KRITISK: Skuespiller Ane Dahl Torp går hardt ut mot Fremskrittspartiet i intervjuet med magasinet Stella.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Skuespiller Ane Dahl Torp går hardt ut mot Fremskrittspartiet i intervjuet med magasinet Stella. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Frp er dumme og slemme

Ane Dahl Torp går til kraftig angrep. Partileder Siv Jensen tar til motmæle.

(Dagbladet): Det er i det nyeste nummeret av magasinet Stella at Ane Dahl Torp retter krass kritikk mot Fremskrittspartiet og partiets asylpolitikk.

I intervjuet karakteriserer hun partiet som «dumme og slemme», og sier at det «mangler solidaritet».

På nyåret er Dahl Torp aktuell på Det Norske Teatret med Bertolt Brecht-stykket «Det gode mennesket fra Sezuan» - et stykke som spør om det er mulig å være god i dagens samfunn.

- Slemme og dumme Skuespilleren sier til Stella at hun tror det langt på vei er mulig å være god.

- Men man er ikke god bare man er snill med sine nærmeste, men ikke mot dem som ikke er «født inn i denne familien». Det er sterke, populære krefter som er uttrykk for dette.

- Tenker du asylpolitikk? spør journalisten.

- Ja, og jeg tenker definitivt på partier som Fremskrittspartiet. De tar primært utgangspunkt i «hvordan kan jeg gjøre livet bedre for meg selv og de som er som meg». De mangler solidaritet og det globale, solidariske grunnsynet jeg stemmer på. Jeg syns de er dumme og slemme, sier hun i intervjuet.

- Holder oss for gode Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, sier Dahl Torp får gjøre som hun vil.

- Noen er sosialister, andre er liberalister. Det er to helt forskjellige måter å se verden på. Ane Dahl Torp får lov til å være sosialist, og jeg får lov til å være liberalist, sier Jensen til Dagbladet.

- Hvordan tror du velgerne reagerer på at dere karakteriseres som «dumme og slemme»?

- Velgerne tenker selv. Vi holder oss for gode til å bruke ord som «dum» og «slem» i slike debatter. Det er ikke grunn til å trekke slik karakteristikk inn i politikk.

Videre sier Jensen at hun er stolt av å være en del av et samfunn der man har rett til å velge sitt politiske ståsted selv.

NYTT NUMMER: Magasinet Stella kommer i butikkene mandag, og til abonnentene i løpet av uka.
NYTT NUMMER: Magasinet Stella kommer i butikkene mandag, og til abonnentene i løpet av uka. Vis mer

- Det samfunnet, som noen mennesker som Ane Dahl Torp tydeligvis tar for gitt, kommer jeg til å kjempe videre for. Nå som vi har hatt tre fredsprisvinnere på besøk som kjemper for demokratiet i sine land, må vi verdsette de grunnleggende demokratiske verdiene vi har, sier Frp-lederen.

- Ikke kommunist Dahl Torp ønsker ikke å utdype kritikken av Frp overfor Dagbladet. Hun har tidligere innrømmet at hun ikke er blant de mest konservative skuespillerne.

- Kommunist er jeg ikke. Men jeg stemmer radikalt, sa hun til Dagbladet i slutten av oktober.

Det er heller ikke første gang skuespilleren går ut mot partiet. Før stortingsvalget i 2009 var hun blant en rekke av landets mest profilerte kulturpersonligheter som signerte oppropet «Kulturkampen».

Målet den gang var å bekjempe Frps kulturpolitikk, og sørge for fortsatt rødgrønn regjeringsmakt.

ROLIG: Frp-leder Siv Jensen sier at Torp får gjøre som hun vil. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ROLIG: Frp-leder Siv Jensen sier at Torp får gjøre som hun vil. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer