Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Meghan Markle:

Gjør som Märtha - får kritikk: - Det må ligge misunnelse bak

Hårsveisen til Meghan Markle skaper nok en gang overskrifter i utenlandske aviser.

FÅR KRITIKK: Helt siden Meghan Markle forlovet seg med prins Harry har det haglet med kritikk. Denne gang er det hårsveisen som får oppmerksomheten. Foto: NTB Scanpix.
FÅR KRITIKK: Helt siden Meghan Markle forlovet seg med prins Harry har det haglet med kritikk. Denne gang er det hårsveisen som får oppmerksomheten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden den tidligere skuespilleren Meghan Markle (36) ble koblet til den britiske prins Harry av Wales (33) har det ikke stoppet med overskrifter i britisk og utenlandsk presse.

Overalt hvor 36-åringen befinner seg er det stadig noen som følger med, og det er ikke «bare bare» å opprettholde alle kongelige etiketter som fersking, i kanskje en av verdens mest konservative kongefamilier.

Alt fra kleskode, hvordan hun har opptrådt ved siden av prinsen og ytring av meninger har skapt store overskrifter. Denne gang er det imidlertid hårsveisen som skaper overskriftene.

- Bare vås

Forrige fredag, da Meghan Markle og prins Harry var på besøk i Nord-Irland, dukket 36-åringen opp med en hårsveis, som ifølge People, var noe utenom det vanlige for kongelige.

FEIL SVEIS: Ifølge utenlandske medier er hårsveisen til Meghan Markle ikke riktig etikette for den britiske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
FEIL SVEIS: Ifølge utenlandske medier er hårsveisen til Meghan Markle ikke riktig etikette for den britiske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge nettsida skal hårsveisen, som var satt opp i en knute, være for skjev for hva kongelige etikette tilsier. Hun skal også ha utfordret etiketten da hun tidligere i år dukket opp med det man kaller en «messy bun», en hårknute som er litt mer hverdagslig og avslappet, utenfor en radiostasjon, ifølge Vanity Fair.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Stavseng, er dette kritikk som ikke holder mål.

- At Meghan Markle bryter med kongelig etikette fordi hun har hårknuten på den ene siden av bakhodet og ikke midt på er bare vås, sier han til Dagbladet.

Saken fortsetter under:

PÅ BESØK: Det var på besøk i Nord-Irland Meghan Markle møtte opp med hårsveisen som de siste dagene har skapt oversikrifter i mediene. Foto: NTB Scanpix
PÅ BESØK: Det var på besøk i Nord-Irland Meghan Markle møtte opp med hårsveisen som de siste dagene har skapt oversikrifter i mediene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helt lik Märtha Louise

Oppmerksomheten rundt Meghan Markle og hennes stadige brudd på kongelig etikette har ikke latt seg stoppe. Blant annet magasiner som Marie Claire har laget en egen liste over alle tilfellene 36-åringen har brutt etiketten.

- Meghan Markle er en moderne ung kvinne, som både kler seg bra og oppfører seg bra. Å kritisere henne fordi hun velger å ha hårknuten på den ene siden av bakhodet framfor midt på blir bare tullete. Det må ligge misunnelse bak slik kritikk, sier Stavseng til Dagbladet.

Det er imidlertid ikke første gang en kongelig representant har møtt opp med hårsveiser som ikke er symmetrisk.

Da prinsesse Märtha Louise feiret 40-årsdagen på Slottet i 2011, dukket nemlig både Märtha Louise og Mette-Marit opp med frisyrer som slett ikke var etter britisk etikette.

- Og hun så selvsagt smashing ut, sier Stavseng.

BURSDAG: Märtha Louise og Ari Behn under Märtha Louises 40-årsdag. Foto: NTB Scanpix.
BURSDAG: Märtha Louise og Ari Behn under Märtha Louises 40-årsdag. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- I takt med folket

At Meghan Markle i dag får kritikk for både hårfrisyrer og klesvalg kan ikke Stavseng forstå.

- At hun møter på offisielt oppdrag med en løs knute viser bare at hun er i takt med folket. Den nye generasjonen kongelige må få forme sine oppgaver - og hårsveis. Noe annet hadde jo vært hårreisende, forteller Stavseng.

Meghan Markle er ikke den eneste i den britiske kongefamilien som har fått oppmerksomhet i sin kongelige rolle.

Da Markles kommende svigerinne, hertuginne Kate, tidligere denne måneden ankom BAFTA- utdelingen i grønn kjole, i stedet for å følge den svarte kleskoden til støtte for #metoo-bevegelsen, høstet hun kritikk fra mange. Ikke minst på sosiale medier.

Andre, blant andre flere britiske medier, støttet hertuginnens valg om å overholde kongelige etikette ved å kle seg nøytralt, og med det ikke ta noe offentlig standpunkt til bevegelsen.

- De kongelige skal forholde seg nøytrale og upolitiske. Det så vi hertuginne Kate gjøre da hun brøt kleskoden under årets BAFTA. Skuespillerne var blitt enige om å kle seg i sort som et ledd i #metoo-kampanjen, mens Kate valgte å komme i grønt. Ikke fordi hun ikke støtter kampanjen, men rett og slett fordi kongelige etikette sier at de skal være nøytrale, forklarte Se og Hørs kongeekspert Caroline Vagle, den gang.

KONFLIKT: Prins Harrys fremtidige kone, Meghan Markle, har vært i konflikt med søsteren sin i flere år. Nå sier søsteren Samantha at hun elsker Meghan, og håper å bli invitert i bryllupet hennes. Video: Expressen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!