Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Emma Stone:

Gjemte hemmelig budskap i stjernas sminke

- Hvordan kan jeg sende en beskjed med sminken?

SKJULT BUDSKAP: Det er kanskje ikke lett å se, men Emma Stone dukket opp på løperen med lilla leppestift og grønn og hvit øyenskygge. Det er langt fra tilfeldig, om vi skal tro makeup-artisten hennes. Foto: NTB scanpix
SKJULT BUDSKAP: Det er kanskje ikke lett å se, men Emma Stone dukket opp på løperen med lilla leppestift og grønn og hvit øyenskygge. Det er langt fra tilfeldig, om vi skal tro makeup-artisten hennes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En skal ikke kimse av fargesymbolikk, spesielt ikke når det kommer til mote og skjønnhet.

Spesielt er politikere flinke til å vise hvor de står ved bruk av farger, ofte i partiets egne fargekoder. Verdens største stjerner har også sett viktigheten av dette.

Da Golden Globe ble arrangert natt til mandag norsk tid i Beverly Hills, dukket så å si alle opp i svarte antrekk - for å hylle kampanjen «Time's Up». Det var derimot ikke bare ved kjolenes mørke farger at enkelte valgte å markere året som har gått, et år hvor et stort fokus har vært på #metoo og likestilling mellom kjønnene.

Filmstjerna Emma Stone (29), kjent fra blant annet «La La Land og «The Amazing Spider-Man», valgte å gjemme et hemmelig budskap i sminken sin. Det avslører makeupartisten hennes overfor Allure.

Kvinnekamp

Feminisme var utvilsomt temaet under årets utdeling. Verten Seth Meyers (44) gjorde narr av menn som Harvey Weinstein (65) og Kevin Spacey (58) ved flere anledninger, mens utdelere og vinnere ved flere anledninger tok opp lønnsgap og mangelen på nominerte kvinnelige regissører.

Sminkør Rachel Goodwin, ansvarlig for Stones look på den røde løperen, skjønte at dette kom til å bli et tema, og bestemte seg for å gjemme et budskap i sminken til stjerna.

- Kvelden handlet om å komme sammen i solidaritet mot seksuelle overgrep, og det var denne viktige tematikken vi visste kom til å stå igjen fra kvelden, forteller hun og fortsetter:

- Enkelte valgte å være diskré med sminken, men jeg spurte meg selv: Hvordan kan jeg sende en beskjed med sminken som sto i stil med dette?

Hun lot seg inspirere av kvinnekamp i USA gjennom tidene, spesielt kampen tidlig på 1900-tallet, som til slutt resulterte med at kvinner fikk stemme. Suffragettene gikk i tog for rettighetene sine, og gikk alle samlet under bannere og flagg bestående av tre farger: Grønt, lilla og hvitt.

VELKJENTE FARGER: I 2012 valgte en britisk, feministisk organisasjon å kle seg ut som suffragettene, da også med de velkjente fargene som ble et symbol for stemmerett på 1900-tallet. Foto: NTB scanpix
VELKJENTE FARGER: I 2012 valgte en britisk, feministisk organisasjon å kle seg ut som suffragettene, da også med de velkjente fargene som ble et symbol for stemmerett på 1900-tallet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det lilla symboliserte verdighet, det hvite sto for renhet og det grønne var et symbol for håp. Med dagens skjønnhetsbransje er det ikke vanskelig å finne øyenskygger som representerer disse fargene, og derfor heller ikke vanskelig å skape en look som er i tråd med de velkjente bannerne.

Ifølge sminkøren selv valgte hun å bruke hvitt og grønt til øynene, mens det lilla ble på skuespillerens kinn og lepper.

- Disse fantastiske bannerne, båndene, buttonene og sminken som kvinnene brukte ble inspirasjonen. Jeg bestemte meg for å bruke dette som symbol, og lagde en look som ga en beskjed om styrke, sier hun.

Stone hadde dessuten på seg svart kjole, som styrket budskapet.

Stor kampanje

Motemarkeringen skjedde som følge av 2017s mye omtalte #metoo-kampanje, en kampanje som har skapt verdensomspennende overskrifter og har fått flere av verdens ledende innenfor sine respektive felt til å gå av - som følge av anklager om seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

Kampanjen fikk navnet «Time's Up». Den hadde ifølge The Sidney Morning Herald fått støtte av store stjerner som Eva Longoria, Emma Stone, Meryl Streep og Reese Witherspoon før Golden Globe-utdelingen, og alle de nevnte skuespillerne dukket som lovet opp i svart.

STØTTE: Flere skuespillere hadde på seg dette symbolet natt til mandag, for å vise støtte til kampanjen. Foto: NTB scanpix
STØTTE: Flere skuespillere hadde på seg dette symbolet natt til mandag, for å vise støtte til kampanjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere hadde dessuten kampanjens navn på alt fra vesker til buttons, for å vise ekstra støtte. «Time's up» har blant annet samlet et fond på 14 millioner dollar som skal gå til å advokathjelp til skuespillere som ikke selv har råd til å kjempe mot seksuell trakassering, skriver New York Times.

​Kampanjen ble først til som et forsøk på å sørge for at klærne til kvinnelige kjendiser skulle bli mindre omtalt enn det de faktisk står for og forteller, spesielt i lys av den verdensomspennende #metoo-kampanjen. I en annonse i New York Times ble «Time's Up» derimot spesifisert til å handle om likelønn og seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Mens stjerner som eksempelvis Meryl Streep har viet sin fulle støtte til aksjonen, noe hun beviste ved å ta med Ai-jen Poo, direktør for National Domestic Workers Allience, en fagforening for arbeidere i USA, på den røde løperen, har andre vært svært kritiske.

Skuespiller Rose McGowan, som var med på å starte #metoo-kampanjen, har vært spesielt kritisk. Hun slaktet blant andre Streep i tøffe ordelag på Twitter.

- Skuespillere, som Meryl Streep, som med glede arbeidet for «grise-monsteret,» har på seg svart @GoldenGlobes i en stille protest, skrev McGowan i en tweet som nå er fjernet.

Streep har understreket at hun ikke kjente til anklagene mot Weinstein før de ble publisert i The New York Times i oktober i fjor, og hun har aktivt kritisert Weinstein og andre etter at anklagene ble kjent. Men McGowan var ikke nådig.

- Deres stillhet er problemet. Dere aksepterer en falsk pris og dette fører ikke til ekte endring. Jeg kan ikke fordra deres dobbeltmoral. Kanskje dere alle skulle ha på dere Marchesa, skrev McGowan.

Sistnevnte kommentar var et stikk mot merket Marchesa, klesmerket til Harvey Weinsteins tidligere kone Georgina Chapman. McGowan deltok for øvrig ikke på Golden Globe-utdelingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!