R. Kelly:

Funnet skyldig

Kjennelsen er klar.

OVERGREPSSIKTET: R&B-artisten R. Kelly snakker ut for første gang etter overgrepssiktelsen. Video: CBS/CNN. Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble rettssaken mot den amerikanske artisten Robert Sylvester Kelly (54), bedre kjent som R. Kelly, avsluttet, etter seks uker med vitnemål fra 45 vitner og annet bevismateriale.

Artisten var tiltalt for en rekke overgrep, flere av dem mot mindreårige. Tiltalen ble også utvidet til å omfatte menneskehandel.

Nå er den profilerte artisten funnet skyldig i seksuelle overgrep og menneskehandel.

Han risikerer en straff med minstetid på ti år i fengsel, med mulighet for livstid bak murene, ifølge NPR.

Aktoratet har omtalt sangeren som et «seksuelt rovdyr» gjennom rettssaken, ifølge NBC News.

Kelly har sittet fengslet i Metropolitan Detention Center i Brooklyn i New York siden 2019.

Anklager

I årevis har overgrepsanklagene haglet mot R. Kelly. Flertalls kvinner har kommet med oppsiktsvekkende anklager mot den tidligere R&B-artisten, og i august måtte han omsider møte i retten i New York.

Noen av anklagene daterer 20 år tilbake i tid, og blant disse er en kvinne som fortalte at hun ble seksuelt misbrukt av den verdenskjente artisten da hun var 16 år gammel. Det meldte Sky News.

Artisten har hele veien hevdet at han er uskyldig.

I dokumentaren «Surviving R. Kelly» fra 2019 forteller flere angivelige ofre om at de skal ha blitt utsatt for overgrep av den tidligere R&B-rapperen.

Jerhonda Pace er blant sangerens første angivelige ofre som vitnet i den lenge etterlengtede rettssaken i august. Hun viste blant annet opp en overdel som hun skal ha brukt under Kellys overgrep.

Hun nevnte også en hendelse der sangeren skal ha spyttet henne i ansiktet og tvunget henne til å utføre oralsex. «Han slo meg og kvelte meg til jeg besvimte», sa Pace videre.

UBEHAGELIG: Allerede i første episode av den nye TV 2-serien «Etter Lørdag» får seerne se et overgrep utspille seg. Reporter: Celina Morken. Video: Steffen Pettersen / Rød Løper Vis mer

Brøt stillheten

Kontroversene og ryktene rundt Kelly har forfulgt ham i to tiår. Artisten har også blitt saksøkt av flere kvinner som anklager ham for å ha sex med dem da de var mindreårige. I de fleste sakene har det tidligere blitt inngått forlik.

I 2019 brøt han tausheten rundt de flertallige anklagene. Det gjorde han i et intervju med CBS.

- Folk går tilbake til fortida mi. Det er akkurat det de gjør. Så prøver de å legge dette til det, for å gjøre at dette skal føles ekte for folk, sa en tydelig opprørt Kelly den gang.

- Men fortida di er relevant? spurte programleder Gayle King.

- Absolutt ikke, sa Kelly, og fortsatte å insistere på at anklagene er basert på rykter og løgner.

SEX ELLER OVERGREP?: For fire år siden opplevde Elsa overgrep. I NRK Innafor-dokumentaren «Sex eller overgrep?» konfronterer hun mannen som utførte handlingen, og som selv satt igjen med en annen opplevelse etter kvelden. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Selv om R. Kelly har vært omringet av rykter og anklager i over 20 år, har han også hatt stor suksess som artist. Han har skrevet hitlåter for artister som Céline Dion, Michael Jackson og Lady Gaga og samarbeidet med Jay-Z og Usher.

Plateselskapet Sony Music har brutt samarbeidet med R. Kelly i etterkant av anklagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer