Lene Sleperud:

- Frykten for å dø

Det hun anså som en kjedelig gave skulle vise seg å være livsviktig.

PAR: Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud ble kjente ansikt gjennom «Farmen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PAR: Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud ble kjente ansikt gjennom «Farmen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De seineste åra har det blitt et økt fokus på celleforandringer og livmorhalskreft, og flere har tatt til sosiale medier for å oppfordre andre til å ta en celleprøve.

Dette var også temaet i sesongpremieren av TV 2-programmet «Norge bak fasaden».

I sesongens første episode kunne overlege og forsker Sveinung Sørbye fortelle at det er svikter i halvparten av tolkningene av celleprøvene hos unge kvinner, samt at hele 50 prosent av celleforandringene ikke oppdages.

I ettertid har det imidlertid kommet fram at det ikke er snakk om halvparten av alle celleprøver som blir mistolket, men av de som utvikler celleforandringer og kreft - som er veldig få - så har halvparten fått normalt prøvesvar.

«BLOGGERNE»: Vi får bli med Martine Lunde hos gynekologen. Video: TV 2/Steffen Pettersen Vis mer

Nå deler «Farmen»-profil Lene Sleperud (33) sin historie i håp om at flere sjekker seg.

Fikk spesiell gave

Forrige uke delte tobarnsmoren en historie om en bursdagsgave litt utenom det vanlige fra kjæresten Tonje Frøystad Garvik (32) i 2018. En helsesjekk med ultralyd.

Nettavisen har tidligere omtalt saken.

«Noe så bortkastet, tenkte jeg, men det skulle vise seg å bli årets viktigste gave», skriver TV-profilen på Instagram til et bilde av paret.

Legen fant nemlig celleforandringer - en type som kunne utvikle seg til kreft.

Under undersøkelsen sjekket legen kroppen hennes fra topp til tå med ultralyd, forklarer hun overfor Dagbladet.

- Da så de at det var celleforandringer på den ene eggstokken, mener Sleperud.

Dette prøvesvaret fikk Sleperud til tross for å ha sjekket seg hos gynekolog for kort tid siden.

«Farmen»-stjerna ble innkalt på nytt for å ta utskrapning. Svaret på den prøven fikk hun på selveste nasjonaldagen - en dag som forbindes med feiring og is.

- Så jeg fikk helt bakoversveis. Det er ikke akkurat det du forventer på en sånn type dag.

- Hva gikk gjennom hodet ditt da du leste brevet?

- Det var frykten for å dø, det går bare kaldt nedover ryggen. Man blir livredd. Jeg visste veldig lite om det, forklarer hun, og fortsetter:

- Det her har jo egentlig kommet opp de siste åra, og man får stadig mer informasjon. Jeg visste lite om hva HPV og celleforandringer egentlig var.

Før dette hadde Sleperud sjekket seg jevnlig hos gynekolog, men hadde aldri hatt celleforandringer tidligere. Hun leste seg opp, snakket med venner og ringte til gynekologen for mer informasjon.

ADVARER: Hudlege Miray Al-Mustafa forteller hvorfor du ikke bør teste denne trenden. Vis mer

Hun opplevde oppfølgingen som god, men:

- Du føler deg veldig alene, du er redd for at det skal utvikle seg til noe mer og du vet ikke hvor farlig det er. Jeg visste at jeg ikke hadde kreft, men jeg ville bare få det bort sånn at det ikke kunne utvikle seg til kreft, forklarer hun.

- Jeg visste ikke om den operasjonen gjorde slik at jeg kunne få det bort eller om det kunne utvikle seg videre, så man blir rett og slett redd for livet sitt.

Fikk «Farmen»-tilbud under operasjonen

Under operasjonen ble det brukt en slynge for å brenne bort en del av livmortappen.

- Det høres helt forferdelig ut, men du kjenner ingenting, og det er gjort på fem minutter. Så blør du litt etterpå og så går det over om noen dager. Så selve operasjonen er veldig grei, men de sender inn livmortappen, så tar du ny prøve igjen etter et halvt år. Og så igjen etter et år, for å se om du er kvitt HPV og celleforandringene.

Utenfor døra til operasjonsrommet ventet Garvik. Samtidig som Sleperud ble operert, fikk kjæresten beskjed om at de var ønsket som deltakere på «Farmen».

- Det var veldig ambivalent. Du er redd og det er ubehagelig når folk skal operere i underlivet ditt, og plutselig får Tonje beskjed utenfor døra om at vi kom med på «Farmen».

Hun fortsetter:

- Det var veldig blandede følelser. Men det hjalp litt i en ekkel situasjon. Så sto Tonje utenfor døra med åpen dør, den var ikke låst. Jeg var livredd for at Tonje skulle sprette inn døra mens jeg opererte og at slynga skulle ta hele underlivet mitt, ler Sleperud.

DIAGNOSE: Sara Emilie Tanberg deler åpent om diagnosen i «Bloggerne». Video: TV 2/Rød Løper. Vis mer

Kommer med oppfordring

I etterkant av operasjonen har TV-profilen tatt HPV-vaksinen. I dag blir vaksinen tilbudt 7.-klassinger. Andre må betale rundt 4000 kroner for å vaksinere seg.

- Det burde jo egentlig være gratis og tilgjengelig for alle. Det kan gjøre at du kan bli kvitt HPV hvis du har det, og at du ikke får det hvis du er vaksinert.

Selv prøver Sleperud å teste seg årlig.

- Det er det andre enn meg som skal diskutere, men jeg synes tre år er lenge å vente.

Hun håper, ved å dele sin erfaring, at flere sjekker seg.

- Jeg vil dele for å oppfordre folk til å huske å teste seg og fortsette å teste seg. Så vet jeg jo at det er en del som tror det er ment for å så tvil til helsevesenet, men helsevesenet er det viktigste vi har, som legger til at feil kan skje.

- Kanskje min historie kan treffe andre og gjøre at andre som har vært redde for å teste seg gjør det, eller bare en påminner for de som ikke har testet seg på en stund. Hvis mitt lille innlegg potensielt kan redde et liv, så tenker jeg det er verdt å dele sin historie.

Nytt tilbud

Fram til nå har kvinner mellom 25 og 33 blitt tilbudt celleprøve.

Etter en episode av TV 2-programmet «Norge bak fasaden» har gynekologer i hele landet blitt nedringt av bekymrede kvinner. Leder i Gynkreftforeningen, Siri Berg, etterlyser bedre HPV-vaksinering. Reporter/klipp: Jessica Maria Szymanska. Video/bilder: NTB / Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

Nylig informerte imidlertid Helsedirektoratet om at kvinner ned til 30 år vil få tilbud om Hpv-test fra 1. januar. Innen 1. juli får også kvinner ned til 25 år tilbudt hpv-test i stedet for celleprøve.

Ifølge Kreftregisteret er livmorhalskreft den tredje mest vanlige kreftformen blant kvinner, med over 300 nye tilfeller hvert år og mellom 70 og 90 dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer