Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hackere ga nytt liv til 2Pac og Biggie

Hevnet seg for WikiLeaks-dokumentar.

 MYTE:  Myten rundt 2Pacs død tok en ny vri da PBS publiserte en sak som hevdet at han levde i beste velgående i New Zealand, sammen med sin gamle nemesis Biggie Smalls. Foto: (AP Photo/File)
MYTE: Myten rundt 2Pacs død tok en ny vri da PBS publiserte en sak som hevdet at han levde i beste velgående i New Zealand, sammen med sin gamle nemesis Biggie Smalls. Foto: (AP Photo/File) Vis mer

(Dagbladet): Det har versert mange rykter om hva som egentlig skjedde med hip hop-profilene 2Pac og Biggie Smalls, som begge ble drept på tampen av forrige århundre. En populær konspirasjonsteori har vært at Tupac Shakur, som han het, faktisk er i live, a lá samme myte om Elvis Presley.

Men mange lesere av den amerikanske kringkasteren PBS' nyhetssider fikk seg nok et kraftig sjokk da den mer eller mindre troverdige kilden i forrige uke kunne melde at 2Pac lever i beste velgående, skriver Forbes.

Og ikke bare det, 2Pac hadde slått seg ned på en eiendom i New Zealand sammen med ingen ringere enn sin nemesis Biggie Smalls.

3000 likte saken De to rapperne var store på hver sin kant, og hadde en pågående konflikt da Tupac Shakur ble skutt ned i Las Vegas i 1996. Seks dager seinere døde han. Året seinere ble også Biggie skutt ned, og dermed var to av hip hopens store ikoner drept på et års tid.

Historien PBS så ut til å publisere vakte derfor oppsikt. Men det var selvsagt ikke en sak TV-kanalen stilte seg bak eller gikk god for. Hackere hadde tatt kontroll over siden og publisert saken, som ble liggende ute i en times tid.

Ifølge Forbes klikket minst 3000 lesere på «liker-knappen» under saken, og den ble spredt som ild i tørt Twitter-gress.

Det hele skal ikke ha vært barnslige rampestreker, men en hevn fra hackergruppen LulzSec. Gruppen offentliggjorde også en liste med brukernavn og passord for PBS' IT-administratorer og innloggingsinformasjon for lokale PBS-stasjoner.

Likte ikke TV-dokumentar Motivasjonen bak angrepet skal ha vært at PBS sendte en dokumentar om WikiLeaks og mannen som skal ha lekket hemmelige dokumenter i stor stil, Bradley Manning.

Hackergruppen sier i en uttalelse at den er langt fra imponert over dokumentaren, men også at angrepet ble gjennomført «fordi de kunne».

Gruppen har tidligere hacket blant annet Fox News og Sony og knyttes ifølge Forbes til Anonymous.

 DREPT: Biggie Smalls ble skutt ned i 1997, men vekket til live av hackere som angrep PBS. Foto: (AP Photo/Mark Lennihan, File)
DREPT: Biggie Smalls ble skutt ned i 1997, men vekket til live av hackere som angrep PBS. Foto: (AP Photo/Mark Lennihan, File) Vis mer