Hollywood:

Full krangel om amerikansk kjendislov: - Dette hemmer ytringsfriheten

Filmnettstedet IMDb mener det blir et steg i feil retning å fjerne relevant informasjon om skuespillere. 

UENIGHET: En ny lov i California sørger for at skuespillere selv kan be nettsteder som IMDb fjerne informasjon om alderen deres. Dette får flere til å se rødt, og enkelte mener det strider med ytringsfriheten. Dette bildet er av Mischa Barton i Cannes i 2008, og er bare ment som en illustrasjon. Foto: NTB scanpix
UENIGHET: En ny lov i California sørger for at skuespillere selv kan be nettsteder som IMDb fjerne informasjon om alderen deres. Dette får flere til å se rødt, og enkelte mener det strider med ytringsfriheten. Dette bildet er av Mischa Barton i Cannes i 2008, og er bare ment som en illustrasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er en kjent sak at det i Hollywood er vanskelig å få roller om man begynner å dra på åra. Flere skuespillere har snakket ut om problematikken, og enkelte har til og med blitt dumpa fordi de har vært for «gamle».

Det eksisterer allerede flere lover for å forhindre at slikt skal skje, men det var tydeligvis ikke nok.

Bransjen tok saken i egne hender, og har i California rett og slett gjort det ulovlig å poste informasjon om en skuespillers alder på nett uten samtykke fra personen selv. Om skuespilleren ikke ønsker at store filmsider som IMDb skal opplyse om alderen deres, må nettstedet etter loven fjerne det.

- Forhindrer sann informasjon

Loven har fått navnet AB 1687, og trådte i kraft i januar. Det har derimot vært alt annet enn enkelt å få gjennom forslaget, og nå har en dommer uttalt at lovverket ser ut til å bryte med amerikanernes første «amendment», eller grunnlovstillegg.

Det vil si at den bryter med ytringsfriheten.

Det er nyhetsbyrået AP og The Hollywood Reporter som omtaler saken. Distriktsdommer Vince Chhabria har satt loven på vent enn så lenge, fordi IMDb har gått til motsøksmål mot nevnte AB 1687.

- Det er vanskelig å forstå hvordan loven ikke bryter med det første grunnlovstillegget. Dette forhindrer IMDb fra å publisere sann informasjon på sine nettsider for offentlighetens skue, sier dommeren i rettspapirer.

Han tror ikke at loven vil forhindre aldersdiskriminering, slik den egentlig er tenkt å gjøre. Han er åpen om at dette er et faktisk problem i bransjen i California, men tror ikke dette er et steg i riktig retning.

- Jeg kan ikke se hvordan det å nekte ett nettsted fra å publisere informasjon om alder kan ha noe å si i kampen mot diskriminering, forteller han.

- PROBLEM: Skuespiller Jane Fonda er blant dem som tidligere har åpnet seg opp om at diskriminering på bakgrunn av alder er et problem i Hollywood. Foto: AFP, NTB scanpix
- PROBLEM: Skuespiller Jane Fonda er blant dem som tidligere har åpnet seg opp om at diskriminering på bakgrunn av alder er et problem i Hollywood. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

- Hemmer ytringsfrihet

Loven har i hovedsak som hensikt å beskytte mindre kjente skuespillere, ettersom store stjerner som Brad Pitt og Reese Witherspoon ikke kan gardere seg mot publisering av slik informasjon på samme måte.

IMDb er også enige i at diskriminering basert på alder er et problem, men forteller i rettsdokumenter at de heller ikke mener at dette blir riktig.

- Det hemmer ytringsfrihet og undergraver offentlig tilgang til sann informasjon, har nettstedets advokater uttalt.

SAG, Screen Actors Guild, har støttet loven og uttalt at de skal fortsette å kjempe til et ordentlig lovverk er på plass som gir skuespillere de samme rettighetene når det kommer til problemet som i andre bransjer.

Loven er nå satt på pause fram til mai, da den skal behandles på nytt i lys av kritikken.

Ble sparket

Problemet med aldersdiskriminering er ikke noe nytt i Hollywood. Skuespiller Isabella Rossellini (64) preget på 80- og 90-tallet filmbransjen med sine mange roller. Hun huskes kanskje best for sin innsats i «Blue Velvet» og «Crime of the Century»,

De siste åra har ikke vært enkle for skuespilleren. I et intervju med The Guardian i fjor forklarte hun at det ikke er bare-bare å få seg jobb om dagen.

DEN GANG DA: En ung og lovende Isabella Rossellini spilte i 1986 i «Blue Velvet», som i dag er å regne som en kultfilm. I dag mener Rossellini at det er vanskelig for eldre kvinner i Hollywood å finne arbeid. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: En ung og lovende Isabella Rossellini spilte i 1986 i «Blue Velvet», som i dag er å regne som en kultfilm. I dag mener Rossellini at det er vanskelig for eldre kvinner i Hollywood å finne arbeid. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Mamma fortalte meg at det ikke var noen jobber for kvinner mellom 45 og 60 år, fordi man er mellom alt. Du er ikke ung nok til å spille den unge jenta, men du er heller ikke gammel nok til å spille matriarken, heks eller bestemor, sa hun i intervjuet.

Som 43-åring, i 1996, ble Rossellini sparket som skjønnhetsmerket Lancômes talsperson. Hun hevder hun ble fortalt at produsenten solgte en drøm, og at kvinner drømte om å være unge.

Stjerner som Jane Fonda, Jennifer Aniston og Patricia Arquette er blant dem som tidligere har uttalt seg om temaet.

- Vi lever 30 år lenger enn besteforeldrene våre, men vi har inntil nylig vært fanget i oppfatningen om at alder er en sykdom, har Fonda uttalt til Elle.

- Det er normalt å bli eldre. Det er alt... Det er patetisk å høre at en 55 år gammel skuespiller ikke ønsker å spille med en 42 år gammel kvinne fordi hun er for gammel for ham. Folk kjøper ikke dette mer, har Arquette sagt til samme magasin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer