Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

Gravid og smittet: Dette er risikoene

Prinsesse Sofia har vært syk under svangerskapet.

SYK I SVANGERSKAPET: Prinsesse Sofia fikk påvist coronasmitte i slutten av november. I formiddag kom nyheten om at hun er gravid, noe som betyr at hun har vært coronasmittet under svangerskapet. Foto: NTB
SYK I SVANGERSKAPET: Prinsesse Sofia fikk påvist coronasmitte i slutten av november. I formiddag kom nyheten om at hun er gravid, noe som betyr at hun har vært coronasmittet under svangerskapet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag kom den gledelige nyheten om at prinsesse Sofia (36) og prins Carl Philip (41) venter sitt tredje barn. Fra før av har prinseparet de to sønnene prins Alexander (4) og prins Gabriel (3).

- Vi er glade og forventningsfulle, og ser fram til å ønske velkommen vårt tredje barn - et søsken til prins Alexander og prins Gabriel. Et nytt lite medlem i vår familie, sa paret i en pressemelding fra det svenske kongehuset.

Videre kom det fram at prinsesse Sofia har det bra og at fødselen forventes å skje i månedsskiftet mars-april neste år.

Hoffet ønsket imidlertid ikke å avsløre om paret venter en liten prins eller prinsesse.

- Nei, det får bli en overraskelse, sa det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Coronasmitte i svangerskapet

Nyheten om graviditeten kommer bare ei ukes tid etter at det ble bekreftet at prinsesse Sofia og prins Carl Philip hadde fått påvist coronasmitte.

«Prinseparet viser tegn til lettere influensasymptomer, men har det etter omstendighetene bra. Umiddelbart etter at de fikk påvist sykdommen satt prinseparet seg i karantene hjemme med sine to barn», het det i pressemeldingen fra Det svenske kongehuset i slutten av november.

Dermed har prinsesse Sofia vært syk under svangerskapet.

Det er nok trolig flere som lurer på om det å være gravid og coronasmittet kan utgjøre noen form for risiko for den gravide eller fosteret.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Når Dagbladet slår på tråden til lege Harald Meling Dobloug for å få svar, kan han fortelle at man alltid er litt ekstra bekymret når det kommer til infeksjoner og sykdommer i svangerskapet.

- De gravide med coronasmitte har en høyere risiko for å havne på sykehus. Det kan også handle om at det er lavere terskel for å legge inn pasienter som er gravide, fortsetter han.

Dobloug påpeker at det hittil ikke ser ut som at coronasmitte kan ha noen negativ effekt på fosteret, og at det dermed kan følges opp som vanlig.

- Nå blir jo hun som prinsesse trolig fulgt opp ekstra nøye, men det at hun er gravid er bare en positiv nyhet. Hadde jeg vært hennes lege hadde jeg sagt at hun ikke trenger å være bekymret, men at hun må følges ekstra opp, avslutter han.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

- Litt økt risiko

I en systematisk gjennomgang av relevante studier som har blitt utført av en forskergruppe, som omtales i Folkehelseinstituttets risikovurdering i oktober, var hensikten å belyse risikoen knyttet til covid-19 blant gravide.

Folkehelseinstituttet opplyste at de følger den internasjonale kunnskapsutviklingen om covid-19 gjennom publisert litteratur og oppsummeringer fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og søsterinstitutter.

De opplyste også at de anser den aktuelle oversikten for å være av høy kvalitet, og flere funn ble trukket frem. Blant annet at gravide med coronasmitte sjeldnere opplever symptomer, som feber og muskelsmerter, enn kvinner som ikke er gravide.

CORONABRÅK: Superstjernen Madonna er i hardt vær etter et innlegg på Instagram. Video/foto: Twitter/Instagram/NTB Scanpix Vis mer

I tillegg kom det fram at forekomsten av for tidlig fødsel antakelig er høyere blant gravide med covid-19, men det kan skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for gravide med covid-19.

En annen ting som ble trukket frem var at en fjerdedel av nyfødte barn av mødre med påvist covid-19, ble innlagt på nyfødtintensivavdeling.

Dette tallet er høyere enn for barn som fødes av mødre uten covid-19, men dette kan også skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for barn som er født av kvinner med covid-19

- Det er interessante funn om et viktig tema som angår mange. Gravide ser ut til å ha litt økt risiko for alvorligere sykdomsforløp hvis de først smittes, særlig om de i tillegg har diabetes, høyt blodtrykk, er overvektige eller har høyere alder, sa overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer