Tommy Fredvang:

- Full av angst og skrekk

Den profilerte artisten åpner seg om TV-marerittet, som preget ham i ti år. - Et lite sår ender fort i et stort kutt, medgir han åpenhjertig.

IKKE BARE GØY: Her er Tommy Fredvang på scenen i «X Factor». Han var livredd under deler av reisen, avslører han nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB
IKKE BARE GØY: Her er Tommy Fredvang på scenen i «X Factor». Han var livredd under deler av reisen, avslører han nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER / OSLO: Artist Tommy Fredvang (41) ble «allemannseie» da han deltok i sangkonkurransen «X Factor» på TV 2 i 2009. Der endte han på femteplass.

Fredvang hadde så vidt landet, langt mindre lagt en plan for sin musikalske karriere, før han året etter var deltaker i nok et TV 2-program - nemlig «Skal vi danse».

Nå forteller han om TV-årene, som ikke endte helt sånn han skulle ønske.

LATTERMILDT: Se hvordan det gikk da artist Tommy Fredvang tolket Aune Sands roman «Jordbærmus». Video: Rolf-Ørjan Høgset Vis mer

- «Hva faen holder jeg på med»?

Dagbladet møter musikeren i hjembyen Stavanger, der han igjen har fått full fart i karrieren gjennom egne soloprosjekter og ikke minst bandet Stavangerkameratene, som i tillegg til ham selv består av tre andre karer som også har deltatt i sangkonkurranser på TV: «Idol» og «The Voice».

I tillegg har 41-åringen stiftet familie og forlovet seg.

Han minnes tida før han flyttet fra Oslo til Stavanger - i 2015.

Pinlig: Thomas «Fingern» Gullestad ble tydelig flau av det hans «I fyr og flamme»-makker Ailo Gaup serverte i svenske «Idol». Video: TV 2/TV4/Fremantle Vis mer

- Jeg innså etter noen år at jeg holdt på med litt for mye TV. «Masterchef», «Skal vi danse» og Gud vet hva. Til slutt tenkte jeg: «Hva faen holder jeg på med?» sier han til Dagbladet, før han fortsetter:

- Jeg gjorde det for å holde karrieren i live, men hva var det egentlig jeg solgte? Det var da jeg bestemte meg for å slutte med TV og heller reise hjem til Stavanger og bare fokusere hundre prosent på musikken.

Ble livredd

I dag, 13 år etter «Skal vi danse» og 14 år etter «X Factor», ville det sannsynligvis stilt seg annerledes - dersom det var at han deltok i TV-programmer.

- Jeg tror jeg gjorde det for tidlig. Men: Man skal være forsiktig med å angre også. Hadde det ikke skjedd den gang, hadde jeg heller ikke blitt en del av Stavangerkameratene. Samtidig er det nå jeg kunne gjort «Hver gang vi møtes», for nå har jeg faktisk en stor katalog av låter. Nå ville jeg gjort TV fordi det er gøy å gjøre det, ikke fordi jeg vil holde meg aktuell.

HJEMME IGJEN: Tommy Fredvang flyttet fra Oslo til Stavanger i 2015. Da var han ikke lenger så opptatt av å jage TV og oppmerksomhet lenger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
HJEMME IGJEN: Tommy Fredvang flyttet fra Oslo til Stavanger i 2015. Da var han ikke lenger så opptatt av å jage TV og oppmerksomhet lenger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

La oss skru tida tilbake til da Fredvang én kveld i uka opptrådte i beste sendetid på TV i «X Factor», musikkprogrammet som skulle ta Norge med storm og som ble beskrevet som en videreføring av «Idol».

I starten var alt bare gøy. Den da 28 år gamle og talentfulle musikeren tenkte at det var her han skulle få ut hele sitt potensial.

Han visste at musikk, det hadde han stålkontroll på.

- Men så ble jeg livredd. Når det lyset der kom på … Det skjedde ting i kulissene. Jeg visste at det var en konkurranse og at TV er TV, men det jeg ikke helt skjønte var at det handlet om krefter som var større en min lille reise. Og da begynte jeg å følge med på akkurat det.

Katy Perry tok til tårene under en audition i «American Idol». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / ABC / American Idol. Vis mer

- Tom i blikket

- Hva skjedde i kulissene?

- Ha ha, nå skal jeg være litt forsiktig her. Men jeg så at det var noen som dro litt i tauet, om du skjønner? I retrospekt kan man si at jeg har gjort nok TV til at jeg skjønner at det er sånn det er. Det handler om at de som lager programmet skal ha synlighet i media, som de får gjennom deltakerne. Og det er jo kjempeforståelig!

KJÆRESTER: Maria Mena gjestet «Senkveld», og der snakket hun om kjæresten. Video: TV 2 Vis mer

- Så hvordan påvirket det deg?

- For min egen del gikk jeg inn der med masse selvtillit. Men midt i konkurransen, skjedde det noe rart. Jeg kan se de opptakene på YouTube i dag og se det selv - jeg er helt tom i blikket og full av angst og skrekk. Og så gikk det én eller to runder, så var jeg ute. Jeg gikk fra oddsfavoritt til å synge så dårlig på slutten at det nesten ikke skal være mulig.

Fikk hjelp

I 2021 deltok bandet hans, Stavangerkameratene, i Melodi Grand Prix. Fredvang var blitt voksen, og gikk inn i sangkonkurransen med en helt annen innstilling.

STIFTET FAMILIE: Tommy Fredvang har blitt voksen, mer trygg på seg selv - og glad i livet. Nå skal han også gifte seg. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
STIFTET FAMILIE: Tommy Fredvang har blitt voksen, mer trygg på seg selv - og glad i livet. Nå skal han også gifte seg. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker ofte på de som er 16-17 år gamle og deltar i programmer som «Idol» og «X Factor». Det er beintøft. Og jeg var 28! Jeg er samtidig glad for at jeg har erfart det, for jeg tåler mye mer nå. MGP var noe helt annet, jeg gikk inn med lave skuldrer. Sikkert på grunn av tidligere erfaringer, mener han.

Ifølge den tidligere TV-profilen var det noe som skjedde under «Skal vi danse» i 2010, som gjennom åra har bidratt til at han omsider har funnet seg selv og sin plass.

- Det var helt sinnssykt, jeg hadde «Styggen på ryggen» og var ikke på plass i det hele tatt. Det endte med at én i produksjonen ga meg en coach for å få meg ut av det. Plutselig dukket det opp to coacher til. De ramlet inn i livet mitt.

Under Bebe Rexhas konsert gikk det galt for artisten, da en tilskuer kastet det som kan se ut til å være en telefon, opp på scenen. Video: @giiikondrackiii via Specte. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Traumatisk

Fredvang visste at han kunne. Samtidig var hodet hans i ferd med å miste håpet, noe som satte seg i psyken.

- Jeg hadde så mange tanker i hodet som bare ødela meg helt. Jeg har så mye å takke de coachene for.

LYKKELIG FORELSKET: Tommy Fredvang og Tara Shahimi møtte hverandre i 2017, og falt hodestups for hverandre. Foto: Rune Havn
LYKKELIG FORELSKET: Tommy Fredvang og Tara Shahimi møtte hverandre i 2017, og falt hodestups for hverandre. Foto: Rune Havn Vis mer

- Hva har hodet ditt fortalt deg i disse åra da?

- Jeg har alltid gått rundt med en tanke om at alle er så mye flinkere enn meg. Og det blir enormt forsterket når man er ganske ny i gamet, går på en scene og vet at én million skal se deg på TV. Det er traumatisk, og om man har et lite sår der fra før, ender det fort i et stort kutt.

- I ti lange år etterpå dypdykket jeg i alt jeg kunne finne om dette temaet. Jeg tok oppgjør med meg selv, mine traumer og det man kanskje kan kalle barnesykdommer. Jeg ryddet opp, og opplever noe helt annet i dag.

COMEBACK: Jentegruppa «The Pussycat Dolls» skal gjøre comeback, og i helgen opptrådte de under den britiske versjonen av X Factor. Ikke alle var like fornøyde etter showet. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Tommy Fredvang reiser på sommerturné med Stavangerkameratene i sommer. Til høsten reiser han på soloturné.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer