- Gleder meg til å gå i tog med deg

Høster gratulasjoner både innenfor og utenfor det homofile miljøet.

(Dagbladet): Fredag morgen ble det offentliggjort at forretningsmannen Stein Erik Hagen står fram som homofil. Dette etter et intervju med Fredrik Skavlan som skal vises av NRK samme dag.

Avgjørelsen til Hagen (59) kommer som en gledelig beskjed for Per Sundnes.

- Gratulerer med dagen, Stein Erik Hagen, og velkommen etter. Jeg gleder meg til å gå i tog med deg, sier den velkjente TV-personligheten om nyheten.

- Aldri for sent Sundnes mener at Hagen kommer til å være et sterkt og tydelig forbilde for andre som holder legningen sin skjult.

- Dette viser at det aldri er for sent, uansett hvilket tidspunkt en befinner seg i livet. Mange gruer seg til å komme ut, men dette er sikkert en veloverveid avgjørelse, tror Per Sundnes som også håper at Hagen - som er en av Norges rikeste menn - kan bidra stort til kampen for de homofiles rettigheter.

Han mener at det er spesielt at det blir såpass stort oppstuss rundt at en person kommer ut som homofil.

- Det er ikke normalt at det å komme ut som homofil fremdeles er pikant. Derfor er det så viktig at han har kommet ut og vil være et forbilde, sier Per Sundnes til Dagbladet.

Skuespiller Geir Kvarme håper Hagen ikke følte seg tvunget til å stå fram.

- Han er jo en oppegående mann som vet hva han gjør. Når han gjør dette er det nok fordi han ønsker å sette det i en kontekst, og at det kan bidra til kampen om en åpen folkekirke. Men samfunnet som helhet har ingen krav på å vite hvilken seksuell legning profilerte mennesker har, så jeg håper han ikke har følt seg pressa til dette.

- Symbolverdi Kvarme ser ikke bort i fra at Hagens åpenhet kan inspirere andre.

- Dette kan ha en viktig symbolverdi for andre mennesker som er kommet godt opp i årene og aldri våget å stå fram. Hagen bidrar til å normalisere homofili.

Når stylist Jan Thomas får høre om nyheten sier at han blir utrolig glad på Hagens vegne.

- Det er en åpenbaring for en selv når man velger å stå fram som den man er. Uansett person er det befriende å være åpent homofil. Å leve et liv som noe annet enn det man er, er ikke et godt utgangspunkt for lykke, sier Jan Thomas til Dagbladet.

Stordalen: - Viktig skritt Også Petter Stordalen gratulerer Hagen med at han står fram. Stordalens søster er lesbisk og han har tidligere fortalt det svenske homobladet QX om fordommene hun følte på da hun vokste opp i Porsgrunn.

- At han velger å ta en så tydelig posisjon synes jeg er forbilledlig. At det blir en så stor mediasak, viser hvor nødvendig det er med enda mer åpenhet rundt dette temaet.

Petter Stordalen ser på åpenheten til Hagen som et steg mot at folk ikke skal trenge å definere seg etter legning.

- Dette er nok et viktig skritt på veien til en framtid hvor ingen trenger å definere seg som homofile eller bifile eller transeksuelle eller noe annet. For det skal ikke være behov for noen definisjoner utover det å være menneske, den definisjonen rommer oss alle med god margin.

 

 HYLLER HAGEN:  Stein Erik Hagen får ros av Petter Stordalen, Per Sundnes, Jan Thomas og Geir Kvarme for at han er åpen homofil. Foto: Dagbladet
HYLLER HAGEN: Stein Erik Hagen får ros av Petter Stordalen, Per Sundnes, Jan Thomas og Geir Kvarme for at han er åpen homofil. Foto: Dagbladet Vis mer