Gunhild Stordalen (35) er alvorlig syk

- Jeg spurte overlegen på Rikshospitalet: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?».

ALVORLIG SYK: Gunhild Stordalen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ALVORLIG SYK: Gunhild Stordalen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Det melder Dagens Næringsliv fredag kveld.

- Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, sier Gunhild Stordalen (35).

Sjelden og dødelig sykdom I slutten av oktober fikk Stordalen påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerose, som er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Jeg spurte overlegen på Rikshospitalet: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?» Og da sa han: «Det snakker vi ikke om nå», forteller Gunhild Stordalen til DN.

Sykdommen er sjelden, og ved utbredt sykdom som sees i cirka 40 prosent av tilfellene, er dødeligheten i løpet av fem år betydelig. Hos cirka halvparten av pasientene stabiliserer sykdommen seg og medfører begrenset funksjonstap. Sykdommen rammer kvinner oftere enn menn ifølge SNL.

Undersøkelser har bekreftet at Stordalen er rammet av en diffus kutan variant, en aggressiv og dødelig variant av sykdommen, skriver Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Over tid fører tilstanden til svinn og reduksjon i størrelse (atrofi) av huden, underhudsvev, muskler og indre organer som fordøyelseskanalen, lungene, hjertet, nyrene og sentralnervesystemet, ifølge nettsiden Norsk Helseinformatikk.

I Stordalens tilfelle har sykdommen foreløpig ikke spredd seg til indre organer, men det er en risiko for at den gjør det.

Miljøforkjemper Verken Gunhild Stordalen eller ektemannen Petter har vært på kontoret de siste ukene, og begge har avlyst en rekke møter og avtaler på grunn av de sykdommen. Gunhild Stordalen startet nylig behandling.

Gunhild Stordalen er utdannet lege og har doktorgrad i patologi/ortopedi. På halvannet år har hun bygget opp det globale EAT-initiativet, hvis mål er å se sunn mat, dyrevelferd, klima og miljø i sammenheng gjennom samarbeid mellom forskning, politikk og næringsliv. Initiativet samlet seinest i september flere verdensledere i FN-bygningen i New York for å diskutere problemstillingen.

Dagbladet har vært i kontakt med Stordalen, som ikke ønsker å kommentere sykdommen utover det som står i Dagens Næringsliv.