Dronning Silvia:

Går hardt ut mot svensk ungdom

Den svenske dronninga mener at ungdommen ikke tar coronapandemien på alvor.

KRITISERER: Den svenske dronning Silvia mener at ungdommen ikke tar coronapandemien verden står midt oppi på alvor. Foto: NTB Scanpix
KRITISERER: Den svenske dronning Silvia mener at ungdommen ikke tar coronapandemien verden står midt oppi på alvor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skrivende stund er det fremdeles hundretusenvis av mennesker verden over som er hardt rammet av coronaviruset - enten det gjelder karantene, isolasjon, hjemmekontor eller skolegang.

Derfor har også verdens kongelige tatt steget inn i karantene for å ikke bli smittet, og her i Norge har kongeparet befunnet seg på Kongsseteren i Oslo den siste tida.

I Sverige har kongeparet valgt å oppholde seg på godset Stenhammar i Sörmland.

I et nytt intervju med svenske Aftonbladet forteller dronning Silvia (76) nå at hun synes pandemien er skremmende, men at hun håper at alle kommer seg gjennom ved å stå sammen.

TALE: Kong Carl Gustav talte til det svenske folk. Bilder fra SVT. Vis mer

- Trodde de hadde mer vett

Samtidig benytter hun anledningen til å takke alle som jobber og står på i krisa, men er sjokkert over hvordan ungdommen håndterer situasjonen.

Dronninga forteller nemlig at hun ikke synes noe særlig om at mange av de unge, både i Sverige og i resten av verden, ikke tar pandemien på alvor.

- Det er sjokkerende og veldig forbausende å se at mange ungdommer, både i Sverige og i utlandet, ikke bryr seg noe som helst om alle råd, og at de setter seg selv og sine nærmeste i stor fare, forteller hun i intervjuet, og legger til:

- Også unge kan få viruset! Dette handler om opplyst ungdom som jeg trodde hadde mer vett.

I risikogruppa

Både det norske og det svenske kongeparet befinner seg i risikogruppa på grunn av deres høye alder. Dronninga forteller imidlertid at det ikke er dem selv hun er mest redd for, men at de er svært bekymret for andre familiemedlemmer.

Mange har nemlig underliggende sykdommer og må være ekstra forsiktige.

Blant andre har prins Daniel (46), kronprinsesse Victorias (42) ektemann, tidligere vært gjennom en nyretransplantasjon. Prinsesse Christina (76), kongens søster, har tidligere vært diagnostisert med kronisk leukemi.

Ifølge 76-åringen skal alt foreløpig stå fint til med både prinsessa og prinsen, som begge holder seg i karantene. Sistnevnte sitter med familien på Haga slott i Stockholm.

Holder kontakten med barnebarna

Til tross for at de kongelige sitter i karantene hver for seg, passer de på å holde kommunikasjonen med hverandre jevnlig. Dronning Silvia har dermed fått god tid til å lære seg hvordan man kan være mormor og farmor på over Facetime.

- It's never too late (å lære seg journ.anm.). Det er ikke det samme som å sees, men det er herlig lett, egentlig. Selv om for eksempel prinsesse Madeleine er i Miami så kan vi se barnebarna våre sykle eller bade. Det er en fantastisk følelse, forteller hun til Aftonbladet.

Dronning Silvia har sju barnebarn i alderen to til åtte år. Prinsesse Estelle (8), den eldste av barnebarna, vil ta over tronen etter kronprinsesse Victoria.

- Estelle går på skolen som vanlig og har sitt hverdagsliv. Hun er åtte år nå og ser på det som skjer med litt mer alvor enn de andre barnebarna. De nøyer seg med å rope «mormor!».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer