Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Golden Globe:

Grilles for Golden Globe-oppmøtet: «Er hun nominert for Pepsi-reklamen?»

Fansen stiller spørsmål ved hvorfor Kendall Jenner var på utdelingen.

DUKKET OPP: En skulle kanskje tro at Golden Globe-utdelingen var reservert bransjens mest innflytelsesrike. Mange stiller derfor spørsmål ved hvorfor supermodell Kendall Jenner var i salen. Foto: NTB scanpix
DUKKET OPP: En skulle kanskje tro at Golden Globe-utdelingen var reservert bransjens mest innflytelsesrike. Mange stiller derfor spørsmål ved hvorfor supermodell Kendall Jenner var i salen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Supermodell Kendall Jenner (22) får betalt for å reise verden rundt for å vise fram eksklusive kjoler og kreasjoner. Store motehus som Balmain og Givenchy bruker henne ofte i kampanjer og under moteukene. At hun er en del av Kardashian-dynastiet, legger heller ikke noe demper på kjendisstatusen.

VEKKER REAKSJONER: Pepsis reklamefilm «Live For Now Moments Anthem» med Kendall Jenner i hovedrollen, vekker sterke reaksjoner. Vis mer Vis mer

Derfor må stjerna forvente å få store mengder kritikk. Da Golden Globe-utdelingen gikk av stabelen natt til mandag, der årets tv- og filmår skulle feires, var flere av USAs største skuespillere og bransjefolk til stede. At Jenner dukket opp på løperen, har derimot hevet enkelte øyenbryn.

Hun har ikke hatt noen roller i 2017, med mindre man tenker på den utskjelte Pepsi-reklamen hun var med i. Den er den mange har valgt å basere seg på når de nå kritiserer henne for å ha møtt opp på utdelingen.

PÅ FEST: Skuespillere, produsenter og andre i film- og tv-bransjen var til stede natt til mandag i Beverly Hills. Det samme var Kendall Jenner, noe som får flere til å stille spørsmål ved gjestelista. Foto: NTB scanpix
PÅ FEST: Skuespillere, produsenter og andre i film- og tv-bransjen var til stede natt til mandag i Beverly Hills. Det samme var Kendall Jenner, noe som får flere til å stille spørsmål ved gjestelista. Foto: NTB scanpix Vis mer

Storavis aper med

«Hvorfor ble Kendall invitert til Golden Globe? Hva har hun oppnådd. De burde invitert Terry Crews, en som faktisk snakket om sine egne erfaringer med seksuelle overgrep eller noen som faktisk fortjente et sete i kveld», skriver en bruker på Twitter.

Ordlyden i flere titalls meldinger er den sammen. For jo da, selv om flere av #metoo-kampanjens mest aktive og sentrale medlemmer var til stede natt til mandag, og flere titalls andre hyllet kampanjen ved å gå i svart, stiller fansen fortsatt spørsmål ved Jenners deltakelse.

Storavisa New York Times valgte å kommentere deltakelsen både på Instagram og Facebook.

«Fotografen vår fanget Emma Watson sammen med Marei Lerasi, direktør i den svarte, feministiske, anti-vold-organisasjonen Imkaan. Til venstre i bildet: Kendall Jenner», skrev de på Instagram. Det samme ble poengtert da de la ut saken på sin Facebook-side, og ble gjort for å vise en kontrast i gjestenes bakgrunn og grunn til å være til stede under utdelingen.

«Jeg elsker at Kendall Jenner er på bildet til ettertanke», har en kommentert.

Modellen hadde imidlertid valgt å gjøre et politisk statement ut av sin deltakelse natt til mandag. I likhet med stort sett alle gjestene, dukket hun opp i svart. Kjolen hennes var signert Giambattista Valli, og er fra en av deres haute couture-kolleksjoner.

Markeringen med de svarte antrekkene skjer som følge av 2017s mye omtalte #metoo-kampanje

At stort sett alle dukket opp i svarte antrekk er en del av en kampanje som har dukket opp som følge av #metoo-bølgen, og har fått navnet «Time's Up». Flere hadde dessuten kampanjens navn på alt fra vesker til buttons, for å vise ekstra støtte.

«Time's up» har blant annet samlet et fond på 14 millioner dollar som skal gå til å advokathjelp til skuespillere som ikke selv har råd til å kjempe mot seksuell trakassering, skriver New York Times. I en annonse i samme avis ble «Time's Up» spesifisert til å handle om likelønn og seksuell trakassering på arbeidsplassen.

TOK EN KENDALL JENNER: Demonstranten prøvde å gi ordføreren i Portland, Oregon, en Pepsi. Det ble ikke godt mottatt. Video: PepsiCo, Portland City Council Vis mer

Utskjelt reklame

Jenner har ikke selv sagt hvorfor hun var til stede under den prestisjetunge bransjefesten, men det kan vel konkluderes med at det ikke har noe å gjøre med den utskjelte Pepsi-reklamen å gjøre.

Hun skulle være brusgigantens ansikt utad i en internasjonal reklamefilm. Ingen annen modell hadde hatt dette oppdraget på nesten 25 år. Den gang var det supermodell Cindy Crawford som hadde den samme æren, tilbake i 1992.

Triumfen ble imidlertid til fiasko for Jenner. Reklamefilmen vakte sterke reaksjoner, og ble trukket tilbake av Pepsi etter et knapt døgn. Pepsi beklaget seg overfor Jenner, som «ble satt i denne posisjonen» av brusgiganten selv.

Flere mener nå, i forbindelse med Golden Globe, at det er rart at Jenner dukket opp i svart. Reklamefilmen ble nemlig kritisert for å ha gjort narr av «Black Lives Matter»-bevegelsen, som i likhet med #metoo, har vært en av grunnene til at «Time's Up» ble nattas snakkis.

Siden den gang har 21-åringen, også kjent fra realityserien «Keeping Up With the Kardashians», vært tyst om slakten. I en episode av familiens tv-serie, snakket hun derimot endelig om reklamefadesen i høst.

- Det føles som om livet mitt er over! sa Jenner i klippet, som ble omtalt av blant annet Huffington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!