<strong>RASER:</strong> Caitlyn Jenner stemte på Donald Trump ved valget, men nå raser hun mot hans siste uttalelser rundt transkjønnede. Foto: INVISION/ NTB Scanpix
RASER: Caitlyn Jenner stemte på Donald Trump ved valget, men nå raser hun mot hans siste uttalelser rundt transkjønnede. Foto: INVISION/ NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump:

Gjør Trump-helomvending etter Twitter-tirade: - Hva skjedde med løftet ditt?

Presidenten vil forby transpersoner i militæret. Det får flere til å se rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den profilerte forfatteren og tv-personligheten Caitlyn Jenner (67), kjent fra blant annet «Keeping up with the Kardashians» og som far til modellbarna Kendall og Kylie Jenner, har de siste åra vært mye i media.

Hun er en av klodens mest berømte transpersoner, og skapte verdensomspennende overskrifter da hun offentliggjorde at hun hadde bestemt seg for å endre kjønn. Hun var tidligere kjent som Bruce.

Caitlyn Jenner har vist politisk engasjement det siste året, og har vært en uttalt støttespiller av republikanerne og president Donald Trump. Jenner var også til stede på presidentinnsettelsen i januar.

Nå kan det derimot se ut til at realitystjerna har tatt en helomvending.

- Hva skjedde med løftet?

I juni 2016 gikk Trump ut via Twitter med en melding der han lovet å støtte LHBT-samfunnet.

Videre skrev han at han ville kjempe for deres rettigheter, og hevdet i meldingen at Hillary Clinton, som stilte mot ham i valget, bare ville føre inn flere mennesker i landet som ville true transpersoners frihet.

Men nå har derimot presidenten gått tilbake på sine egne ord. Han har skrevet en Twitter-melding som har provosert LHBT-grupper. Han skrev at transpersoner ikke ville få lov til å tjenestegjøre.

Han viser til at deres nærvær «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Trump la til at USAs militære styrker må konsentrere seg om besluttsomme og overveldende seire og kan ikke bli pålagt de «enorme medisinske kostnadene og all den forstyrrelsen som transpersoner vil medføre».

STØTTER TRUMP: Caitlyn Jenner har i lang tid støttet president Trump. Nå vurderer hun å gå til valg selv. Video: CNN Vis mer

Caitlyn Jenner, som tidligere har støttet presidenten, stormer nå mot
Trump etter hans krasse kommentarer.

«Det er 15 000 patriotiske transpersoner i det amerikanske militæret som kjemper for oss alle. Hva skjedde med løftet ditt om å kjempe for dem?», skriver hun.

Det finnes i dag ingen offisielle tall hvor mange transpersoner det er i de amerikanske militære styrker. Og tallene som blir presentert varierer mye.

Allerede i februar raste republikaneren Caitlyn Jenner mot landets president, som hun i utgangspunktet støttet.

Angrer ikke

Det bunnet i at Trump-administrasjonen gjennomførte en kontroversiell oppnevning av et Obama-direktiv fra i fjor. Direktivet gikk ut på at skoler og universiteter som fikk føderale tilskudd, ikke kunne behandle transkjønnede elever på noen annen måte enn de behandler andre elever med den samme kjønnsidentiteten. Det valgte Trump å fjerne fra amerikansk lov.

Da tok Jenner til Twitter, og ba presidenten «ringe» henne.

Jenner fortalte likevel i et intervju med CNN i april at hun ikke angret på at hun hadde stemt på presidenten.

- Ikke ennå. Når det gjelder LHBT-temaer, ja, der har han gjort noen feil. Vi trenger en person som kan fikse ting i dette landet, og jeg tror at han er en fyr, som på godt og vond, kan gjøre det, sa hun.

GLEMTE SEG: Under den tradisjonelle påskeegg-rullingen i Det hvite hus, glemte Donald Trump noe viktig. Heldigvis var kona Melania der for å passe på ham. Video: AP Vis mer Vis mer

Caitlyn Jenner er imidlertid ikke alene om å rase mot presidenten etter hans siste uttalelse om transpersoner. Også Jenners stedatter, Kim Kardashian West (36) har kommet med støtteerklæringer.

«Det er rett og slett feil å forby transseksuelle mennesker fra å tjenestegjøre for landet vårt. Vi burde være så takknemlige for alle som ønsker å kjempe for oss», skriver stjerna på sin Twitter-konto.

Tøff kritikk

Etter Trumps transeksuelle Twitter-tirade har flere andre profilerte artister og politiske aktivister reagert, ifølge Washington Post.

Skuespiller Lena Dunham skriver på sin Twitter-profil at presidenten ikke representerer den overveldende kjærligheten som eksisterer for unge transpersoner som ikke har kommet ut av skapet ennå.

Også artist Demi Lovato, som fikk sitt store gjennombrudd på Disney Channel, har vist sin støtte til LHBT-grupper. Heller ikke hun lar presidentens meldinger gå seg forbi.

«Jeg vil bare fortelle alle transseksuelle at jeg elsker dere og dere FÅR støtte uansett hva», skriver hun på Twitter.

Den britiske programlederen James Corden har derimot tatt en litt annen vei for å vise sin avsky mot presidentens siste uttalelser. Han skriver heller til Donald Trumps datter, Ivanka Trump, og spør om hun kan fikse dette.

«Hei Ivanka, James her. Håper alt står bra til. Et raskt spørsmål, kan du ... eh ... ringe faren din og ta en rask prat», skriver han på Twitter, og legger ved Ivanka Trumps tidligere Twitter-melding hvor hun stolt skriver at hun støtter LHBT-grupper.

Dette er bare et knippe av stjernene som har reagert, og vi har trolig ikke hørt siste ord i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer