Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Fryktet at jeg kom til å miste håret igjen

Vibeke Klemetsen om hårtapet for snart 30 år siden.

MISTET HÅRET: Vibeke Klemetsen mistet deler av håret som 11-åring. Heldigvis vokste det tilbake etter to år. (Bildet til venstre er gjengitt med tillatelse) Foto: Privat / Stella Pictures
MISTET HÅRET: Vibeke Klemetsen mistet deler av håret som 11-åring. Heldigvis vokste det tilbake etter to år. (Bildet til venstre er gjengitt med tillatelse) Foto: Privat / Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): - Jeg visste ikke at det var en mulighet for at jeg kunne miste alt håret mitt. Det er jeg glad for, hvis ikke hadde jeg nok gått rundt med konstant angst, sier Vibeke Klemetsen til Dagbladet.

11 år gammel fikk hun diagnosen Alopecia areata, en autoimmun hudsykdom som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår, og kan ramme både kvinner og menn i alle aldre.

- En morgen lå det masse hår på hodeputa da jeg våkna. Da jeg børsta håret, var det unormalt mye hår som hang igjen på børsta, sier Klemetsen.

Rammer ulikt Hun har tidligere blogget om sykdommen. I forrige uke var hun sammen med Oda Molstad gjest i «God morgen Norge» for å snakke om kampen mot Alopecia areata.

De to begynte å miste håret som henholdsvis 11- og 13-åringer. Mens Molstad i dag går med parykk og har mista alt håret, fikk Klemetsen sitt hår tilbake etter to år.

- Det tok tid før det vokste helt ut. Jeg hadde veldig langt hår da det starta. I dag har vi utrolig mye mer informasjon om sykdommen, og man har også kommet mye lenger med tanke på behandling, sier Klemetsen.

- Redd for håret Selv om hun ikke husker så mye av hvordan hun opplevde å miste håret, husker hun best ryktene som gikk på bygda på Oppdal.

- På den tida danset jeg ballett og gikk ofte med stram hestehale. Mange trodde det var derfor det skjedde. Teorien vår var at det kom av stress, sier hun, og fortsetter:

- Ifølge mamma var jeg mest lei meg for at jeg måtte klippe det lange håret mitt, og takla det ellers ganske greit. Det var nok fordi jeg ikke skjønte så mye av det, sier Oppdals-jenta.

- Hvordan har hårtapet påvirka deg?

- I dag har jeg et elsk-forhold til håret mitt, og det er jeg glad for. Men jeg er blitt redd for håret mitt, det er noe av det mest dyrebare jeg har på kroppen. Da jeg skilte meg for snart syv år siden, frykta jeg at jeg kom til å miste det igjen. Men det er ikke noe jeg går og tenker på.

Tabu Klemetsen understreker at det finnes mange som har hatt det mye verre enn henne. Hun ønsker å snakke om sin opplevelse for å belyse sykdommen, og hjelpe andre i lignende situasjon.

Hun har fått flere tilbakemeldinger på at det er bra hun står frem og snakker om noe som for mange fortsatt er tabu.

- Mange sier det gir håp å se og høre at jeg har fått håret tilbake. I dag har jeg fint, tykt hår, og har stilt opp i hår-reklame, så det er ikke synd på meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling