Beate Grimsrud:

Grimsrud tildeles Brageprisen

Beate Grimsrud vinner Brageprisen for romanen «Jeg foreslår at vi våkner» - etter sin død.

BRAGEPRISEN: Den prisbelønte forfatteren gikk bort i sommer. Nå er hun tildelt Brageprisen for romanen «Jeg foreslår at vi våkner», som ble utgitt få måneder før hennes bortgang. Foto: Cappelen Damm
BRAGEPRISEN: Den prisbelønte forfatteren gikk bort i sommer. Nå er hun tildelt Brageprisen for romanen «Jeg foreslår at vi våkner», som ble utgitt få måneder før hennes bortgang. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beate Grimsrud har posthumt blitt tildelt Brageprisen i skjønnlitteratur for romanen «Jeg foreslår at vi våkner», som ble utgitt tidligere i år. Det melder NTB.

Grimsrud døde av kreft i juli, 57 år gammel.

Det er første gang prisen utdeles posthumt.

I begrunnelsen skriver juryen at romanen rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer, når man åpner ei ny bok.

«Vinnerromanen er rett og slett et overflødighetshorn av skarpe formuleringer, presise observasjoner, svimlende filosofiske tanker og vilter fantasi», heter det i begrunnelsen.

I år offentliggjorde kulturminister Abid Raja (V) vinnerne på et digitalt arrangement som følge av koronarestriksjonene.

Gikk bort i juli

Beate Grimsrud gikk bort 1. juli i år, etter en tids sykdom. Hun markerte seg som dramatiker og regissør, og flyttet til Stockholm på 1980-tallet, hvor hun ble boende fram til sin død.

- Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sa redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley den gang.

Hennes litterære debut kom i 1990, med novellesamlinga «Det fins grenser for hva jeg ikke forstår». Siden den gang har hun gitt ut en rekke romaner, og tidligere i år kom boka «Jeg foreslår at vi våkner» som fikk strålende kritikker.

VANT: Beate Grimsrud har fått Brageprisen. Hun døde 1. juli i år. Foto: Cappelen Damm
VANT: Beate Grimsrud har fått Brageprisen. Hun døde 1. juli i år. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Grimsrud skrev både på norsk og svensk, og var også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. I 2000 mottok hun Amandaprisen for «Noen spørsmål om boksing».

For romanen «Å smyge forbi en øks» (1998) ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios romanpris. Oppfølgeren «Hva er det som fins i skogen barn?» mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven.

Romanen «Søvnens lekkasje» fra 2008 ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer