Frank Løke:

- Frykter de blir som meg

«71 grader nord - team»-profilen kjører en litt annerledes barneoppdragelse enn folk flest.

LIKHETER: Frank Løke forteller at han ser mye av seg selv i døtrene Ada og Edel. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LIKHETER: Frank Løke forteller at han ser mye av seg selv i døtrene Ada og Edel. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Frank Løke (43) har gjennom sin tid i offentligheten stått i flere kontroverser, både som håndballspiller, realitydeltaker og adrenalinjunkie.

I fjor sommer ble han den tredje nordmannen noensinne til å bestige verdens tøffeste og farligste fjell, K2, og han har også tidligere stått på toppen av Mount Everest.

På privaten er han far til to jenter, Ada (16) og Edel (9). Det har gjort at flere har satt spørsmålstegn ved alle de livsfarlige og ekstreme påfunnene Løke begir seg ut på, men selv mener han at det er en viktig del av hans barneoppdragelse.

Overfor Dagbladet forteller 43-åringen mer om forholdet til døtrene.

Frank Løke skal gi seg ut på et risikabelt stunt på Mount Everest. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Like sta som meg

Løke har en imponerende håndballkarriere å se tilbake på, hvor han blant annet var på landslaget i elleve år og ble kåret til beste strekspiller under EM i 2008.

Likevel er det ikke noen kampsak for ham at døtrene følger i hans fotspor.

TOBARNSFAR: Frank har døtrene Edel (t.v.) og Ada (t.h.) med ekskona. Foto: Privat
TOBARNSFAR: Frank har døtrene Edel (t.v.) og Ada (t.h.) med ekskona. Foto: Privat Vis mer

- Hun eldste er veldig aktiv med håndballen, men for meg er det ikke noe viktig at de velger håndball eller idrett, bare de velger noe de har lyst til å drive med. At de setter seg noen mål. Om det er karrieremessig eller idrett eller hva det er har ingenting å si, men at de ikke bare «er med» uten å faktisk ha et mål.

- Men begge døtrene mine kan bli så gode de bare vil. De er litt som Heidi (Løke red.anm.) begge to. Jeg var ei barnestjerne, men de må trene for det. Da Heidi fant ut at hun måtte trene dobbelt så mye som alle andre ble hun helt rå.

Heidi Løke (40) er Franks lillesøster, og dermed tante til Ada og Edel.

NY KJÆRESTE: Frank Løke viser fram kjæresten på premieren 71 grader nord team. Video: Luna Lea. Reporter: Frank Løke Vis mer

«71»-profilen skryter av eldstedatteras håndballferdigheter og forteller at hun nå er i den alderen hvor man velger om man vil satse eller ikke. Selv hjelper han til med det han kan.

HÅNDBALL: Eldstedatter Ada følger i sin fars fotspor. Foto: Privat
HÅNDBALL: Eldstedatter Ada følger i sin fars fotspor. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hjelper til litt innimellom og vi trener sammen en gang i uka. Da har vi litt egentrening bare henne og meg, basert på det å være strekspiller. Det er mye småkrangling, men vi ender alltid opp som venner. Hun kverulerer på hver øvelse, men vi har begge lyst til å trene neste fredag.

- Det er nesten farlig å se hvor mye det er av meg i Ada. Hun er i alle fall like sta. Jeg frykter jo litt at hun blir som meg, det er ikke helt bra, flirer han.

GÅR GALT: Det blir dramatisk når Frank Løke skal sykle ned en trapp på «71° nord – team». Reporter: Jonas Hammer. Video: Luna Lea/Rød Løper, «71° nord – team»/ discovery+. Vis mer

- Holder meg tilbake

Løke har døtrene sammen med ekskona Anette. De to gikk hver til sitt i 2018, og deler nå på omsorgen for barna. 43-åringen forteller at han derfor blir en typisk «helgepappa».

- Jeg har et veldig bra forhold til jentene, men jeg er altfor snill. Man blir det som en typisk helgepappa. De er hos meg en dag i uka og annenhver helg, og da er det lørdag hver gang de er her. Det er alltid kos og de får legge seg litt seinere. «Det er bra at mamma og du er skilt fordi da er det to bursdager», sa hun ene da hun var litt yngre, flirer tobarnsfaren.

«HELGEPAPPA»: BARBIELEK: Frank, Edel og Franks kjæreste Helén koser seg med barbielek. Foto: Sofie Losen
«HELGEPAPPA»: BARBIELEK: Frank, Edel og Franks kjæreste Helén koser seg med barbielek. Foto: Sofie Losen Vis mer

Han har tidligere fortalt at han gjorde en risikoanalyse før han i fjor sommer reiste for å bestige K2 - et fjell som tar livet av 26 prosent av alle som prøver seg.

Men hvordan kan han dra på en ekspedisjon, når det er såpass stor sjanse for at han aldri får se døtrene igjen?

- Det eneste som holder meg litt tilbake er døtrene mine. Men for meg handler det litt om barneoppdragelse også. Du kan sitte hjemme i sofaen å prompe med hånda ned i potetgullposen, og fortelle barna dine at de kan bli det de vil, også sitter du selv bare hjemme og ikke gjør en dritt. Du lever et A4-liv og er en robot.

HJEMME HOS: I «Bjuda På» åpner et knippe kjendiser dørene for det de tror er en helt vanlig house tour. De vet ingenting om at gjestene deres, gjengen fra Rød Løper, har drøye planer for besøket. Vis mer

- Eller så kan du gå ut og vise barna dine at det er mulig å gjøre det. Jeg viser dem at det er mulig, jeg sitter ikke bare og sier det. Og jeg tror at den oppdragelsen er ganske bra for dem, at de ser at hvis man vil noe så er det bare å gjøre det. Sette seg et mål og jobbe for det.

Til sommeren skal Løke ta med seg kjæresten, Helen Oterhals, og dattera Ada til Mount Everest basecamp.

- Det er en tur vi kan bruke omtrent tre uker på, og i forhold til det å reise til Syden så tror jeg en sånn tur vil føre til at hun vokser mye. Det å se Nepal, som er et av verdens fattigste land, hvor de lever av det de dyrker, kommer til å være noe hun tar med seg for resten av livet. Og det er litt sånn jeg oppdrar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer