Kronprins Haakon:

Fyller år

Kronprins Haakon har bursdag onsdag. Han blir 49 år gammel.

BURSDAG: Kronprins Haakon har bursdag onsdag, og dagen markeres over hele landet med flaggdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BURSDAG: Kronprins Haakon har bursdag onsdag, og dagen markeres over hele landet med flaggdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag er en stor dag for det norske kongehuset. Kronprins Haakon fyller nemlig 49 år i dag.

Det er offisiell flaggdag over hele landet for å markere bursdagen, men selv kommer kronprinsen til å holde en tilbakeholden feiring.

- Den feires privat, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.

Kronprinsen har lagt bak seg et aktivt år siden sist han hadde bursdag. Blant annet var han på offisielt besøk i USA i desember. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit har han også vært på fylkestur til Viken i september og på Svalbard i april. De var også på offisielt besøk i Sverige i mai.

GOD PÅSKE: Kronprinsparet ønsker alle en god påske, og kommer med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

Dagens jubilant holder seg for øvrig sprek, noe som for alvor ble bevist da han sammen med seks andre la ut på en ekspedisjon over Grønland i slutten av mai. Ved hjelp av kiter (drager) tok de seg over islandskapet fra vest til øst på et par uker.

Det siste året har også vært preget av feiringer for de kongelige. I fjor høst kunne kronprinsparet feire 20 års bryllupsdag. I tillegg har deres eldste datter, prinsesse Ingrid Alexandra, fylt 18 år. Hun takket faren i sin tale under gallamiddagen.

BRYLLUPSDAG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit markerte 20-års bryllupsdag med et lunsjmøte på Skaugum med nåværende og tidligere samarbeidsprosjekter til Kronprinsparets Fond. Foto: Lise Åserud / NTB
BRYLLUPSDAG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit markerte 20-års bryllupsdag med et lunsjmøte på Skaugum med nåværende og tidligere samarbeidsprosjekter til Kronprinsparets Fond. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Pappa, takk for at du tar oss med på ski og surf, og alle mulige aktiviteter. Du fikser og ordner, og er rolig når vi andre ikke er det, sa prinsessen.

Kronprins Haakon er den neste i arverekken til tronen i Norge etter kong Harald. Det kan imidlertid bli en stund til han blir konge.

- Dere må nok holde ut med meg en stund til, sa kong Harald i sin 18-årstale til Ingrid Alexandra, som for øvrig er neste i arverekken etter Haakon igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer