Gunhild Stordalen: - Ikke lenger redd for å dø

Etter at sykdommen blusset opp igjen, kjemper Gunhild Stordalen nå sin største personlige kamp. 37-åringen har forsonet seg med døden - men har aldri hatt mer lyst til å leve.

FIKK TILBAKEFALL: I disse dager gjennomgår Gunhild Stordalen en ny runde med cellegiftbehandling med stamcellestøtte i Nederland. I radioprogrammet «Sommar i P1», som ble tatt opp for knappe to uker siden, snakker Eat-grunnleggeren ut om tilbakefallet. Her avbildet på Eat-konferansen i Stockholm 13. juni.
 Foto: Nina Hansen / Dagbladet<div><br></div>
FIKK TILBAKEFALL: I disse dager gjennomgår Gunhild Stordalen en ny runde med cellegiftbehandling med stamcellestøtte i Nederland. I radioprogrammet «Sommar i P1», som ble tatt opp for knappe to uker siden, snakker Eat-grunnleggeren ut om tilbakefallet. Her avbildet på Eat-konferansen i Stockholm 13. juni. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer

(Dagbladet): I mars kom nyheten om at Stordalen hadde fått et alvorlig tilbakefall av sykdommen diffus kutan systemisk sklerose.

Da hadde 37-åringen allerede gjennomgått tøffe behandlinger for den sjeldne bindevevssykdommen, som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge i vår.

Tilbakefall

I dag er Stordalen vert i det svenske radioprogrammet «Sommar i P1».

Radiopraten med helse- og miljøforkjemperen ble tatt opp da hun var i Sverige i midten av juni, i forbindelse med at den tredje utgaven av Eat Stockholm Food Forum, som Stordalen er initiativtaker til, gikk av stabelen.

I programmet, som sendes på svensk P1 klokka 13 i dag, er det en meget åpenhjertig 37-åring som forteller om både hjertebarnet Eat, drømmen om å redde verden og møtet med ektemannen, hotellkonge Petter Stordalen.

Men også tilbakefall, cellegift og forholdet til døden er tema i løpet av den halvannen timen programmet varer.

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sier Stordalen til svenske P1 om behandlinga ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland.

Behandlingen hun nå gjennomgår, høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte, er den samme som hun fikk i november 2014.

STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste tidligere denne måneden til Nederland sammen med sin kone for å støtte henne gjennom den tøffe behandlinga.&nbsp;Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste tidligere denne måneden til Nederland sammen med sin kone for å støtte henne gjennom den tøffe behandlinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Har en armé

Videre i radioprogrammet forteller Eat-grunnleggeren at hun ikke lenger er redd for å dø.

- Hvis jeg dør nå er det ingen krise. Målet den lille jenta foran i demonstrasjonstoget på Muggerud satte seg om å redde verden er kanskje ikke nådd. Men den lille jenta har ikke lenger bare tre-fire nabobarn i ryggen. Hun - jeg - har en armé. En armé bestående av noen av de viktigste og største foretakene i verden. Noen av de smarteste hjernene og de mest høytstående politikerne, i tillegg til en spesialtropp på over 20 fantastiske kolleger, klare for å overta min plass, og ikke minst verdens nest største filantropiske stiftelse som vil være med og sikre at kampen fortsetter. Også uten den lille jenta i front, sier Stordalen rolig.

Samtidig er 37-åringen tydelig på at hun er sulten på livet som aldri før. Stordalens siste ord i «Sommar i P1» lyder nemlig som følger:

- Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve.

TROSSET LEGENE: Da Gunhild Stordalen åpnet den tredje Eat-konferansen i Stockholm tidligere denne måneden var det mot legenes råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TROSSET LEGENE: Da Gunhild Stordalen åpnet den tredje Eat-konferansen i Stockholm tidligere denne måneden var det mot legenes råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I Utrecht

Dagbladet har vært i kontakt med Erik Aasheim, som er kommunikasjonsdirektør i Eat. Aasheim ønsker ikke å gi noen kommentar ut over denne:

- Min eneste kommentar er at jeg ikke har noe å legge til. Dette er Gunhilds historie som skal sendes i dag, sier kommunikasjonsdirektøren.

Sammen med ektemannen Petter Stordalen (53) reiste Gunhild Stordalen rett fra Eat Stockholm Food Forum til Universitetssykehuset i Utrecht, der hun nå har tatt fatt på en ny runde av den tøffe cellegiftbehandlingen.

Dagbladet skrev tidligere denne måneden at selve behandlingen vil pågå i fem uker.

- Denne runden her kommer til å bli tøff, men det er vi forberedt på. Fra onsdag fokuserer vi bare på at Gunhild skal bli frisk, sa Petter Stordalen til Dagbladet før avreise.