Gruveheltenes nye hverdag

Blir tilbudt alt fra kjendis-stripping til tur til Graceland.

CHILENSKE HELTER: De 33 Chilenske gruvearbeiderne poserer sammen med president Sebastian Pinera på sykehuset. Foto: Jose Manuel de la Maza/Scanpix.
CHILENSKE HELTER: De 33 Chilenske gruvearbeiderne poserer sammen med president Sebastian Pinera på sykehuset. Foto: Jose Manuel de la Maza/Scanpix.Vis mer

||| Tilbudene står i kø for de chilenske gruvearbeiderne. Etter å bane seg vei forbi fotografer og journalister utenfor sykehuset, må de nye folkeheltene nå venne seg til trykket og tilbudene som strømmer inn fra en hel verden.

Alle vil ha en bit av historien om hva som skjedde nede i gruven, livet videre om forsmådde ektefeller og pr-kåte elskerinner. De blir invitert som hedersgjester til alle typer arrangementer.

Fotografert i badekåpe Dagen etter at de ble reddet ut av gruven, fortsatt iført de litt umoderne solbrillene, poserte de ifølge nyhetsbyrået AP på et gruppebilde med badekåpen fra sykehuset sammen med Chiles president Sebastian Pinera.

Så langt har «los 33» vært tatt godt hånd om av chilenske myndigheter. De har uttalt at kameratskapet og samholdet var en av de viktigste faktoren som gjorde det mulig å overleve så lenge sammen i den mørke gruven 700 meter under bakken.
Når de nå kommer ut sykehusdøren, begynner imidlertid en ny tilværelse som de må takle på egen hånd.

Gratis ferie Det fikk de en forsmak på i går. Sannsynligvis er gruvearbeiderne de 33 mest etterspurte menneskene på planeten hva oppmerksomhet gjelder. Greske turistselskaper har tilbudt dem ei ukes gratis ferie på Aegan-øya, fotballklubber som Real Madrid, Manchester United og en klubb i Buenos Aires har invitert dem til sine tribuner.

Til Old Trafford Verdensstjernene fra Madrid har signert 33 fotballdrakter og på ryggen er det trykt "Vær sterke, gruvearbeidere".
I følge den anerkjente amerikanske avisen New York Times, har Sir Bobby Charlton, den tidligere Manchester United stjernen og sønn av en gruvearbeider, sendt et lydopptak og inviterer dem til Old Trafford.
Også den argentinske fotballikonet Maradonna har latt høre fra seg. I en melding har han uttalt at " ..dette er et bevis for at mirakler kan skje. Det er dere et levende bevis for."

Til Graceland Etter at det ble kjent at Edison Peña hadde spurt om få musikk av Elvis ned i gruven, har han og en venn blitt invitert til Graceland.

De er ønsket til det bolivianske presidentpalasset og i amerikanske talkshow. Etter at arrangøren av New York Marathon hørte at gruvearbeideren Edison Pena jogget daglig nede i gruvegangene, har de invitert han til løpet som arrangeres i neste måned.

Gratis striptease Og kanskje står den chilenske realitystjernen Adriana Berrientos for det mest spektakulære tilbudet så langt: Hun har tilbudt hver og en av de 33 gruvearbeiderne gratis privat striptease.

I Hollywood gløder mobiltelefonene til agenter som står i kø for å lage tvprogrammer, realityshow, talkshow eller film.
Den chilenske forretningsmannen Leonardo Farkas, har allerede skrevet ut en sjekk på vel 10.000 dollar til hver og en av de 33 arbeiderne. Gavebordet vokser fra time til time.

På hjemmebane kaller familiene, venner og naboer inn til fest. Og Lilianett Ramirez, som var gift med gruvearbeideren Mario Gomez, har ifølge AP satt en dato for kirkebryllup. - Hvis Gud og Jomfru Maria vil det, så gifter vi oss den 7. november, på hans bursdag, sier hun til nyhetsbyrået.

Hjelpemannskapet som stod på dag og natt, har kontaktet Guinness rekordbok, for å få notert alle 33 gruvearbeiderne for de som har vært fanget lengst under bakken og overlevd. Jamie Penas som jobber for Guinness rekordbok sier at de jobber for å finne ut av dette nå.

OPP TIL FRIHET:Luis Urzua var den siste som ble reddet opp fra gruvene. Her jubler han sammen med Chile's President Sebastian Pinera. Nå er han invitert på alt fra fotballkamp til stripping.  Foto:Chilean Presidential Press Office/Scanpix
OPP TIL FRIHET:Luis Urzua var den siste som ble reddet opp fra gruvene. Her jubler han sammen med Chile's President Sebastian Pinera. Nå er han invitert på alt fra fotballkamp til stripping. Foto:Chilean Presidential Press Office/Scanpix Vis mer