Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gunhild Stordalen: - Kroppen vil ikke, og fungerer ikke som den skal

Forteller at hun «går for halv maskin».

KJEMPER VIDERE: Gunhild Stordalen kjemper fortsatt sin største personlige kamp. Hun vet fortsatt ikke om behandlingen vil ha en positiv effekt. Foto: LISA MATTISSON/Expressen
KJEMPER VIDERE: Gunhild Stordalen kjemper fortsatt sin største personlige kamp. Hun vet fortsatt ikke om behandlingen vil ha en positiv effekt. Foto: LISA MATTISSON/Expressen Vis mer

(Dagbladet): I et større intervju med Expressen forteller en åpenhjertig Gunhild Stordalen om livet, sykdommen, ektemannen Petter, samt engasjementet for hjertebarnet Eat.

På tross av at hun lever med en alvorlig sykdom, stopper det imidlertid ikke drømmen om å redde verden.

- Arbeidet med Eat gir meg utrolig mye. Ifølge legene burde jeg tatt det med ro, men for meg er det å gjøre noe meningsfylt, og være med å bidra til forandring utrolig viktig. Jeg får også mye mer energi om jeg glemmer min egen tragedie og sykdom.

ENGASJERT: Gunhild Stordalen sammen med helseminister Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen i New York i forbindelse med en konferanse om bærekraftig matproduksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ENGASJERT: Gunhild Stordalen sammen med helseminister Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen i New York i forbindelse med en konferanse om bærekraftig matproduksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tirsdag skal hun blant annet tale for 800 personer under den prestisjefylte «Ted- Med»-konferansen i Palm Springs.

- Jeg har alltid følt at jeg har hastverk. Verden står overfor enorme utfordringer, og vi kan håndtere dem, men vi har ingen tid å miste. Etter at jeg fikk en dødsdiagnose stemplet i pannen, har jeg blitt enda mer utålmodig, sier hun til avisa.

- Går for halv maskin

Det var i mars det ble kjent at Stordalen hadde fått et alvorlig tilbakefall av sykdommen diffus kutan systemisk sklerose.

Da hadde 37-åringen allerede gjennomgått tøffe behandlinger for den sjeldne bindevevssykdommen, som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

Overfor Expressen forklarer Stordalen at hun i dag «går for halv maskin».

- I motsetning til da jeg var frisk, kjenner jeg at jeg går for halv maskin. Jeg må legge utrolig mye mer innsats på å oppnå samme resultater. For kroppen vil ikke, og fungerer ikke som den skal. Jeg trenger for eksempel mye mer søvn enn tidligere, sier hun til avisa.

- Alvorlig syk

Ektemannen Petter Stordalen uttalte i oktober at Gunhilds tidligere stamcelletransplantasjoner har gått bra.

STØTTE: Petter Stordalen har vært en enorm støttespiller for kona gjennom sykdommen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTE: Petter Stordalen har vært en enorm støttespiller for kona gjennom sykdommen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han la imidlertid vekt på at behandlingene er eksperimentelle, og at det dermed er umulig å vite når eller om kona vil bli frisk.

Gunhild forklarer nå at det fortsatt er for tidlig å si om behandligen har hatt en positiv effekt.

- Jeg vet ikke hvordan helsen min vil være i februar, eller hva som skjer til sommeren. (...) Jeg er likevel blitt mye flinkere til å verdsette den tiden jeg faktisk har. Samtidig er det slik at hver gang jeg ser meg i speilet, og blir møtt av min egen vaskekostfrisyre, er det en påminnelse om at jeg er alvorlig syk.

- Ikke lenger redd for å dø

37-åringen har det siste året vært åpen om sykdommen flere ganger, blant annet da hun ledet det svenske radioprogrammet «Sommar i P1» i juni.

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sa Stordalen til svenske P1 om behandlinga ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland.

Videre i radioprogrammet fortalte Eat-grunnleggeren at hun ikke lenger er redd for å dø. Samtidig var 37-åringen tydelig på at hun er sulten på livet som aldri før.

Stordalens siste ord i «Sommar i P1» lyder nemlig som følger:

- Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve.

SEMINAR I OSLO: Initiativtaker for EAT, Gunhild Stordalen, fortalte hva de skal gjøre i det store samarbeidsprosjektet mellom EAT, NFF og Bama. Video: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media