TALTE FOR KRONPRINSEN: Tidligere stortingspresident Guttorm Hansen var en av foredragsholderne da Kronprins Haakon fikk en innføring i 1000 års norsk historie på Stiklestad i 2007. I dag kom meldingen om at hansen er død.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
TALTE FOR KRONPRINSEN: Tidligere stortingspresident Guttorm Hansen var en av foredragsholderne da Kronprins Haakon fikk en innføring i 1000 års norsk historie på Stiklestad i 2007. I dag kom meldingen om at hansen er død. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Guttorm Hansen er død

Tidligere stortingspresident og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet.

|||(Dagbladet.no): Tidligere stortingspresident og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet Guttorm Hansen er død, 88 år gammel, melder Namdalsavisa. Han sovnet stille inn på Vestre Havn bo- og servicesenter i Namsos torsdag formiddag.

Hansen ble første gang ble valgt inn på Stortinget i 1958 som vararepresentant fra Nord-Trøndelag, og fra 1961 ble han valgt inn som fast stortingsrepresentant. Tre ganger ble han spurt om å bli medlem av regjeringen, men takket nei fordi han selv mente han ville bli en dårlig statsråd, ifølge Norsk biografisk leksikon.

Men i 1973 ble han valgt til stortingspresident, en posisjon han hadde i åtte år. I 1985 gikk han av som stortingsmann. Da skrev Dagbladet at det var «den siste eidsvollsmann» som forlot Løvebakken.

Før den tid satt han i justiskomiteen og utenriks- og konstitusjonskomiteen. Han var parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1971—1972 og sentral i arbeidet med å få vernet Børgefjell nasjonalpark i 1963, skriver NTB.

Guttorm Hansens væremåte som stortingspresident skapte skole også i årene som fulgte etter at han trakk seg tilbake fra politikken. Boka om Stortingets arbeidsordning som han ga ut sammen med Erik Mo, er fortsatt i bruk, skriver Namdalsavisa.

Hansens politiske interesse ble tidlig vekket. Han ble distriktssekretær i AUF i en alder av 18 år.

Vesle Guttorm var bare tre år gammel da moren døde i en alder av 25 år. Faren, mekaniker Håkon Hansen, ble alene med Guttorm og Margit som bare var ti måneder. Selv har han beskrevet oppveksten i Namsos som preget av sykdom, fattigdom og solidaritet.

GUTTORM HANSEN: Her fotografert mai 1979. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX
GUTTORM HANSEN: Her fotografert mai 1979. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX Vis mer