OVERLEGEN VINNER: Mange mener flere internettforaer er grunnen til at Mikael (5) ble årets Lano-unge. Men han ville vunnet uansett, sier Lilleborg. Foto: Jo Straube / Dagbladet
OVERLEGEN VINNER: Mange mener flere internettforaer er grunnen til at Mikael (5) ble årets Lano-unge. Men han ville vunnet uansett, sier Lilleborg. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Hackerforum tar æren for Mikaels Lano-seier

- Han ville vunnet uansett, sier Lano-produsenten.

||| (Dagbladet): Multihandikappede Mikael Andre Remen Larssens (5) deltakelse i Lanos skjønnhetskonkurranse for barn har vakt enormt med oppmerksomhet.

Mandag ble det kjent at han gikk av med seieren, etter at avstemningen ble avsluttet ved midnatt. Dermed blir det Mikael som skal pryde de knallgule refill-posene til Lano.

Samtidig har det lenge versert rykter, blant annet i diskusjonsfeltet her på db.no, om at avstemningen er blitt fikset gjennom kollektiv innsats fra forskjellige internettforum i både Norge og utlandet.

Disse påstandene har fått nytt liv etter dagens seier for Mikael.

Tar æren Mange mener nettstedet 4chan har vært involvert i å stemme fram Mikael. Nettstedet er notorisk kjent for å ødelegge denne typen avstemninger på internett. Flere tusen internettkyndige brukere går ofte sammen om å stemme fram en kandidat.

Ofte er kandidaten det mange vil kalle en «outsider», en som arrangøren av konkurransen gjerne ikke hadde sett for seg som vinner.

«WE DID IT! Its all over the news», skriver en bruker på nettstedet om Mikaels seier, og linker til Dagbladets sak fra tidligere i dag.

Kort tid etter har flere titalls brukere svart på innlegget. Trådene på 4chan forsvinner etter kort. Derfor er det også vanskelig for myndigheter og andre å ta brukerne på noe.

Digitale rampestreker - 4chan står bak veldig mange rare internett-memer. De er tidligere blitt etterforsket av politiet, men holder seg stort sett innenfor loven, sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver i mediebyrået Carat, og tidligere redaktør for NRK Beta.

Han kjenner også til ryktene om nettstedets involvering i Lano-kåringen, og forteller at brukernes digitale rampestreker er en kjent sak.

Tidligere har de oversvømmet YouTube med porno, og de antas å stå bak en massiv kampanje mot scientologikirken.

De har også fått aksjekursene i selskapet Apple til å stupe, etter å ha plantet falske rykter om at deres mektige sjef, Steve Jobs, hadde fått hjerteinfarkt, forteller Solstad.

- Mange av brukerne gir litt faen i samfunnet, og synes det er gøy med slike spøker. Men stort sett er det uskyldig moro fra folk som er flinke med internett, kanskje noen fra enkelte hackermiljøer, sier han.

- Utrolig umodent Både Lilleborg, som arrangerer Lano-konkurransen, og Mikaels mor, Lill-Anita Larssen, kjenner til at Mikael har vært omtalt på nettstedet 4chan.

- I begynnelsen av konkurransen så jeg at det var en del stygge linker der. Det var lagt ut bilder fra konkurransen, med påskrift som «retarded kid». Det var tydelig at det var for å gjøre narr, sier Larssen.

- UMODENT: Mamma Lill-Anita Larssen, storesøster Angelica (10) og tante Ranghild (14), sammen med Mikael. Lill-Anita synes en del av innleggene på 4chan var umodne, og sier de gikk inn på henne. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er utrolig umodent. Det er klart jeg tok meg nær av det, men jeg skjønte fort at jeg ikke kunne se på sånt tull.

- Soleklar vinner Markedssjef i Lilleborg, Isabella Müller Hansen, sier til Dagbladet at det ikke tok lang tid fra konkurransen startet, til de fant ut at 4chan-brukerne hadde plukket den opp på sitt diskusjonsforum.

Derfor sørget Lilleborg for å overvåke både forumet og stemmene fra utlandet. Hvis flere stemmer kom fra samme ip-adressen, ble de slettet.

- Det er definitivt sånn at 4chan-brukerne har bidratt med en del stemmer. Men ikke alle trådene på 4chan-forumet har hatt negative hensikter. Også der er det mange som synes Mikael var en verdig vinner, sier Müller Hansen.

Hun viser likevel til den massive støtten Mikael har fått i Norge, gjennom blant annet blogger og støttegrupper på Facebook, og mener det er den som har vært avgjørende.

- Vi tror at Mikael hadde fått flest stemmer uansett, selv om vi tar bort alle 4chan-stemmene eller alle utenlandske stemmer, sier Müller Hansen.

Lilleborg opplyser til Dagbladet at det totalt er avgitt 2 736 481 stemmer i årets konkurranse. Av disse kom 52 621 i finalen.

TAR ÆREN: Brukerne av 4chans forum /b/ mener de har avgjort konkurransen. Skjermdump: 4chan.org Vis mer