Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gunhild Stordalen: - Ser ut til at sykdommen er tilbake

Gunhild Stordalen (37) om den alvorlige sykdommen.

BRUKER KREFTER:  Gunhild Stordalen innrømmer at sykdommen gjør at hun går for halv maskin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRUKER KREFTER: Gunhild Stordalen innrømmer at sykdommen gjør at hun går for halv maskin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I halvannet år har Gunhild Stordalen levd med diagnosen systemisk sklerodermi, en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

I løpet av den tiden har hun gått gjennomgått tøffe behandlinger. Cellegiftkur og måneder med eksperimentell behandling i Nederland er bare noe av hva hun har vært igjennom.

I et intervju med God Morgen Norge forteller Gunhild Stordalen at behandlingen ikke har fungert så bra som hun trodde.

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sier Stordalen.

- Fikk alvorlig tilbakefall Hun har blitt hyllet for åpenheten rundt cellegiftbehandlingen, og da hun stilte på Skavlan-innspillingen uten hår på denne tiden i fjor, så det ut til at Stordalen gikk seirende ut av kampen mot den alvorlige sykdommen.

Hennes ektemann Petter Stordalen fortalte i boka «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» om ekteparets felles hemmelige kamp for Gunhilds helse.

«Hele Norge tror at Gunhild er frisk. Det ingen vet, er at hun har blitt dårligere», er ett av sitatene fra boka. Selv vil hun helst ikke fokusere på sykdom.

Får ny behandling Hun oppgir at hun nå får nye behandlinger, og vet lite om framtidsutsiktene.

- Det er veldig vanskelig å si. Svaret er at jeg ikke vet. Det er ingen andre som vet det heller. Det er en sjelden sykdom, og det er ingen kjent, effektiv behandling. Det er ingen som har garantier for hvor lenge man lever, og den usikkerheten må man bare forholde seg til, sier hun til God Morgen Norge.

Da Dagbladet møtte henne under Måltidsglede-konferansen i Stavanger på tirsdag, sa hun at det har vært godt å ha noe som er større enn en selv å tenke på denne tida.

- EAT er det som gjør at jeg holder ut. Når man blir syk trenger man noe som er viktigere enn seg selv å tenke på, sier hun og legger til:

- Jeg tenker ofte at i den store sammenhengen, er mitt liv som en maur i ei maurtue. Men disse problemstillingene her er noe som virkelig kan være med og forandre verden til det bedre, for mange.

Fullt fokus på mat Gunhild Stordalen forteller at hun ble opptatt av mat da hun gikk inn i styret til mannens hotellkjede Nordic Choice. Etter hvert skjønte hun hvordan mat knytter sammen utfordringer rundt helse, miljø og dyrevelferd.

- I hotellbransjen utgjør mat og drikke et stort økologisk fotavtrykk, og spørsmålet om hva vi skulle servere på over 180 hoteller førte oss rett ut i et globalt kunnskapshull. Vi fant ut at her fantes det ingen gode svar for hvordan vi kunne bli mer bærekraftige, forteller hun.

Hun startet derfor EAT, en organisasjon som ifølge henne «skal fremme ny kunnskap og mobilisere politikere og næringsliv for sunnere og mer bærekraftig matproduksjon». Tidligere president Bill Clinton, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, prins Charles og kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har støttet og bidratt under tidligere konferanser.

Dagbladet har vært i kontakt med Petter Stordalen, som ikke ønsker å kommentere. Gunhild Stordalen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling