GIKK BORT: Multikunsteren Gene Wilder er død, 83 år gammel. Han er nok mest kjent for rollen som Willy Wonka i i filmatiseringen av Roald Dahls «Charlie og ... Vis mer

Gene Wilder er død

Ble 83 år gammel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den folkekjære amerikanske skuespilleren, regissøren, komikeren og forfatteren Gene Wilder er død, 83 år gammel.

Det bekrefter familien overfor nyhetsbyrået Associated Press. Det er Wilders nevø, Jordan Walker-Pearlman, som annonserer dødsbudskapet.

Wilder sovnet inn i sitt hjem i delstaten Connecticut mandag. Ifølge Variety døde skuespilleren av komplikasjoner som følge av Alzheimers sykdom.

Kjent Willy Wonka-rolle

Wilder startet sin karriere på teaterscenen, før han debuterte på filmlerretet i 1967 i filmen om Bonnie og Clyde.

Han var særlig kjent for sin rolle som karakteren Willy Wonka i filmatiseringen av Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken» fra 1971.

Skuespilleren huskes også for filmer som «Intet sett, intet hørt», «Another You», «Lady in red», «Blazing Saddles» og «Young Frankenstein». Sistnevnte mottok han en Oscar-nominasjon for.

Ved siden av skuespillerkarrieren var Wilder opptatt av å fremme bevissthet rundt forskjellige kreftformer, ettersom hans kone, Gilda Radner, gikk bort av eggstokkreft i 1989.

Gift fire ganger

Ti år seinere ble Wilder selv rammet av kreft. Skuespilleren ble diagnostisert med Hodgkins lymfom, en krefttype som ifølge Norsk Helseinformatikk oppstår i lymfevevet. Wilder fikk behandling, og ble frisk.

Wilder gjorde sin siste store rolle i 1995, og dukket seinere opp i mindre tv-opptredener.

Wilder giftet seg fire ganger, og etterlater seg sin fjerde kone, Karen Boyer. De giftet seg i 1991.

Flere kjente underholdningsprofiler har sendt sine kondolanser og minneord på Twitter i kveld. Deriblant Hollywood-stjerna Russell Crowe.

«Jeg så «Blazing Saddles» 7 ganger på kino med klassekameratene mine. Gene Wilder du var et geni. Hvil i fred», skriver Crowe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer