GW Persson planla å drepe sin egen mor

Ville forgifte henne.

MØRK FORTID: Den kjente kriminologiprofessoren og forfatteren Leif GW Persson har aldri lagt skjul på sin vonde oppvekst. Årsaken var, ifølge ham selv, mora. Foto: NTB Scanpix
MØRK FORTID: Den kjente kriminologiprofessoren og forfatteren Leif GW Persson har aldri lagt skjul på sin vonde oppvekst. Årsaken var, ifølge ham selv, mora. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Alle minnene mine er koblet opp mot pappa, aldri mamma. Skal man si noe som taler til mammas fordel så laget hun solide matpakker, sier Leif GW Persson (74) i dokumentaren «Min klassresa», gjengitt av Expressen.

Den svenske kriminologen og forfatteren legger ikke noe mellom linjene. 74-åringen har flere ganger tidligere tegnet et bekmørkt bilde av sin egen oppvekst. Han elsket sin far over alt på jord. Tenåra var derimot preget av et særdeles anstrengt forhold til mora.

I SVT-dokumentaren, som først ble vist i 2015, men som nå er relansert på kanalen, framkommer det at den kjente kriminologen bar på et ekstremt hat. De dystre tankene dreide seg rundt hans egen mor.

- Jeg bestemmer meg for å drepe henne. Og jeg skal sørge for at hun får et helvete på veien dit, sier han, ifølge Expressen.

- Gjennomskuet henne

Persson forteller at årsaken er kompleks. Det tok mange år før relasjonen nådde et absolutt bunnpunkt - før tanker om drap kom inn i bildet. Mens hans far jobbet som håndverker, var mor hjemmeværende og stadig plaget av sykdom.

Saken fortsetter under:

I et tidligere intervju med Dagbladet Magasinet har 74-åringen forklart at han som liten alltid fryktet at mora skulle dø.

- Det var helt forferdelig, spesielt de gangene jeg følte at det var min feil. Etter hvert gjennomskuet jeg henne, men det tok sin tid, uttalte Persson i 2013.

I samme intervju viser den svenske kriminologen til en episode hvor han hadde fått et pengeskrin av sin mor. Der oppbevarte han blant annet en dagbok.

- Overgrep

Da han som tenåring kom hjem full en kveld, svarte mora med å tømme og konfiskere skrinet. Hun hadde alltid hatt en ekstranøkkel.

- Det er et overgrep uten motstykke. Det viser et menneske som nærmest er psykopatisk kontrollerende. Hvordan i helvete kan man gjøre noe sånt? Det hender vel at foreldre smugleser barnas dagbøker hvis de støter på dem. Men de legger jo ikke ut feller for dem.

Persson satt etter hvert igjen med inntrykk av at hans mor ikke var så syk som hun skulle ha det til.

- Dels tror jeg hun var hypokonder, men hun så nok også sykdommen som en måte å kontrollere omgivelsene sine på.

- Felte ikke en tåre

Ifølge Expressen klarte aldri mor og sønn å finne forsoning. Planen var å forgifte henne.

- Men så tenkte jeg: «Hvem faen skal ta vare på min lillesøster?».

Søsteren har også medvirket i ovennevnte dokumentar, der hun ikke avskriver brorens opplevelser, men kaller det for «hans sannhet» og historie. Søskenparets mor døde i 2009, og ble 94 år gammel. Faren døde åtte år tidligere.

Persson deltok i begravelsen til sin mor, men begrunner valget på følgende vis:

- Mest for å se at hun virkelig var død. Så gikk jeg derfra. Jeg felte ikke en tåre.