Gunhild Stordalen: - Petter tjener pengene og jeg bruker dem til å redde verden

Petter Stordalen: - Sa hun det spøkefullt sa du?

BAK SCENEN: Petter og Gunhild Stordalen bak scenen etter at hun hadde holdt sin tale på Dyrsku'n 2016.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BAK SCENEN: Petter og Gunhild Stordalen bak scenen etter at hun hadde holdt sin tale på Dyrsku'n 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gunhild Stordalen er sterkt tilbake etter å ha gått gjennom sin andre runde med behandling for sykdommen diffus kutan systemisk sklerose, med cellegift og stamcellestøtte.

Fredag holdt hun og EAT matfaglig seminar på handels- og landbruksmessa Dyrsku'n i Seljord. Her snakket hun om bærekraftig matproduksjon i årene framover og hvordan man kan styrke mat- og landbrukssatsingen.

- Jeg har det veldig bra nå, men jeg har vært gjennom en tøff behandling. Teknisk sett har det gått fint, men det er altfor tidlig å si om effekten vil vedvare, sier hun, etter foredraget.

- Min største smertelindring

Stordalen forteller at når man lever med usikkerhet, er det viktig å ha noe som er større enn seg selv å tenke på. Det å jobbe med Eat har hjulpet henne gjennom den siste tiden.

- Når man blir alvorlig syk er det viktig å ha noe som er større enn sin egen tragedie. Eat har vært min største smertelindring, i tillegg til å se på Instagram-bilder av kuer, sier hun, mens hun klapper en av de mange kuene på landbruksmessa.

STØRSTE SMERTELINDRING: Gunhild Stordalen forteller at Eat er hennes største smertelindring, i tillegg til å se på Instagram-bilder av kuer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØRSTE SMERTELINDRING: Gunhild Stordalen forteller at Eat er hennes største smertelindring, i tillegg til å se på Instagram-bilder av kuer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun roser også mannen sin, Petter Stordalen, for den gode støtten han har gitt henne.

- Petter er min sparringspartner og bestevenn, han er alt i ett! Han tjener pengene, og jeg bruker dem til å redde verden, sier hun, og smiler.

Akkurat dette kan ektemannen skrive under på.

- Sa hun det spøkefullt sa du? Ja, det startet med en spøk, men det har vist seg å bli virkelighet. Men jeg synes det er veldig meningsfult, sier Petter Stordalen til Dagbladet.

- Fantastisk å høre på henne

Gunhild forteller at hun i 30 år har drømt om å være på «Dyrsku'n», som i år feirer 150-årsjubileum.

- Etter å ha ligget en sommer på sykehus er det helt herlig å komme hit. Jeg er så glad i dyr. Jeg har kuabstinenser og griseabstinenser, og jeg må klappe hester også før jeg trekker meg tilbake i dag, sier hun.

Petter Stordalen forteller også at det nå er fantastisk å kunne være på messa med kona.

- Det å komme tilbake hit med Gunhild er fantastisk. Jeg var jo her som liten, og aldri hadde jeg trodd at jeg skulle komme hit med Gunhild, med kjæresten min, og sitte her og høre på henne sammen med ministere, sier en tydelig stolt Stordalen.

Gjennomgått ny behandling

I mars kom nyheten om at Stordalen hadde fått et alvorlig tilbakefall.

Da hadde 37-åringen allerede gjennomgått tøffe behandlinger for den sjeldne bindevevssykdommen, som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge i vår.

Stordalen har nå hatt sin andre runde med den samme behandlingen som hun fikk i november 2014, høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte.

MED FORELDRENE:  Gunhild og  Petter Stordalen så resten av Eat-seminaret sammen med Gunhilds foreldre etter  hun hadde holdt sin tale på Dyrsku'n.  Her klapper de for artist Odd Nordstoga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MED FORELDRENE: Gunhild og Petter Stordalen så resten av Eat-seminaret sammen med Gunhilds foreldre etter hun hadde holdt sin tale på Dyrsku'n. Her klapper de for artist Odd Nordstoga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ny behandling

I august fortalte Gunhild Stordalen til VG at behandlingen har gått bra.

- Kroppen har fått mye juling med cellegift og immundempende medisiner, men jeg har kommet meg gjennom den tekniske delen av behandlingen, hvor stamcellene er plassert tilbake i beinmargen. Nå er jeg inne i en rehabiliteringsperiode, som foreløpig har gått bra, sa hun.

Hun ville derimot ikke ta noe på forskudd, etter tilbakefallet i fjor.

* Født 15. januar 1979.

* Norsk lege og selverklært miljøforkjemper.

* Gift med Petter Stordalen i 2010.

* Står bak Eat, som er initiert av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter Stordalens stiftelse.

* Er diagnostisert med bindevevssykdommen systemisk sklerodermi. Får behandling i Utrecht i Nederland.

- Petter og jeg er blitt vant til å leve med usikkerhet. Vi er glade for hver dag vi får, men vi krysser fingrene for at effekten skal vedvare denne gangen, sa hun til VG.

- Ikke redd for å dø

I juni var Gunhild Stordalen gjesteprogramleder for det svenske radioprogrammet «Sommar i P1». En million svensker hørte på henne under sendingen, og hun tronet øverst på listen over hvilket program som har blitt lyttet mest på i etterkant.

I radioprogrammet fortalte Eat-grunnleggeren at hun ikke lenger er redd for å dø.

ROSER EKTEMANNEN:  Gunhild Stordalen roser ektemannen Petter Stordalen, som er hennes sparringspartner og bestevenn, for den gode støtten. Bak går Erik Aasheim, kommunikasjonsdirektør i  EAT.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROSER EKTEMANNEN: Gunhild Stordalen roser ektemannen Petter Stordalen, som er hennes sparringspartner og bestevenn, for den gode støtten. Bak går Erik Aasheim, kommunikasjonsdirektør i EAT. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis jeg dør nå er det ingen krise. Målet den lille jenta foran i demonstrasjonstoget på Muggerud satte seg om å redde verden er kanskje ikke nådd. Men den lille jenta har ikke lenger bare tre-fire nabobarn i ryggen. Hun - jeg - har en armé. En armé bestående av noen av de viktigste og største foretakene i verden. Noen av de smarteste hjernene og de mest høytstående politikerne, i tillegg til en spesialtropp på over 20 fantastiske kolleger, klare for å overta min plass, og ikke minst verdens nest største filantropiske stiftelse som vil være med og sikre at kampen fortsetter. Også uten den lille jenta i front, sa Stordalen rolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer