Lea Michele:

«Glee»-stjerna avslører sykdom

Skuespiller Lea Michele ble diagnostisert mens hun var på toppen av sin «Glee»-karriere.

ÅPEN OM SYKDOM: den populære skuespilleren og artisten Lea Michele avslører at hun i flere år har slitt med en lidelse som skaper hormonforstyrrelser. Foto: NTB Scanpix
ÅPEN OM SYKDOM: den populære skuespilleren og artisten Lea Michele avslører at hun i flere år har slitt med en lidelse som skaper hormonforstyrrelser. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske skuespilleren Lea Michele (33) gjorde braksuksess i rollen som Rachel Berry i serien «Glee» fra 2009 til 2015. Siden den gang har hun vært å se i flere andre tv-produksjoner, i tillegg til å ha debutert som forfatter og artist.

Også privat har 33-åringen hatt suksess de siste åra, for i mars ble det kjent at hun hadde giftet seg med kjæresten, Zandy Reich (36), presidenten for klesfirmaet AYR.

Men heller ikke for Michele er livet bare en dans på roser. I et intervju med magasinet Health, avslører hun nå at hun lider av hormonsykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og åpner opp om hvordan hun de siste åra har kjempet mot tilstanden og dens påvirkninger på kroppen.

- Det forklarte alt

PCOS er en tilstand som rammer omtrent 15 prosent av kvinner i fruktbar alder, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Dannelsen av mange små cyster på eggstokkene, forstyrrer deres funksjon og skaper hormonforstyrrelser og økt nivå av mannlige kjønnshormoner. Vanlige symptomer er uregelmessig eller sjelden menstruasjon, unormal hårvekst på kropp og i ansikt, uren hud, barnløshet og overvekt.

SUKSESS: Til tross for at hun har jobbet siden hun var bare åtte år gammel, fikk amerikanske Lea Michele fikk sitt store gjennombrudd som Rachel Berry i musikalserien «Glee». Her er hun avbildet i 2017. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Til tross for at hun har jobbet siden hun var bare åtte år gammel, fikk amerikanske Lea Michele fikk sitt store gjennombrudd som Rachel Berry i musikalserien «Glee». Her er hun avbildet i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den populære skuespilleren forteller til magasinet at hun ble diagnostisert med PCOC da hun var på toppen av sin «Glee»-karrieren, etter å ha slitt med uren hud i en årrekke.

- Jeg gikk til en god lege, og i det hun så på meg sa hun bare «Å, du har PCOS». Det forklarte alt, forteller 33-åringen.

TÅREVÅTT: I sommer ble skuespilleren Cory Monteith (31) funnet død på sitt hotellrom. Nå har gjengen i den populære TV-serien «Glee» laget episoden til minne om Monteith, som spilte hovedpersonen, Finn. Video: PopTVPromos Vis mer

Kuttet medisinene

Legene ga henne råd for å bedre symptomene på huden og vektøkningen, noe som fungerte fint en periode.

Dansejobben hjalp henne med å holde seg aktiv, men Michele ønsket likevel å ta en nærmere kikk på hva hun puttet i kroppen sin. I slutten av 20-åra bestemte hun seg derfor for å slutte med alle medikamenter, men da fikk hun igjen problemer med uren hud, samt vektøkning.

Hun forteller at hun ble rådet til å starte opp med medisiner igjen, noe hun selv ikke var villig til.

- Jeg forsto ikke hva som skjedde. Alt alle ville gjøre, var å gi meg mer medisiner. Jeg har ikke problemer med at folk har behov for, eller ønsker å ta medisiner, men for min del kjente jeg at noe ikke var rett. Jeg følte at medisiner ikke skulle være den endelige kuren for meg, forteller Michele til magasinet.

La om livsstilen

I dag holder Lea en streng diett for å holde symptomene på PCOS i sjakk, noe hun mener hjelper for henne. Hun er påpasselig med å spise sunt og med å holde en sunn og aktiv livsstil, en reise hun også har delt med sine følgere i sosiale medier.

Som følge av livsstilsendringen, føler hun selv at hun er på sitt aller sunneste hva gjelder både sin fysiske og mentale helse, men understreker at det ikke betyr sitt tynneste. Hun er nemlig påpasselig med å understreke at det å være tynn ikke er det samme som å være sunn.

I intervjuet sier hun også at hun er heldig i form av sine symptomer på PCOS, og at det finnes kvinner som sliter med langt verre symptomer enn henne.