- Gleder meg til 17. mai

Wenche Foss (93) fikk årets beste julegave av legen.

GLEDELIG JUL: I kveld feirer Wenche Foss jul hjemme hos sønnen Fabian Stang på Frogner i Oslo. - Jeg er selvfølgelig veldig glad for denne utsettelsen. Nå slipper vi å tenke på døden. Det er jo ikke noe hyggelig for barnebarna heller. Jeg gleder meg til jula. Det blir en gledelig jul, sier Foss.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLEDELIG JUL: I kveld feirer Wenche Foss jul hjemme hos sønnen Fabian Stang på Frogner i Oslo. - Jeg er selvfølgelig veldig glad for denne utsettelsen. Nå slipper vi å tenke på døden. Det er jo ikke noe hyggelig for barnebarna heller. Jeg gleder meg til jula. Det blir en gledelig jul, sier Foss. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg var hos legen i går (22. desember, red.anm.). Før det var det ikke til å holde ut, men han sa «nå skal vi se - først julaften, så nyttårsaften og så syns jeg vi skal se på våren også», sier en strålende opplagt Foss til Dagbladet.

Hele Norges diva, skuespiller og Wenche Foss har lenge slitt med sykdom. 3. desember sa Foss til Dagbladet at hun ikke hadde lenge igjen, og trodde ikke hun ville oppleve inngangen til 2011.

Bitte lille julaften var hun på sykehuset for å få blodoverføring. Legen, som Foss omtaler som «enestående», ga henne årets beste julegave.

- Jeg var så nedfor og lei meg. I går ble jeg nokså glad. Nå blir det nyttår og vår, og vi får 17. mai, sier en storfornøyd Foss.

- Jeg tåler alt Hun var hjemme på Frogner i Oslo da Dagbladet snakket med henne i går. Lite ser ut til å stoppe 93-åringen.

- Jeg får fortsatt blodoverføring, men nå er det litt lenger til jeg skal til legen igjen, ettersom jeg har holdt så godt på blodet denne gangen.

- Da jeg skulle få blodoverføringen, ble jeg spurt om det gikk bra om en student satte sprøyta. «Jeg tåler alt jeg», svarte jeg.

Får ikke igjen buksa Sønnen Fabian Stang fortalte Dagbladet i begynnelsen av måneden at moren har et svært svekket immunforsvar og produserer for lite blod. Det er de hvite blodlegemene som ikke fungerer som de skal, og er grunnen til at Foss får regelmessige blodoverføringer.

Når høytiden nå banker på døra, går det bedre med den livsglade divaen. Hun forteller at hun vokser og trives, blant annet ved hjelp av fire til fem energidrikker om dagen.

- Jeg gikk ned ti kilo. De har jeg tatt på meg igjen, jeg har drukket og spist godt. Nå er jeg blitt så tykk, jeg får nesten ikke igjen buksa, sier Foss og ler.

Glad for utsettelsen Hun er en av Norges største skuespillere gjennom tidene, og debuterte som Ingrid i operetten «Taterblod» på Søilen Teater i 1935. Gjennom en rekke roller og arbeid for andre er hun også blitt en av landets mest folkekjære personer.

Foss forteller at det var vanskelig å ta innover seg dødsbudskapet som kom i høst, men at hun nå er ved langt bedre mot.

- Døden ligger langt borte. Jeg er jo så klart litt skeptisk, og har det i bakhodet. Men her sitter jeg med denne nydelige meldingen fra legen, sier Foss og fortsetter:

- Jeg er selvfølgelig veldig glad for denne utsettelsen. Nå slipper vi å tenke på døden. Det er jo ikke noe hyggelig for barnebarna heller. Jeg gleder meg til jula. Det blir en gledelig jul.

Jul med barnebarna I kveld skal hun feire sammen med sønnen og de to barnebarna hjemme hos Fabian på Frogner.

ALLES WENCHE: Wenche Foss (93) har fått en gladbeskjed av legen. Hun trenger ikke blodoverføring like ofte, og kan glede seg til både jul, nyttår, vår og 17. mai.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALLES WENCHE: Wenche Foss (93) har fått en gladbeskjed av legen. Hun trenger ikke blodoverføring like ofte, og kan glede seg til både jul, nyttår, vår og 17. mai. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lille julaften minnes hun barndommens feiring med fugl på menyen.

- Vi hadde alltid rype i barndommen. Pappa skjøt alltid mange, og vi hadde dem hengende på den lille balkongen i Oscars gate. Jeg er ikke så glad i kjøtt nå.

Hva hun får servert denne jula, var derimot ennå uvisst i går ettermiddag.

- Mor skal hjem til oss. Hun er i godt humør, og gleder seg til jul. Vi skal lage en hyggelig stund hvor vi skal være sammen, sier Fabian Stang.

- Hva skal dere spise?

- Vi har en tradisjonell-utradisjonell feiring, og har faktisk ikke bestemt det ennå. Guttene får lov til å velge i år, og de skal ut og handle etterpå. Vi har et veldig avslappet forhold til det. Julaften for oss er å ta det med ro, forteller Stang.

Stang ønsket ikke å kommentere morens sykdom ovenfor Dagbladet.