne i programmet strekker seg.

- De er villige til å gå lenger enn vi trodde på forhånd. Det er et krevende og spennende sosialt eksperiment, som blir bra tv-underholdning, sier han.

Alle deltakerne får tilbud om samtaler med psykolog etter innspillingen.

Kan bli mobbet og trakassert Psykolog John Petter Fagerhaug mener konseptet virker spennende tv-messig, men at det i et psykologisk perspektiv setter folk i et dilemma som det kan være vanskelig å komme seg ut av i ettertid.

- Valget kan på sikt påvirke denne deltakerens forhold til mora. Sånne valg blir man aldri ferdig med, og selv om jeg regner med at mora vil tilgi ham, kan valget sette seg i relasjonen mellom dem, sier han.

Fagerhaug mener programmet i seg selv ikke høres uforsvarlig ut, men sier det største problemet vil være reaksjonene 22-åringen kan møte fra offentligheten i ettertid.

- Gjennom alle realityserier blir deltakerne utsatt for et offentlig søkelys de ikke er vant til. Det er mange som vil kunne gå løs på denne gutten og spørre ham hvorfor han ikke valgte behandlingen for mora.

- Han kan i ettertid komme til å bli mobbet og trakassert på Facebook eller via sms, sier Fagerhaug.

- KAN BLI MOBBET: Psykolog John Petter Fagerhaug mener deltakerne i realityserien kan risikere å bli mobbet og trakassert etter at programmet er blitt sendt. Foto: OLA SÆTHER
- KAN BLI MOBBET: Psykolog John Petter Fagerhaug mener deltakerne i realityserien kan risikere å bli mobbet og trakassert etter at programmet er blitt sendt. Foto: OLA SÆTHER Vis mer