Gikk amok med øks og styrtet flyet: Slik overlevde Trond og dattera

Passasjerene skulle bare fra Narvik til Bodø. Så ble de fanget i et mareritt som knapt kan beskrives.

ANGREP MED ØKS: I TV 2s nye dokumentarserie «Da Norge sto stille» belyses det vanvittige dramaet som skjedde under flykapringen av Kato Air i 2004. Episoden vises søndag kveld og er produsert av Norsk Fjernsyn. Video: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt ufattelig å beskrive hvor redd det går an å bli.

29. september 2004 forsvinner et Kato Air-fly fra radaren like før landing i Bodø. Om bord sitter sju passasjerer, samt kaptein Stein Magne Lian og styrmann Kristian Andresen. Når flytårnet slår alarm, har ingen utenforstående kjennskap til skrekkscenarioet som utspiller seg cirka 5500 fot over bakken.

- Jeg tenkte at dette ikke ville gå. At vi kom til å dø, sier passasjer Trond Frantzen (51) - snart femten år seinere.

For det var ingen menneskelig svikt. Det var ikke mekanisk trøbbel eller dårlig vær som resulterte i at Kato Airs rute 605 fra Narvik gikk inn i et stup denne onsdagen.

Vi spoler litt tilbake: Det var en høstdag lik en hvilken som helst annen. Ved Framnes lufthavn i Narvik finner Trond Frantzen og dattera Marlene Føre Frantzen fram billettene sine og gjør seg klar for ombordstigning.

De passerer skranken og trasker ut av terminalbygget. Vel inne i flyet får kaptein Lian klarsignal fra tårnet. Kato Air takser ut på rullebanen, og klokka 10.10 vendes snuta i retning Bodø.

- Var syk

I TV 2s nye dokumentarserie «Da Norge sto stille», belyses den historiske hendelsen som sjokkerte en hel nasjon. Flere av de involverte forteller nå om sitt livs største mareritt - som har fått tilnavnet «den mirakuløse flyturen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer