«Farmen» 2020:

Fullt kaos i «Farmen»-kulissene: - Dritings

Dagbladet avslører: Derfor ble «Farmen»-innspillinga avbrutt.

FARMEN: I sommer kunne Dagbladet avsløre at Farmen-innspillingen ble midlertidig stoppet. Dette er grunnen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av juli kunne Dagbladet avsløre at innspillingen av årets «Farmen»-sesong på et tidspunkt ble avbrutt, som følge av at deltakerne hadde brutt reglene for smittevern.

TV 2 var ellers ordknappe om hva som forårsaket den drastiske beslutningen. Dette er første gang i «Farmen»-historien at produksjonen velger å stoppe innspillingen på bakgrunn av deltakernes oppførsel - der regelbrudd vanligvis får langt mildere konsekvenser.

Denne gang skal imidlertid TV 2 ha fått nok. I løpet av de siste ukene har Dagbladet fått opplyst fra flere hold at det allerede omtalte smittevernsbruddet, bare viser toppen av isfjellet.

Nytteløs karantene

Flere «Farmen»-deltakere Dagbladet har snakket med, forteller om flerfoldige turer utenfor innspillingsgården, blant annet for å finne alkohol, mat og mobiltelefoner. Det er langt fra første gang at deltakerne trosser reglene for nabobesøk, men denne gang innebærer det brudd på strenge corona-restriksjoner.

FLØRT: Allerede i første episode kunne man se at Kjetil og Wiktoria fikk en god tone. Nå forteller de hvordan forholdet deres er i dag. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ TV 2/ Rød Løper Vis mer

I likhet med liknende tv-produksjoner måtte alle deltakerne i karantene før innspilling, nettopp for å forsikre at ingen tar med seg smitte inn på tv-gården. Tiltaket gjør det også mulig for deltakerne å leve uten avstandsregler seg imellom, slik at innspillingen kan bli så normal som mulig.

I dette tilfellet har altså deltakerne vært i kontakt med flere mennesker utenfor innspillingsområdet, som gjør restriksjonene poengløse.

- Det begynte allerede den første uka med at noen deltakere reiste fra gården. Så fulgte flere etter, erkjenner en av årets «Farmen»-deltakere, Wiktoria Rønning (22).

<strong>SMITTEVERNSBRUDD:</strong> 22 år gamle Wiktoria Rønning snakker på vegne av flere deltakere når hun forteller om hvordan reglene for smittevern ble brutt på «Farmen». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SMITTEVERNSBRUDD: 22 år gamle Wiktoria Rønning snakker på vegne av flere deltakere når hun forteller om hvordan reglene for smittevern ble brutt på «Farmen». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Sendte melding hjem

Overfor Dagbladet forteller Rønning at det ble oppsøkt flere hytter i nærområdet. Dette skjedde hovedsaklig på nattestid, når produksjonen ikke var til stede.

- Jeg gjorde det bare en gang, mens andre gjorde det mange ganger, sier 22-åringen, og fortsetter:

- Den gangen jeg var med, skulle vi egentlig bare ro ut til midten av innsjøen ved gården, for å bade. Så oppdaget vi lys i en av hyttene på andre siden, og tenkte at vi kanskje kunne få tak i noe sukker. Vi var veldig sultne og slitne, forteller deltakeren, som understreker at intensjonen aldri var å bryte smitte-reglene.

«FARMEN»

  • Norsk realityprogram der 14 deltakere settes 100 år tilbake i tid, og skal drive en gård sammen uten moderne hjelpemidler.
  • Sendt på TV 2 siden 2001. Tidligere ledet av blant andre Gaute Grøtta Grav (41), ledes i dag av Mads Hansen (36).
  • Årets sesong, den sekstende i rekka, ble spilt inn fra juli til oktober på Samsjø gård i Ringerrike.

- På hytta ble vi møtt av et eldre ektepar, og vi holdt avstand. Riktignok tok vi på kvinnens telefon.

- Hvorfor det?

- Jeg benyttet muligheten til å sende en melding til et familiemedlem.

Dette bekreftes av en av de andre deltakerne som var på samme tur. Vedkommende mener at de aldri brøt helsemyndighetens restriksjoner, men TV 2s egne retningslinjer for å få gjennomføre innspillingen.

