Buckingham Palace:

Grep forbløffer

Et forsøk på å kutte utslipp, og spare penger, gikk ikke helt som planen.

SPARING: De britiske kongelige prøvde å spare noen kroner. Foto: Reuters / John Sibley / NTB
SPARING: De britiske kongelige prøvde å spare noen kroner. Foto: Reuters / John Sibley / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra har flere nordmenn merket at økonomien har blitt tøffere. Det er krig i Europa, strømprisene skøyt i været, og den norske krona står svakt opp mot annen valuta. Det er viktigere enn det har vært på lang tid å leve sparsommelig.

De kongelige i Storbritannia er også opptatt av å ta grep for å spare penger, til den grad at de har vært villige til å fryse litt ekstra gjennom vintermånedene.

Verdens øyne var nok en gang rettet mot Storbritannia og store kongelige øyeblikk da kong Charles ble kronet 6. mai. Sky News har analysert hva som ble sagt under den store dagen. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Sky News melder nå at temperaturen på Buckingham Palace var satt til 19 grader denne vinteren - og at den ble skrudd ned til 16 grader dersom et rom sto tomt.

Økte likevel

Til tross for dette grepet kommer det fram i rapporten Sovereign Grant at det britiske kongehuset har kostet mer dette året enn det foregående. Utgiftene har økt med hele 5 prosent, som utgjør omtrent 5,1 millioner pund. Det tilsvarer nærmere 70 millioner norske kroner.

Det hevdes at årsaken til økningen er inflasjon, skifte av monark og vedlikehold av Buckingham Palace. Vedlikeholdet er et pågående prosjekt som skal gå over ti år - og skal oppgradere elektriske kabler, rør og oppvarming.

Til tross for at det britiske kongehuset har kostet mer, har de klart å holde noen kostnader nede, om man sammenlikner med fjorårets rapport.

Mange har latt seg sjarmere av fem år gamle prins Louis under kroningen av kong Charles i helgen. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Reisekostnadene har gått ned med 8 millioner norske kroner. Årets dyreste reise var kong Charles (74) og dronning Camillas (75) tur til Rwanda, som kostet 2,5 millioner.

Feilet

Rapporten tar ikke bare for seg økonomien til den britiske kongefamilien, men også hvorvidt de har nådd ulike mål. Blant annet har kongehuset et mål om mangfold, og i det ligger det at 10 prosent av arbeidskraften deres skal komme fra minoriteter.

Dette målet nådde de ikke - 9,7 prosent av arbeiderne kommer fra minoritetsgrupper, og tallet er det samme som i forrige rapport.

Til tross for at innsynet man får i Sovereign Grant-rapporten sier Laura Bundock, kongelig korrespondent, at kostnadene ikke er så svart og hvitt som det ser ut.

Mister plutselig kontroll på hesten under kroningen av kong Charles og dronning Camilla. Reporter: Edward Stenlund. Video: Twitter / AP Vis mer

- Det finnes utgifter og inntekter vi aldri ser.

Graham Smith, lederen av anti-monarki gruppa Republic, stiller seg kritisk til tallene som kommer fram i rapporten.

- De bør kutte budsjettene med et titall millioner pund, ikke øke det med fem millioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer