ENGASJERT: I dag publiserte Gunhild Stordalen et bilde av den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrio, som døde etter å ha blitt spiddet av en okse. Her er Stordalen avbildet under EAT-konferansen i Stockholm forrige måned. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERT: I dag publiserte Gunhild Stordalen et bilde av den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrio, som døde etter å ha blitt spiddet av en okse. Her er Stordalen avbildet under EAT-konferansen i Stockholm forrige måned. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Gunhild Stordalen vil stanse tyrefekting etter at matador ble spiddet

- Bør være den siste spikeren i kista for en grusom anakronisme!

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrio døde av skadene han pådro seg da en okse stanget ham i brystet.

Den livsfarlige skaden skjedde under en kamp i Teruel i Spania. Barrio var fortsatt i live da han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Dermed ble 29-åringen den første tyrefekteren til å dø i ringen siden 1985.

Tyrefekting er en omstridt tradisjon, og flere spanske regioner har forbudt den ikke ufarlige aktiviteten.

DRAMATISK: Tyrefekteren Victor Barrio ble drept i den spanske byen Teruel. Dette er første gang siden 1985 at en tyrefekter har blitt drept av en okse. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

Spiker i kista

Nå har Gunhild Stordalen kastet seg inn i debatten rundt tyrefekting, og publiserte i dag et bilde på sin Instagram-konto av Barrio i det øyeblikket han blir truffet av den 529 kilo tunge oksen.

I bildeteksten viser Stordalen til BBCs artikkel om det dødelige samstøtet, og kommer med følgende kommentar til hendelsen:

- Bør være den siste spikeren i kista for en grusom anakronisme! Stopp tyrefekting for dyrevelferd og risikoen til matadorene!

Anakronisme er et ord som kan brukes om tenkemåter eller forhold man mener er foreldet, ifølge Store norske leksikon.

Instagram-bildet har i skrivende stund høstet nærmere 600 likerklikk og et tyvetalls kommentarer, der mange gir uttrykk for at de støtter Stordalens tenkemåte.

Gunhild Stordalen har ingen annen kommentar om saken ut over det hun har postet på Instagram, får Dagbladet opplyst av Erik Aasheim, kommunikasjonsdirektør i Eat.

Helse- og miljøforkjemper

At Stordalen er en samfunnsengasjert kvinne hersker det liten tvil om.

37-åringen står blant annet bak initiativet Eat, som jobber med klima- og helseproblematikk, og som har støttespillere som kronprinsesse Mette-Marit og kjendiskokk Jamie Oliver med på laget.

Stordalen ble diagnostisert med diffus kutan systemtisk sklerose høsten 2014, og i vår ble det kjent at hun hadde fått et alvorlig tilbakefall. Det stoppet henne likevel ikke fra å være til stede under åpninga av Eat Stockholm Food Forum i midten av juni.

I samme tidsrom spilte Stordalen inn en åpenhjertig sommerprat på svensk radio, der hun blant annet snakket ut tilbakefallet.

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sa Stordalen til svenske P1 i juni.

STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste forrige måned til Nederland sammen med sin kone for å støtte henne gjennom den tøffe cellegiftbehandlinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste forrige måned til Nederland sammen med sin kone for å støtte henne gjennom den tøffe cellegiftbehandlinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ny cellegift-runde

Sammen med ektemannen Petter Stordalen (53) reiste Gunhild Stordalen i juni rett fra Eat Stockholm Food Forum til Universitetssykehuset i Utrecht, der hun har tatt fatt på en ny runde av den tøffe cellegiftbehandlingen som forhåpentligvis vil ta knekken på sykdommen.

Dagbladet skrev forrige måned at selve behandlingen vil pågå i fem uker.

- Denne runden her kommer til å bli tøff, men det er vi forberedt på. Fra onsdag fokuserer vi bare på at Gunhild skal bli frisk, sa Petter Stordalen til Dagbladet før avreise.

DEMONSTRERTE: 30 dyrevernsaktivister valgte å demonstrere nakne mot tyrefekting i Madrid. Video: Reuters, Foto: AP Vis mer
TRE KRITISK SKADD: Under den første dagen av okseløpet under San Fermin-festivalen i den spanske byen Pamplona endte med elleve skadde. Tre av de som ble fraktet til sykehus skal være kritisk skadd etter å ha blitt stanget ned. Video: Reuters Vis mer
GÅR LØS PÅ FOLKEMENGDEN: Minst fire ble skadd da en okse plutselig bestemte seg for å gå til angrep på publikum under en seremoni i Peru. Det var ingen tyrefektere som ønsket å slåss mot denne oksen, grunnet dens aggressivitet. Video: Reuters Vis mer