«Skjebnesteinen»:

Gigastein fraktet 60 mil

En stein på over 150 kilo er fraktet til England før kroningsseremonien.

TIL UTSTILLING: «Stone of Scone», eller «Skjebnesteinen» ligger til vanlig utstilt i Edinburgh slott, men er nå fraktet til England i anledning kroningen. Foto: Pa Photos / NTB
TIL UTSTILLING: «Stone of Scone», eller «Skjebnesteinen» ligger til vanlig utstilt i Edinburgh slott, men er nå fraktet til England i anledning kroningen. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da dronning Elizabeth gikk bort i september, 96 år gammel, tok umiddelbart hennes sønn Charles (74) over tronen.

Siden da har 74-åringen vært konge i Storbritannia, men selve kroningen finner sted i dag, lørdag 6. mai.

Kroningsseremonien er rett rundt hjørnet - lørdag kommer det folk fra fjernt og nært for å delta i markeringen til kongen.

Det er riktignok en del praktiske og tradisjonelle ting som må på plass før kroningsseremonien. Blant annet er det gjenstander som tradisjonelt sett skal være med.

- Britene er konservative og generelt opptatt av tradisjoner. Det er snakk om kontinuitet og symbolverdi. Dette gjenspeiler seg i aller høyeste grad også i kongehuset og det de bedriver, forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Kong Charles har riktignok tatt noen små grep for å modernisere kroningen, sier Vagle videre.

Det har derimot ikke bare falt i god jord.

- For eksempel er det mange smykkegale rojalister der ute som er særdeles skuffet over at kleskoden har endret seg. Det fører nemlig til at det ikke vil glitre i diademer under kroningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer