Dronning Elizabeths begravelse:

- Fullstendig kaos

Har satt opp festivaldoer og matboder til de sørgende i London.

DAGBLADET I LONDON: I Hyde Park hadde tusenvis samlet seg for å si farvel til dronning Elizabeth. Reportere: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson. Vis mer
Publisert

LONDON/OSLO (Dagbladet): Mandag er det duket for dronning Elizabeths begravelse, og befolkningen har derfor strømmet til gatene for å få et siste glimt av den avdøde dronningen.

I Westminster var det ikke mindre enn 2 000 gjester til stede for å ta farvel, og de som ikke ble invitert til kapellet fulgte seremonien fra storskjermer rundt om i London og resten av Storbritannia.

Dagbladets utsendte i den britiske hovedstaden er blant dem som får oppleve den historiske begravelsen på nært hold. De kan melde om store folkemengder og fullstendig kaos.

SAMLET: Flere mennesker har samlet seg i Hyde Park i London for å vise sin respekt for avdøde dronning Elizabeth. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Video: Thea Hope Vis mer

Festivaldoer og matboder

Hyde Park er et av stedene der publikum kan følge begravelsen. Hundretusenvis av mennesker var ventet, sammen med den største politistyrken som er registrert noen gang, ifølge Sky News.

Folket ble i forkant rådet av regjeringen til å «planlegge ut ifra og forberede seg på forsinkelser».

HYDE PARK: Flere storskjermer er satt opp i Hyde Park i forbindelse med begravelsen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet
HYDE PARK: Flere storskjermer er satt opp i Hyde Park i forbindelse med begravelsen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet Vis mer

Dagbladets reportere befinner seg i Hyde Park, og i parken er det satt opp intet mindre enn seks storskjermer.

- Det er nesten 100 000 mennesker i Hyde Park, forteller Dagbladets reportere.

I LONDON: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson er to av Dagbladets utsendte i London. Foto: Dagbladet
I LONDON: Thea Hope og Emma Cecilia Eriksson er to av Dagbladets utsendte i London. Foto: Dagbladet Vis mer

På grunn av den enorme folkemengden er det satt opp både festivaldoer og matboder. Lange køer gjør det likevel problematisk å få benyttet seg av fasilitetene, så de frammøtte har tatt med seg piknikpledd, mat og drikke, og forberedt seg på en lang dag.

- Folk er godt kledd, til tross for at det er rundt 17 grader. Det er også mange små barn her, alt fra spedbarn til eldre mennesker med stokk.

HYLLER: Flere hadde dronning Elizabeths ansikt på ryggen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet
HYLLER: Flere hadde dronning Elizabeths ansikt på ryggen. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet Vis mer

- Mange har også pyntet seg med det britiske flagget med ansiktet hennes på ryggen, og vi har sett utallige plakater folk har laget. Og folk legger ned blomster her i parken også.

- LENTE SEG: Kroppsspråkekspert Grete Holtan om hvordan kong Harald framsto i dronning Elizabeths begravelse. Programleder: Maja Walberg Klev Vis mer

Stillestående kø

Når det er snakk om såpass store folkemengder er det også naturlig at det blir mye trengsel og lange køer.

- Det er helt umulig å komme fram. Det er fullstendig kaos, og det er politi og vakter overalt. Det er også sperringer overalt uansett hvor man går i sentrum. Hvis man skal fra A til B er det heftige omveier.

Den store folkeansamlingen går også utover mobildekningen. Man må i tillegg stå i kø overalt, uansett hvor man skal.

- Men det som er litt rart er at til tross for at det er så mange mennesker samlet på et sted så er det veldig stille. Det er kjempestille i gatene, og folk prater veldig lavt, sier Dagbladets team.

- USIKRE: Prins William og prinsesse Kate var på plass til dronning Elizabeths begravelse i Westminster Abbey mandag 19. september. Men det var én ting de skal ha vært usikre på i forkant. Reporter/video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

I tillegg til briter kan reporterne fortelle om sørgende fra hele verden.

- Det er folk fra overalt her. Vi har møtt spanjoler, franskmenn og sørkoreanere, og hører også flere språk i folkemengden.

LANGE KØER: Folkemengden skaper lange køer i Londons gater. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet
LANGE KØER: Folkemengden skaper lange køer i Londons gater. Foto: Emma Cecilia Eriksson / Dagbladet Vis mer

Været har vært grått og overskyet hele dagen, men underveis i begravelsen skjedde det noe spesielt.

- Rett etter alle hadde sunget «God Save the Queen» kom sola og tittet fram. Mange tok det nok som et tegn på takknemlighet fra dronningen selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer