Anne Brith Davidsen:

Går for konkurs etter kurs-kritikk

Selskapet bak 44-åringens omdiskuterte influenserkurs er snart historie.

KONKURS: Anne Brith Davidsen vil slå selskapet Influencer Program AS konkurs. Tidligere i år har det stormet kraftig rundt 44-åringen, etter at hun ble klaget inn til Forbrukertilsynet for sin kursvirksomhet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KONKURS: Anne Brith Davidsen vil slå selskapet Influencer Program AS konkurs. Tidligere i år har det stormet kraftig rundt 44-åringen, etter at hun ble klaget inn til Forbrukertilsynet for sin kursvirksomhet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har tidligere stormet kraftig rundt bloggeren Anne Brith Davidsen (44) etter at hun tidligere i år ble meldt inn til Forbrukertilsynet.

Forbrukertilsynet mottok til sammen sju klager fra deltakere på kurset, og det hele endte med at Forbrukertilsynet slo fast at Davidsen hadde brutt markedsføringsloven og angrerettloven.

Flere av deltakerne gikk deretter til sak mot 44-åringen i Forbrukerrådet, og krevde pengene tilbake for kursavgiften de hadde betalt for å delta på Davidsens såkalte influenserkurs. I utgangspunktet måtte hun møte hver enkelt klager til mekling, hvor partene her ville måtte komme til en enighet.

Nå går imidlertid Davidsen inn for å slå selskapet Influencer Program AS konkurs, viser svaret hennes til Forbrukerrådet, som Dagbladet har fått innsyn i.

Hun oppgir coronaviruset som årsak.

Saken avsluttes ved konkurs

«De siste månedene har coronaviruset satt mange selskapet ut av normal drift. Situasjonen har også sterkt berørt to av mine selskaper, Influencer Program AS og Anne Brith AS», åpner Davidsen svaret til Forbrukerrådet.

Videre skriver hun at førstnevnte er insolvent, noe som betyr at selskapet har problemer med å innfri sine økonomiske forpliktelser etter hvert som de forfaller. Insolvens er et vilkår for å åpne konkurs i virksomheten.

Davidsen skriver at hun samarbeider med regnskapsfører for å melde oppbud i selskapet.

«Vi kan derfor ikke inngå noen avtaler i de pågående klagesakene slik den økonomiske situasjonen har blitt», står det videre.

Avslutningsvis er deler unntatt offentligheten, men Davidsen ber om forståelse for en vanskelig situasjon.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Davidsen.

Jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, forteller til Dagbladet at saken ikke forment er avsluttet hos dem.

- På generelt grunnlag er det imidlertid slik at vi ikke kan gjøre annet enn å avslutte saken der selger går konkurs, forklarer hun.

- Ved konkurs kan en forbruker rette krav mot konkursboet, men pengene er vanligvis tapt. Oppgjøret i en konkurs har forskjellige prioriteter. En forbruker med et vanlig pengekrav vil ofte stille langt bak, og sjansen for kontant oppgjør er ofte veldig lav, fortsetter hun.

Skarderud sier imidlertid at dersom man har et pengekrav mot en selger som ikke gjør opp for seg, kan man på visse vilkår rette kravet mot banken sin gjennom kortreklamasjon.

44-åringen har for øvrig flere konkurser bak seg. I 2016 ble selskapet Villa Perlesukker slått konkurs, og selskapet hadde da over 220 000 kroner i gjeld, meldte Dagens Næringsliv. Selskapet Festkaker AS ble begjært konkurs i 2009, ifølge Helgelendingen. Selskapet drev med baking, og Davidsen var medeier i aksjeselskapet med flere andre, ifølge avisa.

Hun var også styremedlem i selskapet Hilleborgs hus AS, som drev med salg av interiør og som gikk konkurs i 2006, ifølge Regnskapstall.no.

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Brøt angrerettloven

Det var i slutten av mars det ble kjent at Davidsen hadde brutt angrerettloven. Da hadde flere kursdeltakere noen måneder i forveien gått hardt ut mot 44-åringen, etter å ha deltatt på hennes influenserprogram.

De mente at det var en rekke forhold som gikk mot deres forbrukerrettigheter.

I første omgang ba de om en redegjørelse fra Davidsen rundt kurset, som de mottok i midten av mars. I sitt svar hevdet nemlig Davidsen at kurset var unntatt loven, ettersom tjenestene ble levert digitalt. Det var ikke Forbrukertilsynet enig i, og krevde at hun skulle rydde opp.

«Forbrukertilsynet ber om at du gjennomgår hele avtaleprosessen ved Anne Brith influencerprogram, samt at du setter deg nøye inn i kravene etter angrerettloven. For en ryddig avtaleprosess er det viktig å ha tydelige avtaler som regulerer rettigheter og plikter for partene, og som sikrer at den omfattende opplysningsplikten etter angrerettloven er oppfylt», het det i Forbrukertilsynets brev.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer