Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Luksusfellen»

Gravide Charlotte druknet i gjeld. Så inviterte sjefen henne inn på kontoret

- Aldri vært borti noe liknende, sier «Luksusfellen»-eksperten.

BLE OVERRASKET: Charlotte Warth (25), her fotografert sammen med samboeren, meldte seg på «Luksusfellen» da de økonomiske problemene tok overhånd. Så fikk hun seg en overraskelse hun trolig aldri kommer til å glemme. Foto: Privat
BLE OVERRASKET: Charlotte Warth (25), her fotografert sammen med samboeren, meldte seg på «Luksusfellen» da de økonomiske problemene tok overhånd. Så fikk hun seg en overraskelse hun trolig aldri kommer til å glemme. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At «Luksusfellen» kan kalles en av TV3s mest suksessfulle produksjoner noensinne, er det ingen tvil om. Etter planen skal den 19. sesongen av økonomiserien vises til høsten, og kanalen er allerede i full gang med å lage innhold til den.

TAPT STORE SUMMER: Arni Thor Høskuldsson (32) har opparbeidet seg en spillegjeld på over én million kroner på ett år. Det sjokkerer Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim. VIdeo: TV3 Vis mer Vis mer Vis mer

Nylig var blant andre ekspertene Hallgeir Kvadseim og Magne Gundersen i Tromsø, der de møtte 25 år gamle Charlotte Warth. Hun og samboeren venter sitt første barn sammen, og termin er allerede om tre måneder. De gleder seg selvsagt til å bli foreldre, men alt har ikke vært like enkelt.

I 2015 mistet Warth kontroll over økonomien, og satt plutselig igjen med samlede lån på over 440 000 kroner. Av disse var 185 000 ubetalte inkassoregninger, noe lastebilsjåføren opplevde som svært stressende.

Veien ut ble å melde seg på «Luksusfellen», et grep hun så på som en siste utvei. At en annen utvei raskt skulle melde seg fra intet, og i prinsippet løse hele pengekrisa, så hun ikke komme.

Gjelden vokste

Det er iTromsø som omtaler den noe spesielle saken. Med en høy gjeld fordelt på inkassovarsler, studielån og private lån, visste hun ikke sine arme råd.

Etter å ha forsøkt å kvitte seg med gjelden alene, med hjelp av familievenner og ved et lån hos bestemor, trodde hun at hun hadde klart å kvitte seg med noe av det. Men da skattemeldingen kom tidligere i år, så hun at gjelden var mye større enn antatt.

TRENGTE HJELP: 25-åringen hadde store økonomiske problemer, og hadde behov for akutt hjelp. Da ringte plutselig sjefen hennes. Foto: Privat
TRENGTE HJELP: 25-åringen hadde store økonomiske problemer, og hadde behov for akutt hjelp. Da ringte plutselig sjefen hennes. Foto: Privat Vis mer

- Jeg flytta ni ganger på et år, hadde en urolig periode i livet mitt og sleit med å få jobb - fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre framover. Jeg har aldri tatt opp forbrukslån, men ordinære regninger og noen kredittkort vokste plutselig til stor inkassogjeld, forteller hun.

Løsningen for den vordende mora ble å melde seg på «Luksusfellen».

- Jeg måtte drite meg ut på tv, men jeg hadde ikke så mye annet valg. Men at det gikk så bra som det gjorde, hadde jeg aldri sett for meg, forteller hun.

Kalt inn på kontoret

For mens hele TV3-teamet var på besøk, fikk sjefen hennes nyss om problemene. I de fleste tilfeller ville nok ikke det hatt så mye å si, men han bestemte seg for å ta tak.

- Under innspillingen fikk jeg beskjed om at jeg måtte skaffe 25 000 på bare noen dager, fordi det var et par regninger som virkelig måtte betales. Da ringte sjefen min og fortalte at han skulle ordne det, og at jeg ikke trengte å tenke noe mer på det. Da kom tårene - det var helt rått, forteller hun, og understreker at hun sa hun ikke kunne ta imot gavesummen, men han insisterte.

En liten stund etter, ble hun og «Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen kalt inn på kontoret til sjefen. I tillegg til å ha gitt Warth 25 000 kroner i gave, hadde han en annen gladnyhet å komme med.

- Ingenting var planlagt på forhånd. Jeg kom inn der, og han fortalte at bedriften skulle ta seg av lånene mine. Det er snakk om 185 000 kroner, som de låner meg. Jeg står selv for privatgjeld og studielånene, men inkassovarslene tok de seg av. Jeg sleit med å puste da han fortalte det. Ord finnes ikke for å beskrive takknemligheten min, smiler hun.

Strakk ut hånda

Når Rune Madsen, som er daglig leder for maskinentreprenørselskapet Roald Madsen AS - der Warth jobber som lastebilsjåfør - tar telefonen når Dagbladet ringer, bryter han ut i latter.

HJALP: Rune Madsen er daglig leder i firmaet der Charlotte Warth jobber som lastebilsjåfør. Da han fikk nyss om problemene hennes, trengte han ikke tenke to ganger før han strakk ut hånda. Foto: Privat
HJALP: Rune Madsen er daglig leder i firmaet der Charlotte Warth jobber som lastebilsjåfør. Da han fikk nyss om problemene hennes, trengte han ikke tenke to ganger før han strakk ut hånda. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kan ikke forstå at folk synes dette er så spesielt. Jeg synes ikke jeg har vært sjenerøs i det hele tatt, det er jo sånn det bør være. Vi driver en bedrift som går over gjennomsnittet bra, og det er på grunn av de ansatte. De må vi ta vare på, konstaterer han.

Han fikk selv ikke vite om 25-åringens økonomiske vansker før hun troppet opp på arbeidsplassen med «Luksusfellen»-teamet på slep.

- Ofte vet man når de ansatte sliter, men jeg hadde ingen formening om dette før hun sa det selv. Det kom ganske overraskende på, faktisk. Da ba jeg henne komme inn på kontoret mitt, så vi kunne prate, sier han.

Der tilbød han seg å løse alt. Bedriften sa seg villige til å betale inkassogjelden hennes, ved at hun fikk ta opp et lån hos dem. I stedet for å måtte betale dyre dommer i renter, har bedriften gitt et lån med rente på rundt bare to prosent.

I tillegg fikk 25-åringen en pengegave fra sjefen på 25 000 kroner, slik at hun kunne få bukt med de mest prekære inkassovarslene.

- Hun velger selv hvordan hun vil betale tilbake. Jeg har ikke dårlig tid i hvert fall, så hun trenger ikke stresse. Lykkelige ansatte er det vi lever av, så selvfølgelig strakk vi ut hånda her, forklarer Madsen.

Bedriften har tidligere støttet andre i lokalmiljøet økonomisk, og finansierer for tida en kunstgressbane i området. Ifølge regnskapstallene hadde Roald Madsen AS i fjor et resultat etter skatt på 45 millioner, en lønnsomhet som er meget god.

Han forteller at dette er første gang en av deres økonomiske gester har havnet i media.

- Vi gjør det for å være snille, ikke for å få oppmerksomhet. Vi har rett og slett ligget lavt og vært fornøyde med det, sier han.

- Men tilbakemeldingene må jo ha vært fine?

- Ja, det har tikket inn meldinger her i hele dag. Det er veldig hyggelig. Men det her handler ikke om meg eller oss, det handler om Charlotte, sier han kontant.

Jan Ivar Furevåg fra "Luksusfellen" på TV3 drikker syv liter melk om dagen, og får se resultatet av hvor mye det er. Vis mer

- Hårene reiste seg

Magne Gundersen var den ene halvdelen av ekspertduoen som reiste opp til Tromsø for å hjelpe 25 år gamle Charlotte Warth. Han forteller til Dagbladet at dette ikke har skjedd før i «Luksusfellen»-sammenheng, og at hele hendelsen satt sine spor i begge ekspertene som var til stede.

- Charlotte og jeg var i møte med ham. De hadde pratet sammen tidligere, og han hadde vist signaler på at han ville hjelpe. Hårene reiste seg på kroppen min da han sa seg villig til å dekke lånene hennes. Og da han ga henne penger i gave så hun kunne kvitte seg med den akutte gjelden … Jeg har aldri vært borti noe liknende før, sier en rørt Gundersen.

- RØRENDE: Magne Gundersen forteller at han aldri har opplevd noe lignende i sin karriere som ekspert i «Luksusfellen». Foto: NTB scanpix
- RØRENDE: Magne Gundersen forteller at han aldri har opplevd noe lignende i sin karriere som ekspert i «Luksusfellen». Foto: NTB scanpix Vis mer

Han forteller at fåtallet av sjefene de har vært borti i forbindelse med tidligere innspillinger har vært så forståelsesfulle som Madsen.

- Det er ikke alle som er sånn, nei. Det var rett og slett rørende. Hun ble også veldig rørt der hun satt. Det er ingen pangstart for en familie å starte med nesten en halv million i minus, så dette er veldig bra for henne og den kommende babyen, forklarer han.

Ekspertene skal om ikke altfor lenge opp til Tromsø igjen for å se hvordan det har gått. Gundersen tror ikke det er grunn til å bekymre seg.

- Det er jo en fare for at folk ikke endrer innstilling til forbruk når ting bare løser seg så kjapt og enkelt, men jeg tror ikke det er noe fare her. Hun skal leve på budsjettet vi har satt opp, men det kommer til å gå bra for Charlotte. Hvis hun sparer og gjør det bra, snakker vi faktisk om boligkjøp i ikke så lang framtid, avslutter han.

Liv på landet

Tilbake til 25 år gamle Charlotte Warth. Nå som ting har løst seg, og forhåpentligvis forblir løst, har hun begynt å drømme om framtida.

- Målet mitt nå er å kunne samle familien min på ett sted. Min mor og hennes samboer skal finne et jorde et sted, der vi kan bygge noen hus. Så kan mamma, stefar, bestemor, jeg, samboeren min og babyen bo sammen. Jeg vil at vi skal samles, ute på lande. Der kan vi tilby den beste oppveksten med god familie i umiddelbar nærhet, forteller hun.

Og med en familieforøkelse i nær framtid, er det mye som må fikses. Hun kan heldigvis fortelle at mora hennes har kjøpt inn det meste av babyutstyr allerede, så de slipper å tenke på den økonomiske utgiften.

- Vi har mat i kjøleskapet og penger til å komme oss rundt. Jeg tror framtida blir fin, avslutter hun, og legger til at hun trolig skal jobbe som lastebilsjåfør hos Madsen til hun går av med pensjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!