Prinsesse Mako:

Giftet seg - mistet prinsessetittelen

Prinsesse Mako har endelig fått sin Kei Komuro.

ENDELIG GIFT: Prinsesse Mako og Kei Komuro er endelig gift, etter at bryllupet flere ganger har vært utsatt som følge av sterk misnøye. Foto: Nicolas Datiche / AP / NTB
ENDELIG GIFT: Prinsesse Mako og Kei Komuro er endelig gift, etter at bryllupet flere ganger har vært utsatt som følge av sterk misnøye. Foto: Nicolas Datiche / AP / NTB Vis mer
Publisert

Da den japanske prinsesse Mako (29) i 2017 avslørte at hun skulle gifte seg med en mann ved navn Kei Komuro, ble det full furore i det urgamle keiserdømmet. Paret møttes da hun studerte i utlandet, og prinsessens valg av en «vanlig» mann skapte stor misnøye.

Som følge av japansk lov og kongelig protokoll måtte nemlig prinsessen gi fra seg sin keiserlige status og forlate familien så fort hun giftet seg.

Og nå er paret endelig gift, ifølge BBC.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Beklaget seg

Keiserdømmet i Japan er allerede truet, da flere og flere familiemedlemmer forlater familien. I 2019 valgte også Japans daværende keiser Akihito (87) å abdisere - som den første keiseren på 200 år.

Det stopper imidlertid ikke prinsesse Mako, som hadde store planer om å gjennomføre bryllupet.

GIFTET SEG: Prinsesse Mako har endelig giftet seg. Her har paret nettopp signert ekteskapspapirene. Foto: AFP / Japan OUT / NTB
GIFTET SEG: Prinsesse Mako har endelig giftet seg. Her har paret nettopp signert ekteskapspapirene. Foto: AFP / Japan OUT / NTB Vis mer

Prinsesse Mako er det første kvinnelige medlemmet av familien som har avslått både kongelige ritualer og en engangsbetaling for kvinnelige kongelige ved deres avgang fra familien.

Under en pressekonferanse tirsdag beklaget prinsessen seg overfor folket.

- Jeg er veldig lei meg for ulempene det har medført og jeg er takknemlig for de som har fortsatt å støtte meg. For meg er Kei uerstattelig - ekteskap var et nødvendig valg for oss.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

- Jeg elsker Mako

Det nå nygifte paret skal etter planen flytte til USA, der Komuro jobber som advokat. Flyttingen har flere ganger blitt sammenliknet med hertuginne Meghan (40) og prins Harrys (37) exit fra det britiske kongehus, og de har derfor fått kallenavnet «Japans Harry og Meghan», ifølge BBC.

- Jeg elsker Mako. Vi får bare ett liv, og jeg vil at vi skal tilbringe det med den vi elsker, uttalte Kei Komuro under pressekonferansen tirsdag.

Prinsesse Mako og forloveden skulle egentlig gifte seg i 2019, men på grunn av «dårlig forberedelser», bestemte de seg for å utsette på ubestemt tid.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Nå har Mako altså frasagt seg prinsessetittelen. Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er det ingenting nytt at kongelige må kjempe for kjærligheten. Det skjedde nemlig her til lands også.

- Japans prinsesse Mako ofret tittelen og trosset protestene da hun giftet seg med sin kjæreste gjennom mange år. Takk og pris for det, tenker jeg. De sier det egentlig best selv: «Vi får bare ett liv, og jeg håper vi kan tilbringe det med den vi elsker», sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Her til lands måtte kongeparet kjempe for kjærligheten i ni år, fordi kritikerne var imot at kronprins Harald (i dag kong Harald journ.anm.) giftet seg med en ikke-kongelig. Dette er heldigvis lenge siden, og begge deres barn fikk gifte seg med den de ville. Kong Harald og dronning Sonja ville helt bestemt at deres barn ikke skulle måtte kjempe denne samme kampen som de i sin tid måtte ta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer