Olivia Newton-John:

«Grease»-stjerna ærlig om døden

71-åringen er rammet av brystkreft, men nekter å la kreftdiagnosen ødelegge livet hennes.

VED GODT MOT: Selv om skuespillerstjerna Olivia Newton-John er rammet av brystkreft i stadium fire, ser hun fortsatt lyst på livet. I et nytt intervju forteller hun åpenhjertig om tankene rundt døden og kreftsykdommen. Her er hun avbildet sammen med John Travolta i fjor. Foto: NTB Scanpix
VED GODT MOT: Selv om skuespillerstjerna Olivia Newton-John er rammet av brystkreft i stadium fire, ser hun fortsatt lyst på livet. I et nytt intervju forteller hun åpenhjertig om tankene rundt døden og kreftsykdommen. Her er hun avbildet sammen med John Travolta i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skuespiller Olivia Newton-John (71), best kjent fra klassikeren «Grease» fra 1978, har vært rammet av kreft en rekke ganger.

Siden 1992 har hun hatt brystkreft hele tre ganger, og tidligere i år kunne hun meddele at hun har brystkreft i stadium fire. Ifølge Norsk Helseinformatikk tilsier det et sykdomsbilde der kreften er langt framskreden, med spredning til andre organer.

Hun har flere ganger fortalt åpent om kreftsykdommen, og blant annet hevdet at cannabisolje hjelper mot smertene. Til tross for at 71-åringen er hardt rammet av brystkreft, nekter hun å gi opp livet sitt. Hun velger heller å holde hodet høyt, og vil unngå å tenke på hvor lenge hun har igjen å leve.

I et nytt intervju med CBS åpner «Grease»-stjerna nå opp om livet med kreftsykdommen og tankene omkring døden.

SUKSESS: I den amerikanske musikalkomedien «Grease» fra 1978 hadde Olivia Newton-John en av hovedrollene som filmkarakteren Sandy. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: I den amerikanske musikalkomedien «Grease» fra 1978 hadde Olivia Newton-John en av hovedrollene som filmkarakteren Sandy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil nyte livet mens hun kan

Når 71-åringen får spørsmål om hvordan hun klarer å ikke bekymre seg over kreftsykdommen, svarer hun at fornektelse er en god ting. Likevel legger hun ikke skjul på at bekymringene tidligere tok opp store deler av hverdagen hennes.

- Men etter en stund tenkte jeg: «Vet du hva? Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har igjen, men jeg trenger å nyte livet mitt. Så jeg kommer til å spise en kjeks hvis jeg føler for det, og jeg tar en kopp te hvis jeg har lyst på det, eller et glass vin hvis jeg føler for det», forteller stjerna, og legger til at livsglede er en del av helbredelsesprosessen.

HOLDER HUMØRET OPPE: Olivia Newton-John har bestemt seg for å ikke la kreftdiagnosen bestemme over livet hennes. Her er hun avbildet tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
HOLDER HUMØRET OPPE: Olivia Newton-John har bestemt seg for å ikke la kreftdiagnosen bestemme over livet hennes. Her er hun avbildet tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under intervjuet kommer de også inn på temaet døden, et tema Newton-John prøver å glemme.

- Jeg prøver å ikke tenke på det. Jeg mener, det er jo en del av livet og det er klart at om du har en kreftdiagnose så er døden nærværende. De fleste mennesker har ingen anelse om når de skal dø. Og jeg kan dø i morgen - et tre kan falle over meg, forteller 71-åringen.

- Jeg har tatt min avgjørelse

Hun mener at det meditering og et fredelig sinn hjelper med å få tankene over på noe annet.

Når døden på sikt kommer, kommer hun ikke til å være redd, forklarer hun.

Prognosen på hvor lenge hun har igjen å leve, ønsker hun heller ikke å bruke tida si på.

- Jeg tror at hvis de gir deg en prosentandel, eller sier: «Så mange kvinner blir berørt og de lever så lenge», gjør du deg opp en mening og realitet basert på det. Jeg vet hva statistikken sier, men jeg holder meg unna den, forteller hun.

Stjerna er ved godt mot, og forteller i intervjuet at hun har valgt å være glad, lykkelig og takknemlig, og påpeker at det er slik hun har tenkt å fortsette å leve livet sitt.

Hun legger likevel ikke skjul på at kreftsykdommen er vond, og at hun opplever helt uutholdelige smerter.

Måtte lære seg å gå på nytt

Som følge av kreftbehandlingen hun har gjennomgått, har «Grease»-stjerna fått kjenne konsekvensene svært godt på kroppen. Det førte til mye ubehag og redusert funksjonsevne, noe som i 2018 resulterte i at hun måtte lære seg å gå på nytt.

VEILEDNING: Oktober i 2014 var «Rosa Sløyfe»-måneden, og i den forbindelse lagde Kreftforeningen denne videoen. Den viser hvordan du går fram for å sjekke deg for brystkreft, og hvilke faktorer du skal se etter. Video: Rosa Sløyfe / Kreftforeningen Vis mer

Opptreningen foregikk i all hemmelighet på stjernas eget senter for kreftbehandling i Australia, etter at hun fikk påvist en svulst i ryggraden i 2017.

- Ingen visste at jeg var der. (...) Jeg ville ikke at folk skulle vite at jeg var på sykehuset, sa hun den gang.

For å unngå uønsket oppmerksomhet, var det nødvendig for Newton-John å kle seg i plagg som dekket hodet og ansiktet hennes.

- Jeg måtte lære meg å gå igjen, og brukte gåstol. Jeg hadde på meg lue, solbriller og masker, slik at ingen gjenkjente meg, uttalte hun i et intervju med ET Online i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer