Gunhild Stordalen legges inn etter tilbakefall

«Livet er uforutsigbart».

LEGGES INN: Gunhild Stordalen. Her på Eat-konferanse på Sola 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEGGES INN: Gunhild Stordalen. Her på Eat-konferanse på Sola 2016. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Gunhild Stordalen legges inn ved universitetssykehuset i Utrecht for å gjennomgå en ny runde med cellegiftbehandling med stamcellestøtte.

Det melder Stordalen Foundation på sine egne nettsider.

Stordalen lider av sykdommen diffus kutan systemisk sklerose. Behandlingen hun nå skal gjennomgå er den samme som hun fikk i november 2014. Det vil si en høydose av kuren.

Da Gunhild ble utskrevet i Utrecht etter forrige behandling uttalte hun selv at situasjonen så lysere ut.  

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut til at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge på TV 2 i mars.

- Åpenhet Behandlingen er tilgjengelig i Norge, men EAT-grunnleggeren velger å fortsette behandlinga i Utrecht. I fjor hadde hun et tilbakefall.

Kommunikasjonsdirektør i EAT, Erik Aasheim, forteller til Dagbladet at de ikke har noen kommentarer til saken utover det som står i pressemeldingen.

Til NTB sier han at hun ønsker å bruke alle kreftene sine på EAT og å bli frisk.

I pressemeldingen har Stordalen selv uttalt seg. Hun omtaler livet som uforutsigbart.

«Livet er uforutsigbart, og god helse er noe vi aldri kan ta for gitt. Alvorlige diagnoser stilles hver eneste dag. Men jeg tror på åpenhet, og Petter og jeg har derfor valgt å være åpne om situasjonen siden jeg ble syk», heter det i meldingen.

Stordalen forteller i meldingen at hun velger å være åpen om sykdommen for å bidra til aksept rundt den.

«Håpet er at min sykdomshistorie, som beskriver livets mange sider, frykt, optimisme, muligheter og sorg, kan bidra til åpenhet rundt en sykdom som er lite kjent blant befolkningen og gi støtte til andre i samme situasjon», står det.

Stor karriere Gunhild Stordalen forteller at hun ble opptatt av mat da hun gikk inn i styret til mannens hotellkjede Nordic Choice. Etter hvert skjønte hun hvordan mat knytter sammen utfordringer rundt helse, miljø og dyrevelferd.

- I hotellbransjen utgjør mat og drikke et stort økologisk fotavtrykk, og spørsmålet om hva vi skulle servere på over 180 hoteller førte oss rett ut i et globalt kunnskapshull. Vi fant ut at her fantes det ingen gode svar for hvordan vi kunne bli mer bærekraftige, har hun tidligere uttalt.

Hun startet derfor EAT, en organisasjon som ifølge henne «skal fremme ny kunnskap og mobilisere politikere og næringsliv for sunnere og mer bærekraftig matproduksjon».

Under Kjendisgallaen i fjor fikk Gunhild Stordalen pris for årets grønne kjendis, en pris som ble delt ut for aller første gang. Det var ektemann Petter Stordalen som tok imot prisen i konas fravær.

Tidligere president Bill Clinton, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, prins Charles og kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har støttet og bidratt under tidligere konferanser.