Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gucci trekker genser etter rasisme-anklager

Klagestorm fikk motehuset til å be om unnskyldning.

TRUKKET FRA BUTIKKENE: Motehuset Gucci har sett seg nødt til å trekke denne genseren fra markedet etter anklager om at den er rasistisk. Her ser man genseren på butikkens nettside. Foto: NTB Scanpix
TRUKKET FRA BUTIKKENE: Motehuset Gucci har sett seg nødt til å trekke denne genseren fra markedet etter anklager om at den er rasistisk. Her ser man genseren på butikkens nettside. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høyhalset, svart ullgenser har blitt trukket fra samtlige av Guccis butikker og nettbutikk.

Årsaken er at motehuset har mottatt klager på at den minner om såkalt «blackface»-sminke, en type teatersminke som blir brukt på lyshudede mennesker for å framstå som fargede.

I et innlegg på Twitter beklager Gucci overfor alle som har blitt støtt av genseren.

- Rasistisk

Det er kommentarer i sosiale medier som skal være bakgrunnen for at Gucci besluttet å trekke plagget. Genseren dekket nemlig ansiktet til over nesa og åpningen rundt munnen var i rød farge. Den kunne derfor minne om store lepper.

På sosiale medier hevdet flere at genseren var lite sensitiv og regelrett rasistisk, spesielt gitt at flere amerikanske politikere har vært i hardt vær som følge av gamle bilder hvor de har på seg en «Black face»-utkledning. Blant disse er demokratene Mark Herring og Ralph Northam.

I sin uttalelse beklager blant annet Gucci at de kan ha fornærmet noen som følge av plagget.

Flere tilfeller

Ifølge nyhetsbyrået AP måtte også Prada i desember trekke produkter som hadde motiv av en sort person med overdrevet store lepper, og for et drøyt år siden måtte også H & M trekke en genser etter rasisme-anklager.

Den gang var det en liten mørkhudet gutt med en grønn genser trykket «coolest monkey in the jungle» på brystet, som fikk brukere på sosiale medier til å rase mot den svenske kleskjeden.

- Vi er forferdelig lei oss over dette bildet, og ber om unnskyldning. Vi har gjort en feil, og har derfor fjernet bildet fra samtlige av våre kanaler, samt besluttet å trekke genseren fra samtlige av våre markeder, skrev kommunikasjonssjef i H&M Norge, Joanna Morell, i en mail til Dagbladet den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!