<strong>INNRØMMER REGELBRUDD:</strong> Flere deltakere Dagbladet har snakket med, deriblant Kjetil Kirk (i midten) forteller at han var med på hyttebesøkene. Foto: Alex Iversen / TV 2
INNRØMMER REGELBRUDD: Flere deltakere Dagbladet har snakket med, deriblant Kjetil Kirk (i midten) forteller at han var med på hyttebesøkene. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Før innspillingen ble vi instruert til å ikke snakke om noe på utsiden, og dette gjorde at mange av oss etter hvert tenkte lite på corona-situasjonen. I ettertid ser jeg at det var ekstremt korttenkt å oppsøke hytta. Jeg legger meg selvfølgelig paddeflat, og ser at det er ekstremt uprofesjonelt, forklarer deltakeren Kjetil Kirk (27), og fortsetter:

- Mange hadde flere turer ut, og folk som tok med ting tilbake til gården - for å dele ut til de andre.

SMUGLING: Under kjendis-Farmen ble Runar Søgaard så lei av «50 shades of potato» at han bestilte Peppes. Video: Jonas Scheie Hammer / Kine Falch Vis mer

Overstadig beruset

Deltakerne som ble med til den førstnevnte hytta, fikk servert både alkohol, sjokolade, pasta, kylling og potetgull. Matvarer som på ingen måte hører hjemme i det langt mer primitive «Farmen»-universet, der visjonen som kjent er å leve slik nordmenn gjorde for 100 år siden.

- Enkelte var rett og slett dritings. Wiktoria Rønning (22), «Farmen»-deltaker.

Ved en annen anledning, på en annen hytte i nærheten, endte flere deltakere opp med å krasje et 70-årslag. Her ble det hentet alkohol, som seinere ble gjemt unna og konsumert ved tv-gården.

Produksjonen skal ha begynt å ane ugler i mosen da en av deltakerne ble oppdaget som overstadig beruset. Seinere valgte de altså å stoppe innspillingen.

- Enkelte var rett og slett dritings. Der og da hadde vi det kjempegøy, men med tanke på pandemien og at vi satte mye på spill, så angrer jeg skikkelig. Jeg tror ikke noen egentlig mente det, men påvirkningskraften blir enorm når man lever i en boble, og alle vil være med på moroa, forteller Wictoria Rønning.

Til tross for at TV 2 og produksjonsselskapet Strix gir uttrykk for at de stadig forsøker å skjerpe rutinene, går det sjelden en sesong uten at regler brytes.

«FARMEN» 2020: Dette er årets Farmen-cast. Programledere: Kine Falch / Jonas Scheie Hammer Vis mer

- Svært skuffa

Programdirektør i TV 2, Kathrine Haldorsen, understreker at det er frivillig å delta på «Farmen», og at produksjonen i stor grad bygger på tillit mellom deltakerne og programskaperne. I dette tilfellet var situasjonen av et litt annet kaliber enn tidligere, understreker Haldorsen.

- Gitt situasjonen med covid-19 er vi svært skuffa over at enkelte deltakere valgte å bryte reglene for smittevern, og dermed sette hele produksjonen i fare for å bli stengt ned permanent, hvis noen ble smittet, forteller hun.

Det var torsdag 13. august, i starten av den fjerde innspillingsuka, at produksjonen først fattet mistanke. Haldorsen bekrefter at flere deltakere mottok mat, drikke og telefonkontakt fra utenforstående, som skjedde i tidsrommet mellom 6. og 12. august.

- På grunnlag av informasjonen vi hadde på dette tidspunktet, ble det bestemt at produksjonen skulle stanses. Deltakerne ble informert om dette av ansvarlige fra TV 2 og Strix, fredag 14. august, forteller hun, og fortsetter:

- De fikk samtidig streng beskjed om at en forutsetning for å starte opp produksjonen igjen, var at de la alle kort på bordet. På den måten fikk vi den informasjonen vi trengte for å vurdere hvor stor risiko de hadde utsatt seg selv og produksjonen for. Og hvilke tiltak vi skulle iverksette.

Koblet inn kommunelegen

Ifølge Haldorsen avdekket produksjonen, gjennom individuelle samtaler med deltakerne, at sju av dem - ved fire ulike tilfeller - hadde brutt reglene for smittevern.

Etter råd fra kommunelege og iverksettelse av ytterligere tiltak for smittevern, ble produksjonen gjenopptatt etter 24 timer.

- Det var null smitte i regionen på dette tidspunktet, og med de forsterkede tiltakene som ble iverksatt, mente kommunelegen det var forsvarlig å starte opp igjen. Alle deltakerne ble også corona-testet, svarene på prøvene kom tilbake negative 19. august, forklarer hun.

Haldorsen opplyser samtidig at regelbruddet kommer til å få konsekvenser på tv-skjermen seinere i uka.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer