Andrea Gjendem Brændvik:

Gikk på psykisk smell etter «Idol»: - Visste ikke hvem jeg var

Nå forteller Andrea Gjendem Brændvik om de vanskelige åra.

TUNGT: Andrea Gjendem Brændvik deltok i «Idol» i 2005. Åra som fulgte skulle bli svært vanskelige for den unge artisten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TUNGT: Andrea Gjendem Brændvik deltok i «Idol» i 2005. Åra som fulgte skulle bli svært vanskelige for den unge artisten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Helt siden jeg var liten har den psykiske helsen min vært en utfordring. Jeg husker at jeg hadde både konsentrasjonsproblemer, og sleit med å kontrollere følelsene mine. Mamma trodde jeg hadde ADHD, sier Andrea Gjendem Brændvik (33) til Dagbladet.

I 2005 konkurrerte hun - mot blant andre Tone Damli og Jorun Stiansen - om å bli Norges neste superstjerne i «Idol», der hun endte på en ellevte plass.

I dag er artistkarrieren lagt på hylla. Noen år etter deltakelsen gikk Brændvik på en psykisk smell, og trakk seg helt unna rampelyset.

Nå forteller hun åpenhjertig om de tøffe åra.

- Tror du den psykiske smellen skyldtes «Idol»?

- Den var nok en liten del av det, men det var mange faktorer som spilte inn. Jeg kom meg gjennom mobbing, usikkerhet og det å slite med sterke, negative følelser som ikke slapp taket så lett, sier hun.

KNUST: Andrea Gjendem Brændvik tok et tårefylt farvel med «Idol» etter at hun ble stemt ut, under den andre finaleomgangen.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
KNUST: Andrea Gjendem Brændvik tok et tårefylt farvel med «Idol» etter at hun ble stemt ut, under den andre finaleomgangen.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
MYE OPPMERKSOMHET: I 2005 var «Idol» et var Norges mest sette tv-program. Her er Andrea Gjendem Brændvik avbildet sammen med Jorun Stiansen, som seinere vant konkurransen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: I 2005 var «Idol» et var Norges mest sette tv-program. Her er Andrea Gjendem Brændvik avbildet sammen med Jorun Stiansen, som seinere vant konkurransen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Gikk i kjelleren

Etter «Idol» ballet det på seg for Brændvik. Hun ble booket til stadig flere oppdrag og arrangementer, noe som på mange måter var en positiv opplevelse, men allikevel endte i at hun mistet seg selv.

- Det ble veldig mye, og til slutt visste jeg ikke hvem jeg var.

I tillegg var 33-åringen usikker på seg selv og eget talent. Kritiske tilbakemeldinger fra publikum og media gjorde vondt verre.

- Det gjorde noe med meg, og selvtilliten min. Det er vanskelig å si konkret hva det var, men å gå fra å leve et anonymt liv, til å bli kjent igjen på gata, var en brutal overgang.

33-åringen innså at hun måtte ta grep. Likevel slet hun med relasjoner, negative tanker, temperament og en indre uro, og våren 2017, tolv år etter «Idol»-deltakelsen, nådde hun bunnen.

- Jeg jobbet i barnehage, og gikk helt i kjelleren. Det startet på våren, og så ble jeg sykmeldt. Jeg tror rett og slett jeg var overarbeidet, i tillegg til at jeg er en veldig sensitiv person.

DEN GANG DA: Andrea Gjendem Brændvik på «Idol»-scenen i 2005. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix
DEN GANG DA: Andrea Gjendem Brændvik på «Idol»-scenen i 2005. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg sliter med relasjoner til mennesker, og da ting på jobb ikke føltes riktig, så fikk jeg nok. Når man jobber med barn så skal ting gjøres ordentlig, og jeg følte at systemet rundt arbeidsplassen og ledelsen tappet meg for energi. Jeg klarte ikke å strekke til slik jeg ønsket og ble mer og mer deprimert.

Opplevelsen gjorde at Brædvik ble usikker i jobben, og om hun i det hele tatt hadde tatt riktig utdannelse. Usikkerheten spiste henne opp, og førte til depresjon.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med livet.

Høsten 2017 ble det mørkt.

Fikk diagnose

- Jeg hadde lyst til å ta livet mitt, men fikk heldigvis hjelp - og ble henvist til psykolog. Der ble jeg utreda, og ble diagnostisert med emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse, forklarer hun.

Ifølge Store medisinske leksikon er emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse noe som kjennetegnes ved en klar tendens til impulsiv handling, uten tanke for konsekvensene, i kombinasjon med svingende stemningsleie.

DETTE SIER TV 2:

Dagbladet har forelagt Brændviks uttalelser for TV 2s pressekontakt Håvard Solem. Solem opplyser at han ikke kjenner nøyaktig til detaljene rundt 33-åringens sesong, men understreker at kanalen har et stort deltaker-apparat som skal sørge for at «Idol»-opplevelsen blir så god som mulig.

- Det er leit å høre om hvor tøft Andrea har hatt det. Samtidig er det utrolig flott at hun bruker sine opplevelser til å hjelpe andre. Når det gjelder «Idol» så har vi et stort apparat rundt, for å hjelpe deltakerne med det meste - også psykolog. Vi forsøker også å forberede deltakerne på at det ikke nødvendigvis kun er en dans på roser de skal gjennom - verken i «Idol»-perioden eller i artist-tilværelsen som følger i etterkant. En «Idol»-deltakelse handler om knallhardt arbeid og mye oppmerksomhet, hvor mange har en mening om det du driver med. Dette kan selvsagt være tøft, men som sagt så har vi et apparat rundt som er der for å bidra til at opplevelsen skal bli så god som mulig, sier han.

Diagnosen ble starten på en lang behandlingsperiode hos ulike psykologer, og omsider fikk 33-åringen bekreftelsen på noe hun ikke hadde troa på, nemlig at hun hadde en framtid foran seg.

Selv om musikkarrieren nå bare er en hobby, betyr ikke det at Brændvik har mindre å gjøre. Nå er hun imidlertid sin egen sjef, og kan styre hverdagen selv. Det gjør hun med egen blogg, på YouTube og nyoppstarta podkast som har fått navnet «Helt Mental».

SPENNENDE KARRIERE: Musikken er byttet ut med blogg og podkast for «Idol»-Andrea. Snart tar hun også fatt på livet som foredragsholder. Foto: Julie Solberg
SPENNENDE KARRIERE: Musikken er byttet ut med blogg og podkast for «Idol»-Andrea. Snart tar hun også fatt på livet som foredragsholder. Foto: Julie Solberg Vis mer

- Hvorfor har du valgt å være så åpen om dine psykiske utfordringer?

- Det kom til et punkt der jeg tenkte at jeg driter i hva folk mener om meg. Psykisk helse er viktig. Jeg begynte å blogge, og har nå startet en podkast hvor jeg deler mine egne erfaringer. Jeg tror det er viktig å få høre om andres opplevelser.

- Jeg sliter med ting fortsatt, men jeg prøver å vende det til noe positivt, og finne styrke i det negative.

Saken fortsetter nedenfor.

3000 FANBREV: Glenn Lyse ble bombardert med fanbrev etter «Idol»-seieren i 2007. I dag savner han ikke rampelyset, og holder seg unna kjendisfester. Video: Jan Thomas Holmlund Vis mer

Vil leve av å dele

- Åpenheten hjelper meg, og jeg blir bedre kjent med meg selv på en helt annen måte, forteller hun videre.

I podkasten har 33-åringen blant annet med seg fagpersoner som gjester, ikke nødvendigvis for å glamorisere helsevesenet, men for å snakke ærlig om hva som kan, og ikke minst bør endres. Her får både hun og lytterne mer kunnskap om ulike temaer innenfor psykisk helse.

- For meg er dette helt optimalt. Jeg får være kreativ, dele historier, snakke med ulike mennesker, får kunnskap og erfaring om et tema jeg interesser meg for, der jeg hele tida utvikler meg selv og lærer nye ting. Og ikke minst dele kunnskap og åpenhet om et stort og viktig tema.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare – 113

Legevakt - 116117

Kirkens SOS

Telefon: 22 40 00 40

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no

Mental helse

Telefon: 116 123

Nettsted:

https://www.sidetmedord.no/ Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebyggings informasjonssider.

Den tidligere «Idol»-deltakeren påpeker at hun prøver å skille seg ut, og liker å måtte tenke nytt og annerledes. Et mål om å bli en «rosablogger» har hun i hvert fall ikke.

Drømmen gikk i oppfyllelse

Da Dagbladet snakket med Brændvik tidligere i år, avslørte hun at drømmen er å få holde foredrag om psykisk helse. Allerede nå, drøye to måneder seinere, går drømmen i oppfyllelse. 10. april skal hun nemlig holde sitt første foredrag på Oslo MET.

- Hva er målet ditt?

- Å leve av dette. Jeg vil fokusere på psykisk helse. Selv om det er et tungt tema, så vil jeg vise at det ordner seg til slutt - og at det ikke finnes en spesiell oppskrift for å få det bedre. Vi er alle forskjellige.

Brændvik har hatt mange forskjellige jobber opp gjennom tida, men det er dette som gir henne følelsen av å være hel, forteller hun. Det er en bekreftelse på at hun gjør noe godt for seg selv og andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer